Bästa Brödrosten – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Bagaren & Kocken, Kitchentime

Bästa Brödrost 2024 - Mitt i köket

En brödrost har blivit mer eller mindre en obligatorisk köksmaskin i de flesta hushållen. Ett rostat bröd fungerar utmärkt framförallt till frukost men även som ett smidigt och snabbt mellanmål eller kvällsmål innan man ska gå och lägga sig. Det finns många goda och smarriga recept där ute men för att få till de riktigt frasiga och krispiga brödet så krävs en bra brödrost som gör jobbet. Men det finns flera olika modeller på marknaden så därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta en riktigt bra brödrost.

Vi kommer inleda med att berätta hur brödrostar fungerar, vad som skiljer de åt och vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt modell beroende på prisklass, behov av funktioner och hur många som ska nyttja maskinen. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa brödrosten 2024 där vi bland annat pratar om populära modeller från KitchenAid och Anders Petter.

Vår Topp 5 Lista bästa brödrosten

1. KitchenAid Artisan 4 skivor
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

KitchenAid Artisan 4 skivor
1. KitchenAid Artisan 4 skivor
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

2. Smeg Smeg 50's style 4 skivor
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Smeg Smeg 50's style 4 skivor
2. Smeg Smeg 50's style 4 skivor
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

3. KitchenAid Midline
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

KitchenAid Midline röd
3. KitchenAid Midline
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

4. Enfinigy Brödrost 2 Skivor
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Enfinigy Brödrost 840-1000W 2 Skivor
4. Enfinigy Brödrost 2 Skivor
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

5. Severin Brödrost 2 skivor
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Severin Brödrost 2 skivor
5. Severin Brödrost 2 skivor
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Hur fungerar en brödrost

Brödrosten uppfanns redan år 1893 av det brittiska företaget Cromton & Co och har idag blivit en väletablerad köksmaskin i våra svenska hushåll. Att använda en brödrost är mycket enkelt, det är bara att placera brödskivorna i maskinens fack, tryck ner handtagen och när de är klara så kommer de automatiskt att skjutas upp. En brödrost fungerar med hjälp av element inuti maskinen som består av glödande trådar som värmer och rostar brödet så det får den där riktigt fina färgen och krispiga ytan.

Brödrost Bäst i test

Funktioner brödrost

Grundkonstruktionen är ungefär den samma för de flesta modellerna och de kommer oftast med snarlika funktioner och nedan går vi igenom de vanligaste funktionerna som kan vara bra att känna till :

Hur väljer man rätt bland alla brödrostar

Brödrostarna kan komma i flera olika modeller. Vissa brödrostar har plats för 2 skivor medans andra är större och har plats för 4 bröd. En större maskin tar givetvis upp mer plats i köket men är man en stor familj så kan det vara önskvärt att kunna rosta fler än 2 bröd samtidigt. Därför rekommenderar vi att redogöra för sig själv vilken storlek man önskar på maskinen och hur många personer som kommer nyttja brödrosten.

Prisklassen varierar såklart och det kan finnas både dyra- och billiga brödrostar. Fördelen med exklusiva modeller är att de är ofta mycket välgjorda vilket dels bidrar till ett bättre resultat i själva rostningen men också en bättre livslängd på maskinen så att man slipper köpa en ny brödrost med jämna mellanrum. Därför kan det vara smart att inte alltid gå för den allra billigaste.

En premium modell brukar oftast ha tillgång till fler funktioner och fler rostningsgrader samtidigt som de också ofta har fler variationsmöjligheter när det kommer till olika färger på brödrosten. Dessutom kommer de finare modellerna med snygga displayer och LED-belysningar för att bidra till ett lyxigare intryck.

Bästa Brödrosten

Rengöra brödrosten

Att göra rent en brödrost är kanske inte alltid det enklaste, därför är det så praktiskt att kunna använda den löstagbara smulbrickan ifall modellen har en sådan. Om man ska rengöra maskinen så tänk på att alltid dra ur sladdarna innan rengöring.

Tips på recept

Toast med Scrambled Eggs och rökt lax

Den här toasten passar perfekt som en lyxig helgfrukost. Blanda och värm ihop ägg med smör för att sedan avsluta med en liten skvätt grädde för att stoppa kokningsprocessen av äggen. Toppa med rökt lax, gräslös och persilja.

 • 4 Ägg
 • 30 – 40 g Smör
 • Liten skvätt Grädde
 • Salt & Peppar
 • Rökt Lax
 • Gräslök & Persilja
Scrambled Eggs

Eggs Benedict

Vid en första anblick kanske eggs benedict känns svår att tillaga, men det är faktiskt lättare än vad många tror och smaken till en toast med avocado är helt fantastisk om man känner att man vill skämma bort någon. När man ska pochera ägg så glöm inte att blanda vattnet med några droppar ättiksprit i kokvattnet. Självklart går det bra att toppa mackan med hollandaisesås.

 • 4 ägg
 • 2 l vatten
 • 2-3 msk ättiksprit (12%)
 • Toppa med cayennepeppar
 • Avocado
 • Krasse
Eggs Benedict

Enkel Toast med Avocado

För att göra en enkel men ändå proteinrik snabb frukost så rekommenderar vi den enkla avocado mackan.

 • Avocado
 • Tomat
 • Bladspenat
Rostat Bröd Avocado

1. KitchenAid Artisan - Bästa brödrosten för 4 skivor

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta den bästa brödrosten för 4 skivor? Då rekommenderar vi denna brödrost från KitchenAid, nämligen deras Artisan modell som har plats för 4 bröd. Vi tycker att det här är en mycket välgjord brödrost i gjuten metall med extra breda rostfack som bidrar till en bättre hållbarhet och livslängd vilket kan vara önskvärt för en familj med barn.
 
KitchenAid Artisan finns både i färgerna metallic röd och medallion silver vilket kanske är lite få valmöjligheter för den här prisklassen. Funktionsmässigt så kan man välja mellan 7 olika rostningsinställningar beroende på hur frasigt och krispigt man vill ha sitt bröd. Vi tycker att KitchenAid Artisian brödrost har en snygg nedräkningstimer i LED-belysning vilket ger en bra överblick och kontroll på hur lång tid det är kvar av rostningen.
 
I den här modellen medföljer även en smörgåshållare i rostfritt stål samt en bagelfunktion som minskar rostningen på ena sidan vilket innebär att man kan rosta sin skurna sida av brödet medans man bara försiktigt värmen utsidan. Självklart kommer en modell i den här prisklassen också med en upptiningsfunktion ifall man behöver tina fryst bröd.
 
Vi rekommenderar den här modellen till större hushåll eller användare som verkligen älskar rostat bröd och som är i behov av samtliga 4 rostfack samtidigt som priset kanske inte är den viktigaste faktorn. Vi gillar den snygga LED-belysningen som bidrar till en mycket bra helhet och maskinen känns därför mycket exklusiv och lyxig.

2. Smeg 50's style 4 skivor

4.7/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats finner vi Smeg 50’s Style brödrost med plats för 4 skivor vilket passar till större familjer och hushåll där man är i behov av att rosta upp till 4 bröd samtidigt. Vi tycker att det här är en välgjord modell i borstat rostfritt stål som kommer i 50-tals stil i flera olika färger som bidrar till att man verkligen kan hitta en snygg brödrost som passar tills ens kök.

Med sina 4 breda fack kommer den här modellen med 6 olika nivåer för rostningsgrad, en återuppvärmningsfunktion, upptiningsfunktion samt en bagelfunktion som bara rostar ena sidan av brödet. Vredet i krom är upplyst vilket ger en snygg design till brödrosten och bidrar till en lyxig känsla. Den löstagbara brickan för smulorna är praktiskt när man vill göra rent maskinen. Undertill står maskinen stabilt med sina gummitassar. Måtten för Smeg 50 Style 4 är 33 x 19,5 cm så man vet hur mycket plats den tar i köket.

Vi rekommenderar den här brödrosten till användare som är i behov av 4 fack, vill ha alla funktionera i vad vi tycker är en snygg och stilren brödrost som kommer i flera olika färger. Dessutom är den här modellen något billigare än vinnaren ovan men som har i stort sett samma funktioner och kapacitet.

3. KitchenAid Midline

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På 3e plats finner vi Kitchen Aid Midline som är en brödrost med stabil metall konstruktion med plats för 2 skivor i 3 cm extra breda fack vilket passar även för tjockare brödskivor. Den här modellen har alla nödvändiga funktioner som man behöver i brödrost som manuell knapp för att stoppa rostningen och lyfter brödet. En funktion för upptining, en bagelfunktion som rostar den ena sidan av brödet medans den andra sidan endast värmer vilket är önskvärt när det kommer till bagels.
 
Precis som med många andra exklusiva brödrostar från KitchenAid så kommer även denna med 7 olika rostningsgrader som man styr med hjälp av en temperaturknapp i snyggt krom. Midline serien kommer i flera olika färger så man kan välja en modell som man tycker är snygg och passar bra in i köket. Måtten är på låga 18,4 x 28,6 x 21 cm vilket vi menar på är en relativt kompakt brödrost som inte tar upp allt för mycket yta i köket.
 
Vi tycker att den här modellen passar till användare som bara är i behov av 2 rostfack men som ändå vill ha åt en välgjort maskin med alla funktioner som man behöver.

4. Enfinigy Brödrost 2 Skivor

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig brödrost men som ändå har alla funktionera i en stilren design? Då tipsar vi om Enfinigy Brödrost från Zwilling. Den här modellen finns i 2 olika utföranden och den har alla nödvändiga funktioner som bland annat uppvärmningsfunktionen som värmer upp brödet utan att rosta det. Upptiningsfunktionen som används för frysta bröd samt bagelfunktionen. Med sin kanske någon lilla ratt kan man justera rostningsgraden i 7 olika nivåer. Vi tycker att det är mycket bra att en brödrost i den här prisklassen innehåller alla dessa funktioner. Måtten för den här modellen är 40,7 x 16,8 x 20,6 cm vilket är en något smalare brödrost men som istället är något längre.

Vi rekommenderar den här brödrosten till användare som dels bara är i behov av 2 fack men som också vill hitta en billig och prisvärd brödrost som kommer med alla funktionerna.

5. Severin Brödrost 2 skivor

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en enklare och billigare brödrost? Då tipsar vi om Severin Brödrost med plats för 2 skivor. Rosten i sig har något bredare rum vilket gör det möjligt att rosta även tjockare skivor eller varför inte en bagel. Trots sitt låga pris så har faktiskt den här brödrosten samtliga funktioner som upptining, avstängning och återuppvärmning.
 
Kvalitetsmässigt så kommer den här modellen inte riktigt upp i samma klass som konkurrenterna på vår topplista men för användare som söker en praktiskt och billig brödrost med plats för 2 skivor så kan vi varmt rekommendera den här modellen.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa brödrosten? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

Inuti brödrosten finns värmeelement som består av glödande trådar. När man trycker ner handtaget så rostas brödet så det får den där riktigt härliga färgen och krispiga ytan.

Om man gillar perfekt rostat bröd så är brödrosten helt fenomenal till att få ett bra och jämt resultat samtidigt som det är en mycket praktisk och effektiv köksmaskin.

Självklart kan en brödrost även rosta fryst bröd. Många maskiner har även en upptiningsfunktion som hjälper till att snabbt och smidigt tina upp det frysta brödet.

Vår topplista Brödrost Bäst I Test

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster : 20

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *