Bästa Sauteuse – Bäst I Test 2024 | Mitt I Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera, & Kitchentime

Bästa Sauteuse 2024 - Mitt i köket

Är du på jakt efter en sauteuse? Då har du kommit helt rätt! En sauteuse är ett mycket mångsidigt köksredskap som tack vare sin konstruktion påminner om en blandning mellan en kastrull och en stekpanna. I jämförelse med en kastrull så har sauteuser en något tjockare botten som är konstruerad för att leda bort värmen från botten så att råvarorna inte ska riskera att bränna fast. Det här möjliggör många olika typer av matlagning och ett bra praktiskt redskap att ha i sitt kök där man kan laga allt från såser, risotto, gröt men även bryna kött och fisk.

Men för många är en sauteusepanna ett okänt köksredskap och om man ska köpa sin första modell så är det kanske inte helt enkelt att veta vad man ska leta efter och vilka egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta den bästa sauteusepannan.

Vi kommer inleda med att berätta vad en sauteuse är för något och vilket typ av matlagning som den lämpar sig till. Därefter kommer vi att ge lite tips på vad som kan vara bra att tänka på vid eventuellt köp. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa sauteuse 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Scanpan, Iittala och Anders Petter.

Vår topp 5 lista bästa Sauteusen

ScanPan Fusion 5 Sauteuse
1. ScanPan Fusion 5 1,3 - 2,7 l
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Demeyere Apollo Sauteuse 22 cm 2,5L
2. Demeyere Apollo 0,75 - 4,8 l
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Jamie Oliver Sauteuse panna
3. Jamie Oliver Sauteuse panna 4,24 l
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Iittala Tools Sauteuse 1 L
4. Iittala Tools 1 L
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Anders Petter Stenfors Sauteuse 20 cm
5. Anders Petter Stenfors 20 cm
4.2/5

Betyg 4.2 av 5

Vad är en sauteusepanna

Ordet sauteuse kommer från franskan och betyder “studsa eller skaka” där råvarorna ska tillagas snabbt likt vid när man wokar. En sauteusepanna kombinerar alla de fina egenskaperna mellan en kastrull, stekpanna, wokpanna och traktörpanna vilket gör den till ett mycket mångsidigt köksredskap med flera olika användningsområden.

Rent visuellt påminner sauteuser om en kastrull men som istället har något välvda kanter för att på så sätt efterlikna en wokpanna. Till skillnad från många stekpannor och wokpannor så har en den här pannan en något tjockare botten vilket ger en bättre fördelad värme som bidrar till att maten inte bränns fast i botten samtidigt som en tjockare botten också gör så att värmen bibehålls bättre i pannan vilket kan vara önskvärt om man till exempel vill göra såser.

Bästa Sauteuse

Vad kan man tillaga i sauteuser

En sauteuse är ett mycket vanligt redskap i profesionella kök och det är inte så konstigt med tanke på att man kan tillaga väldigt mycket olika råvaror. Grundidén är att råvarorna ska tillagas under en kortare tid, i stort sett samma princip som i en wok. Därför går det bra att bryna allt från grönsaker, kött och fisk eller varför inte göra en riktigt god sås?

Som exempel är det populärt att fräsa sina grönsaker samtidigt som de behåller sin knaprighet. Man kan steka sin köttbit för att sedan göra en riktigt god sås och ta vara på de goda köttsafterna. Dessutom kan man tillaga sina råvaror under ett lock med en liten mängd vätska vilket även kallas bräsera.

Det som är viktigt att tänka på när man lagar mat i en sauteusepanna och som vi tidigare nämnt så är botten ganska tjock. Därför kommer det ta något längre tid att få upp värmen i panna, ha därför inte för bråttom att hälla ner råvarorna. Lite av poängen när man sauterar är att det ska ske på en hög värme.

Sauteuse Bast I Test

Vad ska man tänka på när man köper en sauteuse

Men om man ska köpa rätt sauteuse så är det en del saker som skiljer de åt och som kan vara bra att ha i åtanke, speciellt om det här köksredskapet är helt nytt för dig. De kan skilja sig till storlek, material och såklart även prisklass då det finns exklusiva men även billiga sauteusepannor. Men det kan vara en god idé att redan nu tänka ut vilken budget som skulle passa och vilka förutsättningar som just du har i köket. Kommer du att sautera ofta? Har du plats i köket? Hur stor är din spishäll? Hur många personer är ni i hushållet?

Storlek

Storleken kan vara en viktig faktor när det kommer till att välja rätt modell där storleken kan dels mätas i invändig volym men även diameter. Här tipsar vi om att tänka efter hur många personer man är i hushållet och hur stora portioner man därmed brukar tillaga, behöver man en stor sauteuse eller en liten? Om man har en liten spishäll eller begränsad plats i köket kan det vara klokt att gå för en mindre modell som inte tar upp lika mycket plats. Dessutom kan en mindre modell vara att föredra om man vill ha en liten och praktisk panna.

induktionshäll

I stort sätt alla av dagens modeller ska vara kompatibla med induktion. Men om man har en induktionshäll kan det ändå vara en god idé att ta en extra kik på produktbeskrivningen. Det är inte speciellt kul att köpa en modell som sedan inte fungerar med induktion. Men med det sagt så är det ganska ovanligt, iallafall bland dagens pannor.

Sauteuse

Material

Materialet kan skilja mellan olika modeller där de kan komma i allt från kolstål, koppar, rostfritt stål eller aluminium. Vi skulle säga att materialvalet handlar lite om smak och tycke samt budget men vi föredrar rostfritt stål kombinerat med aluminium vilket också är det vanligaste när den kommer till denna typ av panna.

Rengöring - tål diskmaskin

Många återförsäljare brukar tendera att marknadsföra sina produkter med att de tål diskmaskin. Även om många produkter gör det så rekommenderar vi ändå att man rengör sin sauteusepanna för hand då det bidrar till en bättre livslängd.

1. ScanPan Fusion 5 Sauteuse

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta bland det bästa när det kommer till en sauteusepanna? Då vill vi tipsa om ScanPan Fusion 5. Samtliga pannor i denna serie från Scanpan har en 5 lagers konstruktion av rostfritt stål som är varvat med aluminium. Det bidrar dels till en snabbare uppvärmning men framförallt en jämnare värmespridning. Dessutom är det här en mycket robust konstruktion och det faktum att den tål ugn i upp till 260 C skvallrar lite om kvalitén.
 

Den fungerar givetvis med induktion och även om tillverkaren menar att den tål diskmaskin så tycker vi ändå att man ska handdiska denna sauteuse. Den här serien finns i storlekarna 1,3 L ( 18cm ), 1,8 L ( 20 cm ) och 2,7 L ( 22 cm ) som gör att man får en bra valmöjlighet även om man har ett mindre kök.

Vi rekommenderar den här sautusepannan till alla typer av användare som vill ha bra och slitstark kvalité med en effektiv värmespridning i en blank och snygg design utan att behöva gå upp i den allra högsta prisklassen. Vi gillar även måttmarkeringen inuti pannan vilket kan vara mycket praktiskt i matlagningen, speciellt om man vill göra sås.

2. Demeyere Apollo Sauteuse

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en andraplats hittar vi Demeyere Apollo Sauteuse. Demeyere kommer från Belgien och är kända för att tillverka utrustning i bra kvalité vilket de gjort enda sedan 1908. Den här modellen är konstruerad med 7-lager rostfritt stål varvat med aluminium vilket ger en mycket bra och effektiv värmefördelning som även tål induktion samt ugnssäker upp till 250 °C. Tack vare sitt konstruktion så är det här en mycket slitstark panna som kommer med garanti på hela 30 år, så bli inte förvånad om du kan ärva vidare den här sauteusen.

Något som vi gillar med den här serien är att den finns i 7 olika storlekar från 0,75 liter upp till 4,8 liter för de stora köken. Vi tycker helt klart att kvalitén är den bästa men det som drar ner totalbetyget något är prisklassen.

Vi rekommenderar den här pannan till alla typer av användare som är på jakt efter en effektiv och robust sauteuse där kvalité går före pris.

3. Jamie Oliver Tefal Cook's Classic Sauteuse Hard Anodized 26 cm

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Jamie Oliver Sateuse är en stor panna som påminner mycket om en traktörpanna. Den här modellen är tillverkad i rostfritt stål kombinerat med en anodiserad aluminium som ger en god värmespridning.
Ytan har en non-stickbeläggning vilket bidrar till att maten inte bränner fast i pannan samtidigt som den är enkel att rengöra. I mitten av pannan finns en röd ThermaSpot där man kan se när pannan har uppnått optimal temperatur.
 
 Tefal Cook’s Classic Sauteuse fungerar givetvis på induktion och även ugn. Pannan tål temperaturer upp till 210 C och med det medföljande glaslocket på, så tål den temperaturer på upp till 175 C. Det här är en mycket stor panna som har en volym på 4,24 liter och en diameter på 26 cm vilket möjliggör att man kan laga mycket mat. Därför tycker vi att den här pannan passar något bättre till framförallt större kök och hushåll.
 

4. Iittala Tools Sauteuse 1 L

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vi tycker att finska Iittala är kända för att producera köksutrustning i god kvalité och deras Tools Sauteuse är inget undantag. Det här är en liten sauteuse som bara har en volym på 1 liter men som kommer i mycket exklusiv och även stilren design. Vi gillar att den har en praktisk invändig literskala vilket underlättar i matlagningen när man behöver måtta upp något.

Tools består av en aluminiumkärna kombinerat med rostfritt stål vilket dels ger en bra värmekapacitet men som också underlättar rengöringen. Även om den tål diskmaskin så rekommenderar vi att man rengör pannan för hand.

Tack vare sin mindre storlek så tror vi att den här sauteusepannan passar bra till kockar som vill ha en praktisk modell eller som har ett mindre kök med begränsade förvaringsmöjligheter. Däremot så tycker vi att det är synd att den inte kommer i fler storlekar.

5. Anders Petter Stenfors Sauteuse 20 cm

4.2/5

Betyg 4.2 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig sauteuse? Då tipsar vi om Anders Petter Stenfors Sauteuse 20 cm. Den här modellen är tillverkad i en 5 lagers konstruktion där rostfritt stål varvas med aluminium vilket ger en mycket bra värmeledningsförmåga och kapacitet. Botten har en stålinkaplsad 5 mm aluminiumkärna som även fungerar för induktion och ugn.
 
Den har en bottendiameter på 20 cm kanterna går upp till 9.7 cm, däremot så kommer den enbart i den här storleken vilket drar ner betyget. Den är lätt att rengöra och även fast den tål diskmaskin så rekommenderar vi att man handdiskar den. 
 
Vi rekommenderar den här sauteusen till alla typer av användare som vill hitta en billig modell eller ifall man är ny till den här typen av köksutrustning och vill hitta en bra sateusepanna att börja med.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa sauteuse? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor om sauteusepannor

I grunden är dom väldigt lika men en traktörpanna påminner mer om en stekpanna medans en sauteuse istället är mer lik en kastrull.

Man kan säga att en sauteusepanna är en blandning mellan en kastrull, stekpanna, wokpanna och traktörpanna. Sauteuser har en tjockare botten som ska leda bort värmen och i jämförelse med en kastrull så blir det därför inte lika lätt för råvarorna att bränna fast.

En sauteuse är ett mångsidigt köksredskap där man kan laga allt från såser, gröt, risotto, grönsaker men även bryna kött och fisk som man sedan kan göra en god sås på.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 12

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *