Fritös eller Airfryer? | Mitt i Köket.se

Fritös eller airfryer?

Många tycker nog om att fritera mat och tack vare att dessa köksmaskiner blir allt modernare men också kompaktare till sin storlek så är det en av anledningarna till att fritöser eller airfryers blir allt vanligare i våra hushåll.

Men vad är egentligen bäst av en fritös eller en airfryer? Vad ska man välja och finns det andra metoder till att fritera god mat? I den här artikeln kommer vi att berätta lite kort om både fritöser och airfryers samt vad som är bra och dåligt med respektive köksmaskin.

Vad är en fritös?

En fritös är en köksmaskin som består av ett tråg som man fyller med frityrolja som maskinen sedan värmer upp. Till varje enhet medföljer en metallkorg där man placerar sina råvaror och när fritösen sedan har kommit upp i rätt temperatur så sänker man helt enkelt ner korgen i oljan vilket ger en härlig krispig tillagning.

Fritös

Vad är en airfryer?

En airfryer är en köksmaskin som används för att efterlikna att fritera sin mat. Denna maskin har ett grundkoncept liknande en vanlig varmluftsugn där varm luft cirkulerar runt maten. Men med airfryern så cirkulerar luften mycket snabbare och med en mycket större mängd koncentrerad värme vilket gör maten blir krispigare med ett mjukt och mört inre. Man kan säga att resultatet blir någonstans mellan en varmluftsugn och en traditionell fritös.

Rubicson Airfryer

Andra metoder till fritering

Om man varken har en fritös eller airfryer men ändå vill testa på att fritera mat hemma så går det bra i en vanlig kastrull men då man jobbar med heta oljor så rekommenderar vi att använda en kastrull som har höga kanter för att öka säkerheten. När man friterar med en kastrull så ska man ha en mat termometer så att man alltid har koll på temperaturen i oljan. Det går även bra att fritera i en wokpanna men vi rekommenderar i sånt fall att pannan har höga kanter.

Tänk på säkerheten när man friterar

När man arbetar med en fritös eller tänker fritera i en kastrull eller wokpanna så ska man ha stor respekt för frityroljan, speciellt om man har barn i hemmet. Som tidigare nämnt, se till att ha en termometer tillgänglig så man alltid vet temperaturen i oljan. Om man ska fritera i en kastrull så kan det vara en god idé att ha ett lock i närheten ifall att oljan skulle bli för varm.

När man friterar så bör man se till att fritösen eller kastrullen står stabilt emot underlaget men också att man har en frigjort yta runt sig så man slipper riskera att stöta till fritösen eller kastrullen. När man har lagat klart så ska man först låta oljan svalna av för att sedan filtrera den till en flaska eller återförslutningsbar förpackning då oljan kan återanvändas upp till 10 gånger. När man väl permanent tänker slänga oljan så ska det ske via källsortering och man ska absolut inte hälla ner oljan i vasken.

En av fördelarna med en airfryer är att tillagningen ofta sker utan olja eller med en mycket liten mängd olja, samt att tillagningen sker i omslutet inuti maskinen vilket innebär att en airfryer är ett säkrare sätt att laga mat. Däremot så finns det fritöser som kommer med lock samt ett överhettningsskydd vilket bidrar till ökad säkerhet.

Fritös eller Airfryer

Fritös vs Airfryer

Men vad är egentligen bäst av en fritös eller airfryer? Vi menar på att det finns för och nackdelar med respektive maskin där vi tycker att den viktigaste aspekten är dig som kock och vilka preferenser du har i din matlagning. Generellt sätt så menar vi på att en fritös ger det bästa och krispigaste resultatet medans en airfryer är mer hälsosam, säkrare och lättare att använda.

Om man friterar ofta så kan det ur ett hälsoperspektiv vara bättre med en airfryer, medans om man friterar någon enstaka gång och vill ha ett riktigt bra resultat så är fritöser att föredra.

Fördelar & Nackdelar med fritös

Fördelar & Nackdelar med Airfryer

Gillade du den här artikeln fritös eller airfryer? Läs gärna fler av våra artiklar på mitt i köket

 

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster : 10

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *