Bästa Gjutjärnsgrytan – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime & Bagaren o Kocken

Bästa Gjutjärnsgryta 2024 - Mitt I köket

Vem älskar inte ett riktigt bra långkok, en smarrig ristotto eller att kunna baka ett riktigt färskt bröd. Men för att få till den där riktigt goda smaken och perfekta tillagningen så tycker vi att det nästan är obligatoriskt med riktigt bra gjutjärnsgryta. De största fördelarna med gjutjärnsgrytor är dels deras förmåga att skapa en jämn värmefördelning, de tål höga temperaturer men framförallt så är de mycket slitstarka och sköter man om gjutjärnsgrytan på rätt sätt så kan den gå i arv i flera generationer vilket sparar på plånboken.

Men det finns många olika modeller på marknaden så därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en riktigt bra gryta. Vi kommer inleda med att berätta om fördelarna med gjutjärnsgrytor samt vad som kan vara bra att ha i åtanke när man ska köpa en modell som ska passa bra. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gjutjärnsgrytan 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Le Creuset, Skeppshult och Anders Petter.

Vår topp 5 lista bästa Gjutjärnsgrytan

Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta rund 28 cm 6,7 L Cerise
1. Le Creuset Signature rund 28 cm 6,7 L Cerise
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Staub 8,35 L
2. Staub 8,35 L
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Le Creuset Signature oval 27 cm 4,1 L Cerise
3. Le Creuset Signature oval 27 cm 4,1 L Cerise
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Skeppshult Rund med Glaslock 4L
4. Skeppshult Rund med Glaslock 4L
4.9/5

Betyg 4.5 av 5

Anders Petter Stenfors Rund 4.4 L
5. Anders Petter Stenfors Rund 4.4 L
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Fördelar med gjutjärnsgrytor

Gjutjärn är ett mycket tåligt och kraftfullt material som har en fantastisk värmekapacitet med jämn och stabil värmefördelning vilket bidrar till ett mycket bra resultat i matlagningen. En gjutjärnsgryta kan därför stå emot mycket höga temperaturer vilket bra om man vill till exempel vill tillaga något i ugnen eller varför inte en öppen eld? Men inte nog med det, gjutjärnsgrytor har också en mycket bra livslängd och om man sköter om den på rätt sätt så kan en modell hålla i flera generationer.

Man kan laga flera olika rätter i gjutjärnsgrytor och det är inte bara de traditionella långkoken och grytorna, utan man kan variera sin receptlista till bland annat risotto eller varför inte göra ett gott gjutjärnsbröd? På nätet finns det många bra recept och inspiration på mat som man kan tillaga, inte bara de svenska grytorna utan även asiatiska, indiska eller varför inte en afrikansk gryta?

Gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgryta Köpguide

När man ska välja en riktigt bra gjutjärnsgryta så är det några faktorer och egenskaper som kan vara viktiga att känna till för att göra valet av rätt modell enklare. Vi rekommenderar att redan nu börja fundera över budget för att på så sätt kunna avgöra vilken prisklass som skulle passa. Nedan har vi listat några saker som är bra att tänka på :

Storlek & Vikt

Gjutjärngrytor kan komma i olika storlekar som ofta mäts i volym om liter. De flesta modellerna är runt 4 liter men det finns både större modeller upp emot 8-9 liter men också mindre varianter under 1 liter som passar till smårätter. Här kan det vara bra att tänka ut hur stor gryta man faktiskt behöver, för desto större grytan är desto mer kommer den förmodligen att väga.

Vi rekommenderar att man väljer gryta utefter hur många man är i hushållet eller hur stora portioner mat som man brukar laga. Trivs man med att göra jättestora grytor eller inte. Det kan vara bra att tänka på att en mindre modell kommer ta mindre plats i köket vilket kan vara bra i åtanke om man har ett mindre kök eller begränsade förvaringsmöjligheter. Tänk också på att gjutjärnsgrytan behöver få plats på spisen eller i ugnen. Om man känner sig osäker så står alltid mått och vikt i produktbeskrivningen.

Emalj

Gjutjärnsgrytor kan komma med eller utan invändig emalj. Idag kommer de flesta grytorna med emalj då de ger en bättre hållbarhet samt en enklare rengöring. För grytor med emalj så passar det bättre till matlagning med låg eller medelvärme som grytor och långkok.

Grytor utan emalj har en något grövre yta vilket tillåter matlagning i mycket hög värme på bekostnad att de är något svårare att rengöra.

Tål den induktion?

Idag fungerar de flesta gjutjärnsgrytorna med induktion, så det ska i de flesta fall inte vara några problem för nya modeller på induktionshällar. Med det sagt så vill vi ändå lyfta fram att man bör ta en extra kik i produktbeskrivningen ifall modellen fungerar på induktion eller inte, ifall man är osäker.

Tips Recept med gjutjärnsgryta

Köttgryta - Grundrecept

Det finns mycket varitioner när det kommer till köttgrytor. Många kanske tänker bara på det svenska köket men även indiskt, asiatiskt, amerikanskt eller varför inte afrikanskt? Nedan har vi vårt grundrecept för grytor som man sedan kan variera och testa sig fram beroende på protein, grönsaker och smaksättning.

 • Högrev
 • Gul Lök
 • Tomatpure
 • Kinesisk soja
 • Vatten
 • Köttbuljong
Gryta

Söndagsmiddag - Helstekt kyckling

Tips till en riktigt god söndagsmiddag till hela familjen. Vi rekommenderar att välja majskyckling då de ofta ger en extra saftig smak. Här kan man vara kreativ och testa olika smaker och ingredienser.

 • Hel Kyckling
 • Vitlök
 • Potatis
 • Rosmarin
 • Kycklingbuljong
 • Citron
Hel kyckling

Gjutjärnsbröd

Att laga bröd i gjutjärnspanna ger ofta ett utsökt resultat. Vill man ha inspiration så finns det flera bra recept på nätet. Nedan har du vårt enklare recept.

 • 25 g Jäst
 • 1,5 msk Honung
 • 6 dl vetemjöl
 • 3 dl fingervarmt vatten
 • Salt
Gjutjärnsbröd

1. Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta rund 28 cm 6,7 L Cerise

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta de bästa när det kommer till gjutjärnsgryta? Då tipsar vi om vår vinnare Le Creuset Signature 6,7 L Cerise. Franska Le Creuset har tillverkat gjutjärnsgrytor enda sedan 1925 och har blivit ett välkänt märke även här i Sverige. Det här är en rund och välgjord modell som kommer bidra till en jämn och effektiv värmefördelning.
 
Insidan har en emaljerande yta vilket passar bäst för medel och låg värme vilket är optimalt för grytor och långkok. Emaljen bidrar till att maten inte fastnar och att rengöringen blir lättare. Le Creuset Signature Cerise kan användas på samtliga värmekällor inklusive induktion. Dessutom tål den ugn upp till 260 °C vilket skvallrar lite om den goda kvalitén. Enligt specifikationen så tål den diskmaskin men vi rekommenderar ändå att man diskar en sån här fin gjutjärnsgryta för hand.
 
Det här är en relativt stor gjutjärnsgryta med en diameter på 28 cm som ger en total volym på 6.7 liter vilket passar bra för större matlagning. Vikten är på 6.1 kg vilket vid en första anblick kan kännas ganska högt men kom ihåg att de är ganska vanligt att gjutjärnsgrytor väger mycket och speciellt i den här storleken. Signature Cerise kommer i 3 olika färger, förutom den röda finns den även i orange samt svart färg.
 
Vi rekommenderar den här modellen till användare som vill ha det absolut bästa och som brinner för den här typen av matlagning. Priset är inte den viktigaste egenskapen och man trivs bra med att göra större portioner.

2. Staub 8,35 L

4.7/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Gillar du att laga stora portioner eller har ett större hushåll där du är i behov av en mycket stor gjutjärnsgryta? Då vill vi tipsa om denna modellen från Staub som har en volym på hela 8,35 liter vilket är överlägset störst i vår topplista. Precis som vinnaren ovan så är det här också en mycket välgjord och robust gryta som vid rätt skötsel kan hålla i flera generationer.

Den här modellen kommer med emaljerad insida som ger grytan en non-stickbeläggning som bidrar till att maten inte bränner fast samt att den blir lättare att rengöra. Att grytan har en emaljerande yta passar bäst till medel och lågvärme. På insidan av locket har Staub implementerat små “spikes” vilket gör att kondenserad ånga från maten öser ner jämnt fördelat tillbaka ner i pannan vilket bidrar till en godare spridning av smaken.

Precis som många andra exklusiva gjutjärnsgrytor så tål den här grytan ugn upp till hela 260 °C, men den tål också samtliga spisar med induktion inkluderat.

Det här är som sagt en större gjutjärnsgryta med en diameter på 30 cm som ger en invändig volym på hela 8,35 liter vilket passar till större hushåll eller för kocken som gillar att laga mycket stora portioner. Vikten är 8.9 kg vilket är ungefär vad man kan förvänta sig i den här storleken. Det här är helt enkelt en välgjord och stor gryta som passar till alla typer av användare som gillar att laga mycket mat. Dessutom så finns Staub 8,35 l i flera olika färger.

3. Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta oval 27 cm 4,1 L Cerise

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin tredje plats hittar vi Le Creuset Signature Cerise. Det här är i stort sett en identisk modell med vår vinnare överst till skillnad att den här grytan är något mindre med en volym på 4.1 liter men därav också ett billigare pris, samt att den oval istället för rund. Franska Le Creuset har tillverkat gjutjärnsgrytor enda sedan 1925 och har blivit ett välkänt märke även här i Sverige. Det här är en oval och välgjord modell som kommer bidra till en jämn och effektiv värmefördelning.
 
Insidan har en emaljerande yta vilket passar bäst för medel och låg värme vilket är optimalt för grytor och långkok. Emaljen bidrar till att maten inte ska fastna men även till att rengöringen blir enklare. Le Creuset Signature Cerise kan användas på samtliga värmekällor inklusive induktion. Dessutom tål den ugn upp till 260 °C vilket skvallrar lite om den goda kvalitén. Enligt specifikationen så tål den diskmaskin men vi rekommenderar ändå att man diskar en sån här fin gjutjärnsgryta för hand.
 
Den här är en normalstor oval gjutjärnsgryta med en diameter på 27 cm vilket ger en innervolym på 4,1 liter. Tack vare att volymen är mindre så blir även vikten mindre och den här modellen har en vikt på 4,425 kg vilket passar ifall man vill ha bra kvalité men inte den tyngsta gjutjärnsgrytan. Den här modellen kommer i 5 olika utföranden vilket gör det enklare att hitta den där riktigt snygga och stilrena färger som kan passa in extra bra i köket.
 
Vi rekommenderar den här gjutjärnsgrytan till användare som vill ha en normalstor gryta som inte väger lika mycket som de tyngsta men som kommer i god kvalité utan att vara i den översta prisklassen.

4. Skeppshult Rund med Glaslock 4L

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : I de småländska skogarna finner vi Skeppshults gjuteri. Här gjuts detaljer i en unik sandform där kanterna slipas för hand vilket gör varje gjutjärnsgryta unik. Den här modellen har en naturlig non-stickyta som förbättras ju mer den används. Det här bidrar till att maten inte bränner fast samtidigt som den blir lättare att rengöra. Den här modellen har en tjock botten på 5 mm vilket ger en bra och jämn värmespridning.

Denna Gjutjärnsgryta tål samtliga värmekällor inklusive induktion men den tål ej diskmaskin vilket kan vara bra att känna till. Något som vi verkligen gillar med den här grytan är att handtaget är tillverkat i trä vilket gör att man slipper bränna sig vid matlagningen, vilket man ofta riskerar att råka ut för med andra gjutjärnsgrytor. Dessutom kommer den här grytan med ett praktiskt medföljande glaslock som bidrar till att man har mer koll på vad som händer inuti grytan.

Diametern är 24 cm vilket är något mindre än konkurrenterna ovan, som ger en innervolym på 4 liter vilket är normalt för grytor i den här storleken och prisklassen. Däremot så väger den 6 kg vilket inte är den allra tyngsta, men är något högt i jämförelse med konkurrenterna i den här storleksklassen och det drar därför ner betyget något. Den här modellen finns även i den mindre storleken 3 liter och den större på 5,5 liter.

5. Anders Petter Stenfors Rund 4.4 L

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig och prisvärd gjutjärnsgryta? Då vill vi tipsa om Anders Petter Stenfors Rund 4.4 liter. Trots sitt lägre pris så är den här modellen fortfarande mycket välgjord. Bara det faktum att den är ungsäker upp till 260 °C ger en bra fingervisning om materialet trots det billiga priset. Den emaljerande ytan bidrar till att maten inte bränner fast samtidigt som den blir mer praktiskt och enkel att rengöra.
 
Stenfors tål samtliga värmekällor och även om produktspecifikationen säger att den klarar av diskmaskinen så rekommenderar vi ändå att man handdiskar sin gjutjärngryta. Diametern är något mindre på 24,5 cm men tack vare sina något högre kanter på 12 cm så får grytan ändå en tilltagen innervolym på 4,4 liter vilket skapar något mer plats på spisen och i ugnen utan att tumma på volymen. Stenfors från Anders Petter kommer i flera olika utföranden.
 
Vi rekommenderar den här modellen till alla typer av användare som prioriterar ett lågt pris men också en bra kvalité. Är man ny till det här med gjutjärnsgrytor tycker vi att det här är en bra modell att börja med innan man öppnar upp hela plånboken.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gjutjärnsgrytan? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor om gjutjärnsgrytor

Ofta går det bra att rengöra sin gjutjärnsgryta med varmt vatten och en diskborste eller den mjuka sidan på en disksvamp. Använd absolut inte diskmedel, detta kommer skada beläggningen och då måste du återbelägga den. Efter att man har diskat klart så är det bäst att låta gjutjärnsgrytan lufttorka men det går även bra med handduk eller papper.

Vissa tillverkare menar på att deras modeller går bra att rengöra i diskmaskinen, men det som kan vara bra att känna till är att emaljen ändå tar stryk av diskmaskinen vilket tyvärr bidrar till att grytan slits ut snabbare. För att förlänga gjutjärnsgrytans livslängd så rekommenderar vi därför att man rengör sin gryta för hand.

Då induktionshällar har blivit så pass vanligt i våra svenska kök så fungerar i stort sätt alla nya gjutjärnsgrytor med induktion. Däremot så bör man ändå ta en snabb kik i produktbeskrivningen för att vara på den säkra sidan.

Vår Topplista Gjutjärnsgryta Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster : 23

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *