Bästa Slow Juicer – Bäst I Test 2024 | Mitt I Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Kjell, Cervera, & Kitchentime

Slow Juicer 2024 | Mitt i köket

Tycker du om att göra din egen juice? Trött på att behöva köpa juice i butiken som ofta innehåller en massa socker och onödiga tillsatser? Vill du ha en praktisk och lättanvänd juicemaskin till hemmet? Då ska du absolut kika på en slow juicer. Men vad är en slow juicer och vilka egenskaper kan vara bra att ha koll på när man ska införskaffa den här köksmaskinen? Allt det här är saker vi kommer gå igenom i den här artikeln.

Vi kommer inleda med att berätta hur en slow juicer fungerar och vilka fördelar den har i jämförelse med andra metoder för att göra hemmagjord juice. Därefter kommer vi att gå igenom viktiga egenskaper och funktioner som kan vara bra att hålla koll på när man ska införskaffa en slowjuicer. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 3 lista till bästa slow juicer 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Smeg, Wilfa och Omega.

Vår topp 3 lista Bästa Slowjuicer

Smeg 50's Style Slowjuicer
1. Smeg 50's Style Slowjuicer
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Wilfa SJ1B-500
2. Wilfa SJ1B-500
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Omega Slowjuicer MegaMouth MM702
3. Omega Slowjuicer MegaMouth MM702
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Vad är en slow Juicer?

En slow juicer är en köksmaskin som slungar runt frukt och grönsaker för att på så sätt pressa och vrida ur saften. Anledningen till att den kallas för “slow” är att själva centrifugal rörelsen är något långsammare än andra konkurrerande köksmaskiner som till exempel råsaftcentrifug. Tack vare ett lägre varvtal runt 60 rotationer per minut så pressas juicen i en längre temperatur vilket gör att juicen blir kallpressad. På så sätt så bevaras näringsämnen mycket bättre där juicen får fler näringsämnen, fibrer och vitaminer.

Den här köksmaskinen passar bra för att pressa ur juicen ur allt från mjuka frukter, grönsaker, örter och gröna blad för att få en riktigt god och näringsrik juice. Det kan handla om apelsiner, spenat, äpplet, morötter, ingefära med mera vilket möjliggör även att man kan göra en riktigt god smoothie.

När man ska använda sin slow juicer så är det bara att trycka ner råvarorna i fyllningsröret och beroende på modell kan man behöva dela råvarorna i mindre bitar. Därefter kommer den att slungas runt i presskruven för att på så sätt separera och filtrera ut själva saften. Sedan pressas juicen igenom en tät sil ner i en behållare som sedan är redo att serveras. Fruktkök och annat filtreras bort till en annan separat behållare.

Bästa Slow Juicer

Fördelar med Slowjuicer jämfört med Råsaftcentrifug eller citruspress

En slowjuicer och en råsaftcentrifug har i grunden samma konstruktion med den största skillnaden att slowjuicern har ett långsammare varvtal där man bibehåller mycket fibrer och vitaminer. Då motorn är svagare i en slow juicer så drar den därför mindre ström samtidigt som ljudnivån är klart tystare vilket kan vara önskvärt när man vill göra morgonjuice till en sovande familj. Däremot så lämpar sig slow juicern bäst till mjuka frukter.

En råsaftcentrifug har istället en kraftfullare motor och lämpar sig därför till större portioner och hushåll. För att läsa mer om råsaftcentrifug : Klicka här

En citruspress går givetvis bra att göra juice men den är ofta bara applicerbar på citrusfrukter men kommer istället till ett billigare pris vilket kan vara bra ifall man gör juice väldigt sällan : Klicka här för att läsa mer.

Hur hittar man bästa slow juicer?

När man ska hitta sin bästa slow juicer så är det några bra saker att tänka på så att man köper en modell som kan passa. Men redan nu rekommenderar vi att man tänker igenom dels vilken prisklass som skulle passa och hur ambitiös man vill vara i sitt köp. Har man dessutom en begränsad yta i köket kan det vara bra att redan nu mäta hur stor plats man har till sin maskin. Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på :

Storlek & Kapacitet

Det finns stora som små slow juicers och det kan vara en god idé att köpa en modell som passar beroende på hur många man är i hushållet eller hur stora portioner man vill göra åt gången. Både volym och även dimensioner brukar stå i produktbeskrivningen och kan vara en god idé att ta en extra koll på så man vet dels vilken storlek som maskinen kommer ha men också hur stor kapacitet som den har. De flesta av dagens modeller har en behållare på 500 ml vilket räcker till flera portioner.

Vertikal eller horisontell slow juicer

En slow juicer kan ha en centrifug som är vertikal eller horisontell och de besitter lite olika egenskaper.

Vertikal – En sån här modell har en 90 graders vinklad centrifug. Det ger en något mer kompakt maskin som tar mindre plats, kan arbeta något snabbare samtidigt som de ofta har ett större påfyllningshål vilket kan vara önskvärt för större grönsaker och frukter.

Horisontell – Extraktionstiden är något längre på horisontella modeller men passar bra framförallt för grönsallad eller torra ingredienser. Dessutom är de ofta enklare att rengöra och montera. Men man kan behöva dela råvarorna i mindre bitar i dessa modeller.

Horisontell Slowjuicer

Bild på en horisontell slowjuicer

Vertikal Slowjuicer

Bild på en vertikal slowjuicer

Motor & Ljudnivå

Att motorn har en bra kapacitet brukar skvallra lite om kvalitén på maskinen. Därför kan det ofta vara en bra idé att kika på maskiner med en högre effekt, de brukar även vara något mer effektiva att bryta ner större volymer än svagare motorer där man istället kan behöva skära ner råvarorna i mindre bitar.

En av fördelarna med en slow juicer är att det här är en relativt tyst köksmaskin tack vare att den arbetar i ett långsammare tempo. Ofta brukar mer exklusiva maskiner vara mer tystgående än en billig slow juicer.

Funktioner

När vi kikar på funktioner så kommer de flesta maskinerna med start/stop funktion men även en reverse eller “back” funktion vilket ger en motsatt rotation ifall något har fastnat i centrifugeringen.

Exklusiva modeller kan även ha funktion för att justera tjockleken på juicen vilket kan vara önskvärt av många för att kunna skräddarsy sitt resultat.

En annan praktiskt funktion som mer eller mindre är standard, är att det sitter ett anti-dropp lock till juicebehållaren vilket bidrar till att minska kladd och spill i köket.

Slowjuicer bäst i test

Rengöring

Självklart vill man ha en enkel rengöring av sin slowjuicer. Därför kommer en del modeller med praktiska rengöringsprogram eller borstar för att underlätta och göra rengöringen mer praktiskt. Många modeller kommer också med löstagbara delar som tål diskmaskin medans andra istället kräver handdisk. Om maskinen tål diskmaskin brukar ofta stå i produktbeskrivningen.

1. Smeg 50's Style SJF01 Slowjuicer

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en riktigt bra slowjuicer så kan vi rekommendera denna modell från italienska Smeg. Det här modellen har en 50 tals inspirerad design och kommer i flera olika färger vilket möjliggör att man verkligen kan hitta en modell som passar in i ens kök.
 
Motorn är på 150 W och snurrar i 43 varv per minut i vertikalt roterande silikonborstar vilket bidrar till en renare juice samtidigt som de låga varvtalet bidrar till en tystare maskin. Tack vare sitt låga varvtal så bibehåller frukterna och grönsakerna sina viktiga enzymer och vitaminer vilket skapar en nyttigare juice.
 
På framsidan finner vi en justerbart vred där man kan ställa in tjockleken på juicen vilket är en funktion som vi verkligen gillar med den här maskinen. Undertill finner vi 2 behållare, varav en är för fruktkött och en till den färdiga juicen. En praktisk anti-dropp lock förhindrar att juice läcker ur den färdiga behållaren vilket alltid är önskvärt för att slippa riskera en massa onödigt spill i köket. Behållaren i sig rymmer hela 500ml vilket passar även för större hushåll och familjer där man vill kunna göra större portioner.
 
Till det här köpet medföljer även 2 silar (1 grov och 1 fin), 1 juicekanna på en liter, 1 behållare för fruktkött på 1,6 liter, 2 rengöringsborstar och slutligen något som vi uppskattar även en receptbok. Dimensionerna är 26,9 x 17 x 41,2 cm.
 
Vi tycker att det här är en elegant slow juicer som kommer i många olika färger, bra kvalité och mycket medföljande tillbehör men på bekostnad av att den kommer i den övre prislappen. Om priset är en avgörande faktor kanske man bör gå för en billigare modell till en början. Men ifall man älskar juice och vill hitta en produkt i hög kvalité så rekommenderar vi definitivt Smeg 50’s style slowjuicer SJF01.

2. Wilfa Juicemaster Fresh SJB-500 Slowjuicer

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en bra och prisvärd slow juicer utan att vara i den allra översta prisklassen så kan vi rekommendera Wilfa SJB-500. Den här modellen är utrustad med en BPA-fri tritan-kvarn med en horisontell rotation på 80 varv per minut som ger en härlig kallpress vilket bibehåller viktiga näringsämnen ur både frukt och grönsaker.

Undertill hittar vi 2 behållare, en för fruktkött och en för själva juicen som har en volym på 500 ml vilket passar bra även för större hushåll och familjer där man vill kunna göra större portioner. Maskinen har även utrustats med droppstopp vilket är skönt för att slippa onödigt slipp.

Delarna som kommer i kontakt med råvarorna är löstagbara vilket möjliggör en enklare och mer praktisk rengöring efter att man använt maskinen. Wilfa Juicemaster Fresh SJB-500 finns i svart eller vitt utförande.

Vi tycker att det här är en billig och prisvärd slow juicer där man får mycket maskin för pengarna. Oavsett om man har använt en slow juicer förut eller om man är helt ny till konceptet så tycker vi att det här kan vara en bra modell att börja med utan att behöva vara i de övre prisklasserna.

3. Omega Slowjuicer MegaMouth MM702

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin tredjeplats hittar vi Omega Slowjuicer MegaMouth MM702 som en kraftfull och exklusiv modell som kommer i hög kvalité. Vi börjar med fyllningsröret som är extra brett vilket passar bra ifall man vill kunna göra juice av stora frukter.

Den har en veritkal rotation på 60 varv per minut vilket ger en process som bidrar till att juicen bibehåller maximalt med mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Motorn är kraftfull och på hela 240 W vilket är klart starkast i vår topplista vilket möjliggör att man inte behöver dela råvarorna i lika små bitar som många av konkurrenterna.

I den här modellen finner vi 2 behållare, en för fruktkött och en för den färdigpressade juicen. Själva juicen kommer med en hålpip med anti-dropp funktion vilket alltid är önskvärt för att minska på onödigt spill och kladd i köket. I köpet medföljer ett rengöringsverktyg samt 2 borstar vilket bidrar till en enklare rengöring. Dimensionerna i maskinen är 16,5 x 45,2 x 24,4 cm med en vikt på 6,85 kg.

Vi tycker att det här är en bra och välgjord modell som kommer med en väl tilltaget fyllningsrör. Prisklassen är dock i den övre men ungefär vad man får räkna med i den här kvalitén.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa slowjuicer? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor bästa juicemaskinen

Metoden “slow” innebär att juicen pressas i en långsam rotation där juicen blir kallpressad. Det bidrar till att juicen bibehåller maximalt med vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen.

  • Storlek & Kapacitet
  • Vertikal eller Horisontell centrifug
  • Motor & Ljudnivå
  • Funktioner
  • Rengöring

Vår topplista slow juicer bäst i test 2024

Utgången modell

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig slowjuicer? Då kan vi tipsa om denna modell från Rubicson. Det här är en vertikalt roterande modell med en förhållandevis stark motor på 150 W som ger ett varvtal på 50 varv per minut. Den här modellen kommer med 2 separata behållare, en för fruktkött och en för själva juicen. Delarna är går att ta isär för enklare rengöring.
 
Även om det här är en billig och lättanvänd modell så är kvalitén något lägre och det är rekommenderat att dela upp större råvaror som till exempel morot eller rödbeta i mindre bitar för att maskinen ska kunna pressa dessa. Men är priset den största faktorn och man vill ha en maskin som gör jobbet samtidigt som man är i den lägsta prisklassen så kan vi rekommendera den här modellen.
 

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 12

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *