Bästa Råsaftcentrifug – Bäst I Test 2024 | Mitt I Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera, & Kitchentime

Bästa Råsaftcentrifug 2024 - Mitt i köket

Tycker du om juice? Trött på att behöva köpa juice i butiken som ofta innehåller mycket socker och onödiga tillsatser? Varför inte göra din egna hemmagjorda juice med hjälp av en råsaftcentrifug? Det här är en perfekt köksmaskin för att på ett effektivt sätt göra god och näringsrik juice med fräscha råvaror där du själv kan välja både frukt och grönsaker.

Men det finns flera olika råsaftcentrifuger på marknaden och är man ny till den här köksmaskinen är det kanske inte helt lätt att veta vilken modell man ska kika på. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en riktigt bra maskin.

Vi kommer inleda med att berätta vad en råsaftcentrifug är för något och hur den fungerar i jämförelse med andra juicemaskiner. Sedan kommer vi att gå igenom vad som kan vara bra att tänka på och vilka egenskaper som är viktiga att ha koll på med den här köksmaskinen. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa råsaftcentrifug 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Bosch, Magimix och Severin.

Vår topp 5 lista Bästa Råsaftcentrifugen

Sage SJB 815 The 3X Bluicer Pro
1. Sage SJB 815 The 3X Bluicer Pro
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Bosch MES3500
2. Bosch MES3500
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Magimix Juice Expert 3
3. Magimix Juice Expert 3
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Severin Råsaftcentrifug XXL ES3570
4. Severin Råsaftcentrifug XXL ES3570
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Severin 3566 Råsaftcentrifug
5. Severin 3566 Råsaftcentrifug
4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Vad är en råsaftcentrifug?

Vi måste såklart inleda med att berätta vad en råsaftcentrifug är för något. Det här är en hushållsmaskin som på ett smidigt och effektivt sätt pressar juicen ur frukter och grönsaker.

Metoden är enkel, man placerar bara sina råvaror i påfyllnadsröret som sedan slungas runt med hjälp av en presskruv för att på så sätt separera och filtrera ur saften. Därefter pressas juicen igenom en tät sil ner i en behållare och sedan har man färdig juice som är redo att serveras. Fruktkök och annat filtreras bort till en annan separat behållare.

Bästa råsaftcentrifug

Vad är skillnaden mellan en råsaftcentrifug och en slow juicer?

Du kanske har stött på andra typer av juicemaskiner som till exempel en slow juicer eller en juicepress.

En slow juicer har liknande egenskaper som en råsaftcentrifug men skillnaden är att en slow juicer arbetar i ett mycket långsammare tempo där motorn är svagare. Men det bidrar också till att juicen får en kallpress vilket ger en något mer fiberrik juice. Däremot så är den här maskinen inte helt optimal till hårda frukter eller om man har ett större hushåll och behöver göra större portioner vilket kommer ta en längre tid.

Om du vill läsa mer om slow juicer : Klicka här

Sedan finns det klassiska juicepressar eller citruspressar vilket är enklare och billiga modeller som egentligen bara är avsedd för att pressa citrusfrukter. Den här maskinen kan vara bra ifall man vill hitta en riktigt billig metod till att pressa juice eller inte pressar juice speciellt ofta.

Om du vill läsa mer om citruspressar : Klicka här

Fördelar med råsaftcentrifug

Fördelarna med råsaftcentrifug är att den har en bra kapacitet och kraftfull motor vilket gör att den har lättare att bryta ner även hårdare frukter så att man slipper behöva skära ner råvarorna i mindre bitar. Dessutom har en råsaftcentrifug en mycket snabbare arbetstakt och kan göra mer juice på kortare tid vilket kan vara extra önskvärt för större hushåll och familjer.

Att göra egen hemmagjord juice är mer näringsrikt, fullt med viktiga vitaminer och mineraler samtidigt som man själv kan skräddarsy vilka frukter och grönsaker man vill ha i sin juice. Det här är ett mycket billigare sätt att göra juice och i förlängningen kommer man att ha sparat in på sin köksmaskin.

Råsaftcentrifug

Vad ska man tänka på i sitt köp? Köpguide

När man ska köpa en råsaftcentrifug så är det ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke. Men redan nu kan det vara en bra idé att tänka ut hur ambitiös man vill vara i sitt köp och vilken budget man har. Om man har ett mindre kök eller vill att sin juicemaskin ska ta lite yta i köket så kan det redan nu vara en god idé att mäta för att skaffa sig en uppfattning om hur mycket plats som råsaftcentrifugen kommer att ta. Nedan har vi listat några viktiga egenskaper som skiljer olika modeller åt :

Motor

Hur stark motorn är brukar skvallra lite om kvalitén på maskinen. Om en råsaftcentrifug har en stark motor med en högre effekt så klarar den även av hårdare grönsaker som rödbetor och morötter. Vi rekommenderar att välja en modell som är över 400 i watt för att inte få en för klen modell. I vissa exklusiva maskiner kan man även justera effekt och hastighet beroende på vilken råvara man ska pressa.

Storlek & Kapacitet

Givetvis finns det både stora och små råsaftcentrifuger och det kan vara bra att köpa en storlek beroende på hur stort hushåll man har. Vill man köpa en större modell som kan tillverka stora mängder juice till en större familj eller räcker det bra med en liten råsaftcentrifug?

Juice behållarna brukar vanligt komma i storlekar från 500 – 1500 ml där även den mindre storleken brukar räcka till flera portioner. Är man däremot många i hushållet kan det vara en bra idé att hitta en modell vars juicebehållare har en större volym än 1 liter.

Funktioner

När det kommer till funktioner så brukar mer exklusiva modeller bland annat inneha flera olika hastighetsinställningar beroende på vilken råvara man vill pressa. Dessutom kan det även finnas förinställda program beroende på vilken typ av resultat man vill åstadkomma.

En annan bra funktion som de flesta modellerna faktiskt har är ett praktiskt anti-dropp lock till juicebehållaren så man slipper jobbigt kladd och spill.

Råsaftcentrifug bäst i test

Rengöring

Självklart vill man att rengöringen ska vara enkel och praktiskt. I stort sett alla råsaftcentrifuger har löstagbara delar som gör rengöringen enklare. I vissa fall tål delarna diskmaskin men oftast är det handdisk som gäller vilket ofta brukar stå i produktbeskrivningen.

Till vissa köp brukar även praktiska rengöringsborstar följa med vilket alltid är önskvärt för att kunna komma åt och rengöra på begränsade ytor på maskinen.

1. Sage SJB 815 The 3X Bluicer Pro

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Sage SJB 815 The 3X Bluicer Pro kryllar med fina praktiska funktioner och finesser. Sage marknadsför den här produkten som en blandning mellan en blender och en juicer och får därför namnet bluicer som tack vare sina fina egenskaper klarar av båda uppgifterna.

Med sin extremt kraftfulla motor på 1350 W så klarar den här maskinen av de mesta när det kommer till råvaror. Vi börjar med det extra tjocka påfyllnadsröret på hela 88 mm som bidrar att man slipper hacka ner ingredienserna lika mycket. Den här maskinen har hela 10 olika hastighetsinställningar där bägaren är väl tilltagen på hela 1,5 liter vilket passar bra även för större hushåll och familjer där man vill kunna göra större portioner.

Som tidigare nämnt så kryllar den här maskinen med funktioner som bland annat 5 olika one-touch program som är : Green smoothie, Smoothie, Pulse ice Crush, Auto clean och fresh cocktail.

Dimensionerna är 36 x 45 x 39,8 cm med en vikt på 7,8 kg vilket kanske är lite större än sina konkurrenter men det får man nog också räkna med med alla funktioner som denna råsaftcentrifug besitter men såklart på bekostnad över att den är i den övre prisklassen. Till det här köpet medföljer även en rengöringsborste för att underlätta rengöringen.

Vi tycker att det här är en extremt välgjord och robust maskin där man får möjligheten att göra många olika juicer, smoothies med mera. Vi tror att den här modellen lönar sig mest till ambitiösa användare som vill hitta den bästa råsaftcentrifug där priset inte är en faktor.

2. Bosch MES3500

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Bosch MES3500 är enligt oss en mycket välgjord och praktiskt råsaftcentrifug som kommer med många funktioner till ett mycket bra pris. Vi börjar med sin kraftfulla motor på 700 W vilket gör det lätt för maskinen att pressa ur både frukt och grönsaker. Vi tycker att påfyllingsröret är väl tilltaget på 73 mm vilket bidrar till att man inte behöver skära ner alla frukter i mindre bitar.

Maskinen i sig har 2 olika hastigheter, en snabbare för hårdare frukter och en långsammare för mjukare frukter. Pipen till behållaren har en praktisk anti-dropp funktion vilket underlättar för att minska onödigt spill i köket. Alla löstagbara delarna tål diskmaskin vilket bidrar till en enklare och mer praktisk rengöring. Kannan i sig rymmer hela 1,25 liter vilket ger juice till större hushåll och familjer vilket vi tycker är bra trots att modellen inte är i den övre prisklassen.

Som plus i kanten tycker vi att den här maskinen har bra säkerhetsfunktioner, speciellt om man har barn i hushållet. Dels så har maskinen en säkerhetsspärr som innebär att maskinen kommer ej att starta om inte alla delarna är korrekt monterade och locket är stängt. Dessutom står den stabilt på undersidan tack vare gummifötter så att maskinen inte glider under användning. Ett praktiskt sladdfack bidrar till att dölja synliga kablar vilket alltid önskvärt.

Vi tycker att det här är en mycket bra och komplett maskin med en stark motor, bra och praktiska funktioner samtidigt som rengöringen är lättare då de löstagbara delarna tål diskmaskin. Allt det här till vad vi tycker är en mycket prisvärd modell där man får mycket råsaftcentrifug för pengarna. Är man ny till det här konceptet med att göra hemmagjord juice kan den här maskinen vara bra att börja med utan att behöva öppna upp hela plånboken i jämförelse med mer exklusiva modeller.

Vi kan också rekommendera storebror modellen till MES3500 nämligen : Bosch Mes4010 som är en exklusiva modell med fler funktioner.

3. Magimix Juice Expert 3 - Bästa Juicecentrifug

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Magimix Juice Expert 3 kommer med hela 3 olika pressar :
 

Filtercentrifug XL – som används för att pressa saften ur hårda frukter och grönsaker som till exempel morötter eller äpplen.

Extra Juicepress XL – är mer utformad för mjukare frukter och grönsaker som bland annat jordgubbar, tomater och bananer.

Citruspress – fungerar precis som en vanlig citruspress där man pressar ur saften ur citrusfrukter medans maskinen effektivt sorterar bort kärnor.

Möjligheten att kunna byta pressar för olika ändamål gör den här maskinen mycket praktisk och mångsidig samtidigt som det är enkelt att byta ut mellan de olika typerna. De löstagbara delarna tål diskmaskin vilket gör rengöringen enklare och mer praktisk.
 
Tratten är väl tilltagen så man slipper skära ner alla råvarorna i mindre bitar. Något som vi gillar med den här maskinen och som ett plus i kanten är den medföljande receptboken med över 100 idéer och inspiration på bland annat juicer, smoothies, såser, dressingar och desserter.
 
Dimensionerna är 22 x 21 x 41 cm vilket vi tycker är en relativt kompakt men ändå mångsidigt maskin. Däremot är motoreffekten bara 400 W vilket sänker totalbetyget något.
 
Vi tycker att det här är en otroligt praktisk och enkel råsaftcentrifug som kommer med många valmöjligheter för att pressa många olika typer av frukter och grönsaker. Vi rekommenderar den här maskinen till alla användare oavsett om man har gjort hemmagjord juice förut eller om man är helt ny till det här konceptet.

4. Severin Råsaftcentrifug XXL ES3570

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Severin XXL ES3570 är en välgjord råsaftcentrifug som kommer med bra funktioner och gör jobbet men som ändå är i den lägre prisklassen. Vi börjar med motorn som har en kraftfull effekt på 800 W som kan arbeta i ett max varvtal på 19000 varv per minut. Själva maskinen har 2 olika hastighetsfunktioner som passar för mjuka, respektive hårda frukter. Undertill står maskinen stabilt tack vare sina gummifötter.
 
Vi tycker att juicebehållaren är väl tilltagen på 1,1 liter vilket ger stora portioner som passar bra även för de större hushållen. Dessutom är behållaren tillverkad i BPA-fri plast. Behållaren för rester är också stor med en kapacitet på hela 2,5 liter som också är löstagbar vilket underlättar rengöringen.
 
Trots sitt lägre pris så tycker vi att det här är en bra maskin som kommer med alla de nödvändigaste funktionerna med en bra kapacitet. Vi tror att den här maskinen passar bra både för användare som har gjort juice förut och för nybörjare som vill testa på en råsaftcentrifug för första gången utan att behöva öppna upp plånboken.

5. Severin 3566 Råsaftcentrifug

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Vill du hitta en liten och billig råsaftcentrifug? Då kan vi tipsa om Severin 3566 råsaftcentrifug. Det här är en mindre modell i rostfritt stål med en juicebehållare i BPA-fri plast som rymmer 0,5 liter vilket passar bättre till mindre familjer och hushåll. Den här modellen har en motoreffekt på 400 W vilket kanske är något svagare än andra modeller men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. 3566 har 2 olika hastigheter och den kan maximalt rotera i 19000 varv per minut.
 
Alla delar är faktiskt löstagbara vilket bidrar till en enklare rengöring. För att maskinen ska stå stadigt så har maskinen glidsäkra fötter i gummi. Det här är helt enkelt en billig och enklare råsaftcentrifug som kommer med de viktigaste funktionerna fast till en mindre storlek. Vi tror att den här maskinen passar bra till användare som fokuserar mycket på priset och vill hitta en budget råsaftcentrifug alternativt om man är ny till den här köksmaskinen och man vill prova på för första gången utan att behöva vara i de övre prisklasserna.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa råsaftcentrifug? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

En råsaftcentrifug har en starkare motor som fungerar bättre för att pressa ner hårda frukter. Dessutom arbetar maskinen snabbare och mer effektivt vilket gör att maskinen kan producera mer juice på kortare tid.

En slow juicer arbetar tystare och mer energisnålt samtidigt som forskning har visat att resultatet ger en mer fiberrik juice.

  • Motoreffekt
  • Storlek & Kapacitet
  • Funktioner
  • Rengöringen

Vår topplista råsaftcentrifug bäst i test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 12

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *