Bästa Knivblocket – Bäst i Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera & Kitchentime

Bästa Knivblock 2024 - Mitt i köket

Ett knivblock eller knivställ som det också kallas, är en praktiskt köksutrustning till att förvara sina köksknivar. Ett knivblock har som primärt syfte att skydda knivarna mot eventuella slitage, jack samt skador som de kan råka ut för om de skulle ligga huller om buller i en vanlig kökslåda vilken kan resultera i att knivarna blir slöa samtidigt som livslängden avsevärt kan försämras.

Men det finns en hel del modeller ute på marknaden och det kanske inte är helt lätt att veta vilket knivblock som skulle passa din just ditt kök och knivsamling. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en riktigt bra modell.

Vi kommer inleda med att berätta om fördelarna med knivförvaring för att sedan ge tips om vad som kan vara bra att tänka när man ska investera och hitta ett knivblock som kan passa. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bäst knivblocket 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Global, Dorre och Anders Petter.

Vår topp 5 lista bästa knivstället

Global GKB-51 Knivblock
1. Global GKB-51
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Dorre Hugo XL
2. Dorre Hugo XL
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Global G-90-31 Magnetlist
3. Global G-90/31 Magnetlist
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Continenta Knivblock Akacia
4. Continenta Knivblock Akacia
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Dorre Vida Knivblock.Redskapsställ
5. Dorre Vida
4.2/5

Betyg 4.2 av 5

Vad är ett knivblock?

Knivblocket är ett perfekt verktyg till att förvara och skydda sina köksknivar. Risken ifall man slänger ner knivarna i kökslådan eller är slarvig med förvaringen är att de kan ta skada av varandra eller andra föremål i köket vilket i sin tur leder till onödigt slitage. Det här kan dels påverka knivens prestanda då de tenderar att bli slöa men det kan också visuellt skada knivarna och i förlängningen kan de leda till att man måste köpa nya köksknivar oftare.

Dagens knivblock är ofta snygga med en stilren design för att smälta in bra i övriga köket. De är också mycket praktiska istället för att man ska behöva gräva i lådor så är det bara att dra ut kniven från stället vilket kan vara önskvärt vid matlagning. Det här bidrar också till en ökad säkerhet i köket då knivar är vassa föremål och det är inte speciellt bra om lösa knivar ligger lite här och var, speciellt om man har barn i hushållet.

Om man istället vill att knivförvaringen ska ta lite plats så finns det modeller där man fäster knivarna med hjälp av magneter vilket gör det ännu lättare och mer praktiskt samtidigt som man visuellt kan se hela sin samling utan att de döljs i separata fack. Dessutom finns det även knivanpassade magnetlister som fästs på väggen som frigör ännu mer köksyta.

Fördelar med knivblock

Knivblock

Vad ska man tänka på vid eventuellt köp? Köpguide

Knivblocken skiljer sig åt när det kommer till storlek, design och kapacitet då det finns både stora som små modeller. Vi tipsar att redan nu redogöra för sig själv vilka förutsättningar man har för ett eventuellt köp. Hur många knivar har man i sin samling och hur många vill man kunna förvara i blocket? Vilket prisklass och budget skulle passa? Har man ett litet kök med begränsad yta där man istället vill ha ett knivställ som tar lite plats? Nedan har vi samlat några saker som kan vara värt att tänka på.

Magnetlist knivar

Antal knivar

En viktig aspekt när man ska köpa ett knivblock är såklart att man får plats med alla sina knivar. Därför kan det vara en god idé att kolla upp hur många knivar som modellen rymmer och gärna ett par platser extra ifall man vill utöka sin samling och behöver köpa fler köksknivar. Dagens modeller kan rymma allt från 4-5 knivar till upp emot 15 köksknivar för de största modellerna.

Storlek & Dimensioner

Många vill gärna att köksutrustning ska ta så lite plats som möjligt och föredrar därför mycket frigjord yta i sitt kök, vilket blir extra viktigt ifall man har ett litet kök. Om man vill att sitt knivställ ska ta upp lite plats så rekommenderar vi att kolla upp dimensionerna på modellen man är intresserad av att köpa så att man försäkrar sig om att den verkligen får plats i sitt kök. Måtten står i stort sett alltid i produktbeskrivningen, mät och jämför gärna med platsen i köket där man tänkt placera sitt knivställ.

Knivställ

Fack eller magnet

Idag kommer de flesta modellerna antingen med separata knivfack eller med en magnet som man fäster knivarna på. Det finns såklart för och nackdelar med båda modellerna där vi tycker att det inte har någon större betydelse vad man väljer utan det handlar mer om smak och tycke.

Vi tycker att en av fördelarna med magnetisk knivblock är att man kan få plats med fler knivar medans separata fack istället möjliggör ett något bättre skydd för att knivarna ska slippa stöta i varandra. Speciellt om man har en större samling knivar som behöver få plats på ett litet magnetiskt block eller magnetlist. Däremot så tycker vi att det är något mer praktiskt med magnetiska block eller lister, då det är lättare att plocka fram sin kniv och framförallt rätt kniv om ens köksknivar har samma eller liknande handtag. Dessutom tycker vi att det visuellt är snyggare att kunna se sina knivar.

Men med det sagt så är det mer säkert och tryggt med separata fack, speciellt om man har barn i hushållet.

Dorre Hugo XL
Backaryd Knivblock Svart

Design & Konstruktion

Då man gärna vill ha enkel tillgång till knivarna så ställer man ofta knivställen på en central position i köket. Därför kan det bli extra viktigt att knivstället har en snygg och stilren design eller en god förmåga att smälta in med övriga köket.

Ett knivställ ska såklart vara lätthanterligt och det ska inte fungera som ett hinder under matlagningen. Därför kan konstruktionen vara viktig att kika på så att man väljer en modell som passar ens köksvanor och att det blir lätt att ta fram och ställa tillbaka knivarna efter användning.

1. Global GKB-51 Knivblock

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter ett riktigt bra knivblock? Då vill vi rekommendera Global KGB-51 som är tillverkad i exklusivt kvalitetsstål. Global är kända för att tillverka knivar och knivutrustning i bra kvalité och det här är ett bra bevis på det. Den här modellen kommer med 13 separata knivfack där vissa av facken är något bredare vilket möjliggör att man kan få plats med fler än en kniv i samma fack. Dock rekommenderar vi inte att fylla på med fler knivar i samma fack då knivarna kan skada av varandra, utan vi rekommenderar att man istället använder en kniv per fack.
 
Något som vi gillade med detta Global knivblock är att den har ett separat fack för en skärpstav vilket vi upplever är mycket genomtänkt och praktiskt ifall man smidigt vill kunna vässa knivarna innan eller efter användning.
 
Foten är rejält tilltagen vilket ger en bra stabilitet för själva stället samtidigt som den dessutom är löstagbar ifall man vill göra rent den. Priset är något högre än sina konkurrenter men då får man istället bra kvalité och mycket kapacitet i en mycket stilren design.
 
Höjden är 32 cm med maxlängd på knivbladet är 28 cm vilket möjliggör att även större knivar kommer passa i den här modellen. Vi rekommenderar den här knivblocket till alla användare som har en stor samling köksknivar, är ute efter ett robust knivblock där kvalité går före prislappen.

2. Dorre Hugo XL

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin andra plats hittar vi detta knivblock från Dorre i deras modell Hugo XL. Det här är ett större magnetiskt knivblock i snyggt akaciträ som ger plats till upp till 7 knivar beroende på storlek. Tack vare sin konstruktion så tar den här modellen något mindre plats än block som istället har fack. Det här gör också att knivarna blir lätt att komma åt och använda speciellt under matlagning. Måtten är 30 x 22,5 x 3 cm vilket även passar bra ifall man har ett mindre kök med begränsad yta.

Vi upplever att det här är en mycket stilren modell där man visuellt från chansen att observera sin knivsamling. Vi tycker att den kommer i ett bra pris i förhållande till kvalité. Har man däremot upp emot 6-7 knivar så kan risken finnas att man behöver investera i en större modell.

3. Global G-90/31 Magnetlist

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Har du lite plats i köket och behöver en knivförvaring som tar upp lite plats? Då kan vi tipsa om Global G-90/31 Magnetlist. Den här är en slät och rostfri modell som mäter 31 cm på bredden vilket ger plats till flera knivar. Att förvara knivarna med hjälp av magnet istället för fack så bidrar det till att det blir lättare att komma åt sina knivar vilket gör den här modellen lättanvänd och praktisk under matlagning. Tack vare sin konstruktion så kommer knivarna ta upp lite plats i köket vilket är önskvärt för många så man kan få plats med annan köksutrustning eller hålla bänkskivan fri.
 
Global är kända för att tillverka knivar och knivutrustning i bra kvalité där deras Magnetlist G-90/31 inte är något undantag utan man får bra kvalité i materialet med en stark magnet och en bredd på 31 cm vilket ger plats för flera knivar. Helt enkelt en bra modell med en ren och minimalistisk design som vi tycker passar bra ifall man gillar den här typen av knivförvaring där man vill kunna se sina knivar.
 

4. Continenta Knivblock Akacia

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta ett billigt knivblock? Då kan vi rekommendera denna modell frånContinenta. Det här är ett klassiskt knivblock med 5 separata fack vilket ger plats för 5 knivar med ett max djup på 25 cm. Något som vi tycker är ett starkt plus i kanten är att det här blocket även kommer med separata fack för en skärpstav och en sax vilket vi tycker är mycket praktiskt. Knivblocket i sig är tillverkat i träslaget akacia.

Vi tycker att det här är en bra och prisvärd modell ifall man har en mindre samling knivar, däremot ska man ha i åtanke att facken har varierande storlek vilket kan bli ett problem om man bara har stora knivar där risken finns att alla knivar inte kommer att få plats. Men har man en blandad mindre knivsamling och inte vill lägga så mycket pengar på just ett knivblock så tycker vi att Continenta Knivblock Akacia är en bra modell.

5. Dorre Vida Knivblock/Redskapsställ

4.2/5

Betyg 4.2 / 5

Kommentar : Vill du hitta ett praktiskt och billigt knivställ? Då kan vi rekommendera Dorre Vida som har ett kombinerat knivblock med redskapsställ i samma modell. Själva knivblocket har en insida med plaststrån bidrar till att knivarna hålls separerade. Den ger plats för flera knivar men har man en större samling på mer än 4-5 knivar så kan det bli trångt att få plats med fler. Det går givetvis bra att fylla knivblocket med saxar och skärpstål.
 
Något vi gillar med just den här modellen är att den har ett kombinerat redskapsställ där man kan förvara allt från slevar till stekspadar. Det innebär att det här blir en mycket praktisk modell som underlättar extremt mycket under matlagningen då man har sina verktyg samlade på ett och samma ställe. Behållaren är tillverkad i plast vilket kanske inte är lika roligt som de mer exklusiva modellerna men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen.
 
Vi rekommenderar Dorre Vida knivblock till alla användare som vill hitta ett billigt knivblock med plats för en mindre samling samt möjligheten att kunna kombinera med köksredskap för en lättare och mer praktiskt matlagning. Den här modellen finns också bara som knivblock, klicka här

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa knivblocket? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor

Att förvara köksknivarna i ett knivblock är både praktisk och säkert samtidigt som det ger ett bättre skydd för knivarna vilket i sin tur leder till en bättre livslängd.

Idag kommer de flesta knivblocken i magnet eller i separata fack. Vad som är bäst tycker vi handlar om smak och tycke.

Vi tycker att ett magnetisk block möjliggör fler platser samtidigt som vi tycker att det visuellt är snyggare. Medans ett knivblock med fack istället är bättre för att skydda knivarna vilket ändå är en av huvudsyftena.

Ett knivblock är en relativt billig konstruktion där de flesta modellerna inte brukar gå för mer än ett par hundralappar.

Vår Topplista Knivblock Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *