Bästa Mjölkskummaren – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime, Bagaren o Kocken, Kjell.

Bästa Mjölkskummaren 2024 - Mitt I köket

Vill du kunna göra en lyxig och god cappuccino eller kaffe latte i hemmet? Då behöver du en mjölkskummare för hemmabruk! Men om man är ny till det här konceptet med att skumma egen mjölk så kanske det inte är helt lätt att veta vilken modell man ska köpa. Därför har vi valt att ta fram den här artikeln där vi hjälper dig att välja rätt mjölkskummare.

Vi kommer inleda med att berätta vad en mjölkskummare är och hur den fungerar. Sedan kommer vi att tipsa om bra saker att tänka på när man ska köpa en mjölkskummare beroende på hur ambitiös man vill vara i sitt köp. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa mjölkskummaren 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Rubicson, Smeg och Sjöstrand.

Vår topp 5 lista bästa mjölkskummare

Melitta Cremio II
1. Melitta Cremio II
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Rubicson Mjölkskummare
2. Rubicson Mjölkskummare
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Smeg MFF01
3. Smeg MFF01
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Bodum Schiuma batteridriven
4. Bodum Schiuma batteridriven
4.9/5

Betyg 4.5 av 5

Sjöstrand Mjölkskummare
5. Sjöstrand Mjölkskummare
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad är en mjölkskummare

För många är kanske egenskummad mjölk ett nytt koncept och därför så måste vi såklart gå igenom vad en mjölkskummare är och hur den fungerar. För att man ska kunna unna sig en riktigt god cappuccino eller kaffe latte så behövs skummad och gärna uppvärmd mjölk. En mjölkskummare hjälper dig dels att skumma mjölken men många modellen kan även hjälpa dig att värma mjölken på samma gång.

För att få till ett bra skum så behöver man även värma mjölken till någonstans mellan 60 – 65 grader, däröver tappar mjölken både smak och arom. Under 60-65 grader kan för vissa vara att föredra under varma sommardagar när man istället vill njuta av ett svalare kaffe men på bekostnad av att mjölken inte får samma fina skummade egenskaper.

Exklusiva mjölkskummare kan ha avancerade program och finesser där man bland annat kan ställa in tjocklek på skummet, om man bara vill värma mjölken eller ifall man vill ha kall mjölk med skum. Många modeller fungerar även bra om man vill göra varm choklad eller ifall man vill använda skummad mjölk som ett substitut till grädde på efterrätter.

Bästa mjölkskummaren

Vilken mjölk ska man använda?

Många ställer sig nog frågan vilket mjölk som ger det bästa skummet. Vi tycker att man oftast får det bästa resultatet med mjölk som både har hög proteinhalt och fetthalt vilket kommer bidra till ett bättre skum. Men med det sagt så tycker vi även att det fungerar bra med växtbaserade alternativ eller en vanlig klassisk mjölk.

Vi rekommenderar också att man testar sig fram med olika typer av mjölk för att hitta något som passar perfekt för just en själv.

Vilka egenskaper ska man leta efter?

Som tidigare nämnt så skiljer sig modellerna åt och det kanske inte är helt lätt att veta vilken mjölkskummare man bör leta efter. Innan man bestämmer sig så tycker vi att det kan vara en god idé att redogöra för sig själv hur ambitiös man vill vara i sitt köp samt vilken prisklass som skulle passa. Nedan listar vi några bra saker att tänka på: 

Manuell eller elektrisk

Det första vi tycker att man bör bestämma är ifall man vill att sin mjölkskummare ska vara manuell eller elektrisk. Gerenellt sätt skulle vi säga att om man skummar mjölk ofta så är en elektrisk att föredra medans en manuell kan vara bättre ifall man vill hamna i en billigare prisklass och bara vill ha skummad mjölk sporadiskt.

Basta mjolkskummare

Elektrisk mjölkskummare

En elektrisk mjölkskummare har fördelen att den är mycket praktisk och enkel att använda. Dessutom brukar de ofta krylla med spännande funktioner och program där man får chansen att verkligen skräddarsy sin skummade mjölk med olika temperaturintervall och hur skummad man vill att den ska bli. Resultatet blir oftast bättre och mer konsekvent samtidigt som man slipper värma mjölken separat vilket man ofta kan behöva i en manuell modell.

Manuell mjölkskummare

En manuell mjölkskummare är istället oftast billigare, lättare att rengöra och tar upp mindre plats i köket.

Kapacitet & effekt

Det kan vara en fördel att köpa en modell som är i rätt storlek dels då priset oftast är högre med större modeller men också att de tar upp mer plats i köket. Kapaciteten mellan de olika modellerna brukar variera mellan 100 – 700 milliliter. Ett riktmärke är att ungefär 250 ml går till två kaffe latte eller fyra cappuccinos, så tänk efter själv hur stor modell som skulle passa och ifall det är andra i hushållet som kommer vilja använda skummaren.

När det kommer till kapacitet så anges ofta två värden i ml, där det första värdet är kapaciteten för att värma medans det andra ml-värdet är ifall man vill skumma mjölken. Att skumma mjölk tar nämligen upp mer kapacitet och därför är den ofta hälften av kapaciteten i jämförelse med om man bara vill värma mjölken.

Vilken effekt som mjölkskummaren har kan ge en fingervisning om hur bra kvalité som modellen har samt hur snabbt den arbetar. Därför tycker vi att det kan vara en god idé att kika effekten på mjölkskummaren.

Program & Funktionen

Elektriska modeller kommer ofta med många spännande program och funktioner. Här kan man ibland få välja och ställa in allt från olika temperaturer eller ifall man bara vill skumma- eller värma mjölken. Det kan även finnas förinställda program för till exempel sojamjölk, cashew-mjölk eller ifall man vill ha en lättare eller kraftigare skumning. Mer exklusiva modeller har även program för att göra varm choklad vilket kan vara önskvärt ifall man även har barn i hushållet.

Mjölkskummare bäst i test

Tål diskmaskin

Givetvis vill man att rengöringen ska vara smidig och enkel. Vi rekommenderar dels att man kikar efter non-stick beläggning vilket gör det enklare att få bort smuts samtidigt som det minskar risken att mjölken bränner fast. Men vi tycker också att man ska undersöka ifall delarna tål diskmaskin eller ifall det är handdisk som gäller, vilket oftast står i produktbeskrivningen.

Mått, dimensioner & design

Som tidigare nämnt så vill man kanske att sin mjölkskummare ska ta så lite plats i köket som möjligt, vilket blir extra viktigt om man har ett mindre kök med begränsade ytor. Vilka mått och dimensioner som modellen har står oftast i produktspecifikationen och vi tycker det kan vara en god idé att mäta den tilltänkta ytan i köket.

En annan viktig aspekt är designen på modellen så den passar in bra med övriga köket. Idag kryllar det av olika modeller i diverse färger för att smälta in bra i omgivningen.

1. Melitta Cremio II

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vi rekommenderar Melitta Cremio 2.0 för användare som vill ha en praktisk och enkel elektrisk mjölkskummare utan att vara i den allra översta prisklassen. Den här modellen har en kapacitet på 250 ml med en effekt på 450 w som snabbt och smidigt tillreder mjölken. Cremio 2.0 har snyggt belysta knappar för både varmskummad och kallskummad mjölk samtidigt som den även fungerar för att göra varm choklad eller varför inte komplettera efterrätten med ett snålare alternativ till grädde.
 
Övriga funktioner är att den automatiskt stängs av när mjölken är klar eller när det är för liten mängd mjölk i behållaren samt ifall man tar bort kannan från plattan vilket kan vara önskvärt ifall man har barn i hushållet. Dessutom är den konstruerad så att utsidan aldrig blir varm och kan vidröras även när maskinen är igång. Plattan i sig har även gummifötter vilket bidrar till en bättre stabilitet vilken minskar risken för spill ifall man råkar stöta kannan.
 
Rengöringsalternativen är bra där vi finner dels en non-stick behållare som bidrar till att mjölken inte bränns fast samt att locket och vispen tål diskmaskin. Som ett plus i kanten finns den här modellen i utförande : vit, svart och stål.
 
Vi tycker helt enkelt att det här är en bra och prisvärd modell som kanske inte har de allra mest avancerade funktionerna men som ändå har det man behöver för att göra god skummad mjölk med enkel rengöring i vad vi tycker är en slimmad design.
 

2. Rubicson Mjölkskummare

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vi tycker att Rubicson Mjölkskummare är en mycket prisvärd elektrisk modell med aluminiumbeläggning som kommer med de viktigaste funktionerna men ändå är i den lägre prisklassen. Den har 4 olika lägen beroende på om man vill ha sin uppvärmda skumning tät eller luftig, endast uppvärmning eller bara skumning. Det här ger många valmöjligheter vilket vi tycker är bra trots sitt billigare pris.

Volymen är på 240 ml vilket fungerar om man är 1-2 i hushållet men är man fler så kan kapaciteten kännas något liten och man kan inte göra så många portioner per omgång vilket kan vara bra att ha i åtanke ifall ni är 3 personer eller fler som ska använda maskinen.

Maxtemperatur vid uppvärmning är 65 grader och en effekt på 400 w vilket kanske inte är bland de fräsigaste modellerna men därav också en bättre prislapp. Om man vill testa på den här typen av produkt för första gången så tycker vi att det här kan vara en bra modell att börja med som kommer med bra funktioner utan att behöva öppna upp hela plånboken.

3. Smeg MFF01

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Om du är på jakt efter en något mer exklusiv och avancerad elektrisk mjölkskummare med mycket funktioner så kan vi tipsa om modell MFF01 från Smeg. Den här modellen är tillverkad i rostfritt kvalitetsstål som bidrar till att maskinen håller länge. Locket är tillverkat i tritan vilket är ett genomskinligt material som gör att man har full kontroll på innehållet. Smeg MFF01 använder sig av induktionsvärme i uppvärmningsprocessen med en kraftfull uppvärmning på 500 W vilket ger en fingervisning om god kvalité.

MFF01 har 6 olika program som består av, varm choklad, varm mjölk, lätt/kraftig skumning, lätt/kraftig kall skumning och varm/kall manuell skumning vilket möjliggör en stor variation mellan olika program. Programvredet är snyggt bakgrundsbelyst vilket skapar en exklusiv och lyxigare känsla.
 

Kapaciteten är på hela 500 ml vilket gör att den här modellen passar bra även om man är många i hushållet och man vill kunna skumma mycket mjölk i varje portion. Den här modellen finns i flera olika färger för att passa in bra i resten av köket och som ett plus i kanten har den en inbyggd kabelvinda.

Vi tycker att det här är en välgjord och exklusiv modell som passar för större hushåll eller för mer ambitiösa användare som fokuserar mer på kvalité och funktioner mer än prislappen. Om man ignorerar prislappen och bara fokuserar på den modell som är bäst så är denna helt klart vår favorit.

4. Bodum Schiuma batteridriven - Mjölkskummare billig

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Om du är på jakt efter en billig mjölkskummare eller vill pröva på det här konceptet för första gången så kan vi tipsa om denna batteridrivna modell från Bodum Schiuma. Det här är en halvmanuell mjölkskummare som drivs med hjälp av 2 AA batterier.

Inga speciella funktioner eller program utan det är bara att placera vispen i mjölken och trycka på knappen för att få ett härligt skum på bara några sekunder. Den tar liten plats och finns i utförande : svart, vit och krom. Vi tycker att den här modellen passar för användare som fokuserar mest på priset eller bara sporadiskt vill kunna skumma mjölk.

5. Sjöstrand Mjölkskummare

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Denna elektriska mjölkskummare från Sjöstrand kommer med ett rostfritt stål i dubbla väggar vilket bidrar till en god hållbarhet. Inuti finner vi en praktisk non-stick yta som gör att mjölken inte ska bränna fast och göra rengöringen enklare. Kannan i sig har en praktiskt 360 graders rotation vilket vi tycker är en smart praktisk lösning som gör den enklare att använda i köket. 
 
Kapaciteten är på 300 ml vilket passar bra både för stora och små hushåll. Övriga praktiska funktioner är bland annat automatisk avstängning och överhettningsskydd vilken kan vara önskvärt, speciellt om man har barn i hushållet. Effekten är på hela 650 W vilket skvallrar lite om god kvalité och den skummar både varm och kall mjölk.
 
Vi tycker att det här är en stilren mjölkskummare som kommer med de viktigaste och mest praktiska funktioner i vad vi tycker är en okej prisklass. Däremot tycker vi att funktionerna är lite sparsamma i förhållande till prislapp och övriga modeller.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa mjölkskummare? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

Båda har sina för- respektive nackdelar. En elektrisk modell ger ofta ett bättre och mer konsekvent resultat medans en manuell skummare istället är ett billigare alternativ

Det enkla svaret är att mjölken får ett bättre resultat vid högre temperaturen. Det går givetvis bra att skumma kall mjölk vilket kan vara önskvärt under varma sommardagar men det ger inte samma skumm.

Många menar att mjölk med högre fetthalt ger ett bättre skum.

Vår topplista mjölkskummare bäst i test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster : 12

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *