Bästa Gjutjärnspannan – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime & Bagaren o Kocken

Gjutjärnspanna 2024 - Mitt I köket

Det finns många fördelar med gjutjärnspannor som på senare tiden blivit en allt vanligare syn i våra kök. Inte nog med att gjutjärn ger en mycket bra värmefördelning och tål mycket höga temperaturer, de är också mycket slitstarka vilket resulterar i en panna med mycket lång livslängd. Därför är det inte helt ovanligt att en gjutjärnspanna kan hålla i flera generationer.

Men det finns många olika modeller ute på marknaden och det kanske inte är helt enkelt att veta vilket gjutjärnspanna som passar bäst. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en riktigt bra modell. Vi kommer inleda med att berätta om fördelarna med gjutjärnspannor och vad man bör tänka på vid ett eventuellt köp. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gjutjärnspannan 2024 där vi bland annat pratar om populära modeller från Le Creuset, Fiskars och Skeppshult.

Vår topp 5 lista bästa Gjutjärnspannan

1. Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm röd
1. Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

2. Fiskars Norden 28 cm
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Fiskars Norden 28 cm
2. Fiskars Norden 28 cm
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

3. Ronneby Bruk Ultra Light Professional Lättgjutjärn 30 cm
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Ronneby Bruk Ultra Light Professional Lättgjutjärn 30 cm
3. Ronneby Bruk Ultra Light Professional Lättgjutjärn 30 cm
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

4. Skeppshult Professional 28 cm
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Skeppshult Professional 28 cm
4. Skeppshult Professional 28 cm
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

5. Anders Petter Stenfors 24 cm
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Anders Petter Stenfors 24 cm lättgjutjärn
5. Anders Petter Stenfors 24 cm
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Fördelar med Gjutjärnspannor

Gjutjärnspannorna håller på att få en uppsving i våra hushåll och det är tack vare sin förmåga att skapa en bra och jämn värmefördelning vilket leder till att de är mycket fördelaktiga laga mat med. Gjutjärn är också ett mycket slitstarkt och kraftfullt material som bidrar till en mycket bra livslängd och sköter man om pannan på rätt sätt, så är det inte helt ovanligt att gjutjärnspannan kan gå i arv.

Gjutjärnspannor tål också mycket höga temperaturer vilket gör det praktiskt ifall man först vill steka något som man senare kan värma i ugnen. Dessutom är materialet naturligt giftfritt med möjlighet att återvinnas vilket är mycket positivt ur en miljösynpunkt.

Nackdelar med gjutjärnspannor

När man lagar mat med en gjutjärnspanna så ska man ha koll på att deras förmåga att bibehålla värme är ganska hög även efter att man har stängt av spisen vilket är bra att veta då maten kan ha en tendens att fortsätta tillagas även om man inte har någon värmetillförsel. Därför tipsar vi om att alltid ta bort maten från pannan när man har lagat klart.

Gjutjärnspannor väger något mer än traditionella pannor. Om det är en aspekt som är viktig, så kan det därför vara en bra idé att ta en extra kik på vikten i produktbeskrivningen. Det finns även lätta gjutjärnspannor men på bekostnad att deras bottnar är smalare och därför blir värmekapaciteten sämre. Därför föredrar vi traditionella gjutjärnspannor över lättviktsgjutjärn.

Bästa Gjutgärnspannan

Gjutjärnspanna Köpguide

När man ska köpa en riktigt bra modell så kan det vara några saker som är bra att hålla koll. Tjockleken på pannan brukar ofta skvallra lite om kvalitén på modellen och vi rekommenderar för att få det bästa resultatet att man kikar på gjutjärnspannor som har en tjocklek på över 5 mm för att få det bästa resultatet. Som nämns ovan så finns det smalare modeller som då väger mindre men det är på bekostnad på att sämre stekresultat.

Nedan listar vi vad vi tycker är viktigast att tänka på när man ska köpa en riktigt bra modell.

Handtag

Handtagen kommer oftast i trä eller metall och visst kan det vara riktigt snyggt att ha ett trähandtag till sin panna. Inte bara för att det ser snyggt och stilrent ut i köket men det kan ge ett bra intryck ifall du vill servera dina gäster. Men med det sagt så är trähandtagen inte speciellt bra om man vill använda pannan i ugnen då trähandtaget riskerar att spricka. Därför rekommenderar vi alltid metallhandtag ifall man vill använda pannan i ugnen. Det finns även modeller med plasthandtag men här blir problemet istället att plasten kan smälta i ugnen vilket inte heller är speciellt bra.

Storlek & Vikt

Det finns både små och stora gjutjärnspannor och att pannan har rätt storlek är förstås något som kan vara bra att tänka på. Det är inte speciellt kul att köpa en panna som är i fel storlek vilket kan som en konsekvens leda till ojämn värmespridning. Därför rekommenderar vi även här att man tar en extra titt på produktbeskrivningen så att man köper en modell som passar till sin spis.

Vikten till pannorna står också i stort sätt alltid i med i produktbeskrivningen och mindre pannor är ofta lättare än större modeller. Här kan det vara en bra idé att redogöra för sig själv hur stor panna man faktiskt behöver. Är man i ett mindre hushåll så kanske man inte behöver köpa den största gjutjärnspannan på bekostnad över en högre vikt. En mindre panna tar dessutom mindre plats i köket vilket kan vara önskvärt ifall man har begränsade förvaringsmöjligheter.

Med det sagt så vill man inte heller köpa en för tunn gjutjärnspanna som väger lite men som i sin tur tappar mycket värmekapacitet vilket kommer påverka matlagningen negativt.

Gjutjärnspanna

Rätt spis för gjutjärnspannan

Gjutjärnspannan måste såklart vara kompatibel med spisen som man tänker använda. Det spelar ingen större roll om det är gasspis eller inte, utan det handlar mer om att vissa gjutjärnspannor inte fungerar mot en induktionshäll. Om man har eller kommer att skaffa induktionsspis i framtiden kan det vara en god idé att även här kolla produktbeskrivningen så att gjutjärnspannan fungerar på induktion. Med det sagt så blir idag induktionshällar allt vanligare och därför är det ganska ovanligt att det säljs pannor som inte tål induktion men det finns ett och annat undantag.

Grill & Stek

En gjutjärnspanna kan faktiskt komma som antingen stekpanna eller grillpanna. Om man är helt ny till det här konceptet rekommenderar vi att man först investerar i en stekpanna för att sedan följa upp med en grillpanna om man gillar konceptet. Om man bara är på jakt efter grillpannor i gjutjärn så klicka gärna på följande [länk] då vi enbart testar stekpannor i den här artikeln.

Rengöring Gjutgärnspanna

Att göra rent sin gjutjärnspanna på rätt sätt bidrar till en längre hållbarhet. Det man bör ha koll på att den ska rengöras ordentligt i varmt vatten utan diskmedel efter användning.

1. Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta det absolut bästa när det kommer till gjutjärnspanna? Då kan vi varmt rekommendera vår vinnare Le Creuset 28cm. Den här pannan kommer från det exklusiva köksmärket Le Creuset i deras signature serie. Tack vare sin emaljerande yta så bidrar det till att maten slipper bränna fast samtidigt som de håller bakterier borta och framförallt så blir pannan lättare att rengöra vilket alltid är önskvärt. Emaljen på insidan ger en naturligt patina vilket innebär en slags non-stick yta som motverkar att maten fastnar.
 
Bottendiametern är 22 cm och pannan har höga kanter på 5,5 cm vilket skapar en bra volym på 3.6 L där som bidrar till att man kan laga även större maträtter. Vikten är 2.6 kg vilket faktiskt är något lägre än konkurrenterna. Den här modellen är givetvis kompatibel med induktion.
 
Le Creuset kommer i flera olika färger samt ett snyggt värmeisolerande handtag i trä vilket vi tycker ger ett bra helhetsintryck i en mycket snygg och exklusiv gjutjärnspanna. Det som kan vara bra att veta är att trähandtaget inte tål ugn vilket gör att vi inte kan ge den här pannan en klockren 5 av 5 i betyg.
 
Vi rekommenderar den här gjutjärnspannan till användare som vill ha det bästa när det kommer till värmekapacitet och kvalité samt ha möjligheten att kunna välja olika färger för att få en panna som vi menar på är riktigt snygg och exklusiv.

2. Fiskars Norden 28 cm

4.7/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats hittar vi Fiskars Norden och deras gjutjärnspanna med en diameter på 28 cm. Den här modellen tillverkas i Finland och har hämtat inspiration från nordisk natur. 

Den här modellen är emaljerad med “Thermium” mineralbehandling vilket är en non-stick beläggning som bidrar till att maten inte fastnar samt att den blir lättare att rengöra. Det bidrar också till att det här är en tålig panna som tål mycket höga temperaturer. Den här modellen kommer med ett snyggt trähandtag av finsk björk som dels är värmeisolerande men som också är avtagbart vilket då möjliggör för pannan att stå i ugnen till upp emot 250 °C vilket är bland de högsta i vår topplista.

Vikten är på 3.4 kg vilket drar ner betyget något men samtidigt skvallrar om en kraftfull och robust konstruktion. Självklart är den konstruerad för att tåla induktion. Vi rekommenderar Fiskars Norden 28 cm till användare som är på jakt efter en riktigt bra panna men som ändå inte vill komma upp i den allra högsta prisklassen. Denna modell finns även som 24 och 26 cm i diameter.

3. Ronneby Bruk Ultra Light Professional Lättgjutjärn 30 cm

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du hitta en stor gjutjärnspanna som dessutom är lätt? Då vill vi tipsa om vår tredje plats Ronneby Bruk Ultra Light Professional Lättgjutjärn 30 cm. Tack vare sin diameter på 30 cm och höjd på 4,8 cm så tycker vi att det här är en bra panna till större hushåll och familjer där man gärna lagar större maträtter och är i behov av en stor bottenyta. Den här modellen finns även i andra storlekar där spannet går från små pannor med 20 cm i diameter till större storlekar upp emot 36 cm.
 
Då många inte gillar den höga vikten hos många gjutjärnspannor så kommer den här modellen istället i lättviktsgjutjärn som är tunnare och därmed bidrar till en lägre vikt (ca 1,7 kg) samtidigt som den blir mycket lättare att hantera i köket. Med det sagt så tappar den något i värmeegenskaper till skillnad från traditionella gjutjärnspannor men däremot så blir den här modellen varmare något fortare.
 
Ultra Light Professional är förinstekt med rapsolja som bidrar till en bättre emalj som bara blir bättre ju mer den används. Den är kompatibel med induktion och handtagen är av plåt vilket bidrar till att den tål höga ungstemperaturer upp emot 220 °C.
 
Vi rekommenderar den här pannan till användare som vill hitta en gjutjärnspanna som inte väger så mycket och som har en något större storlek än många av konkurrenterna, till vad vi tycker är en bra prislapp.

4. Skeppshult Professional 28 cm

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : På plats nummer 4 finner vi Skeppshult Professional 28 cm som kommer med en 5 mm tjock konkavt svarvad botten som dels bidrar till en bättre värmespridning men också en bättre stabilitet även vid mycket hög värme. Naturligtvis så tål den samtliga värmekällor inklusive induktion. Den har en naturlig non-stickyta som bara blir bättre ju mer pannan används vilket bidrar till att vid rätt skötsel, så kan den här gjutjärnspannan hålla mycket länge. Skeppshult har sitt gjuteri i de småländska skogarna där varje detalj gjuts i en unik sandform som sedan slås sönder vilket i sin tur leder till att varje produkt blir unik.

Handtagen är tillverkat i ett stålskaft som kombinerat med sitt gjutjärnsmaterial möjliggör användning i ugn upp emot 250 °C vilket är en mycket hög temperatur, speciellt för den här prisklassen och det skvallrar dessutom lite om sin goda kvalité. Skaftet är dessutom är självventilerande. Diametern som i titeln är på 28 cm med en höjd på 3,5 cm vilket är något lägre än konkurrenterna och vikten är 2,85 kg vilket inte är den tyngsta men inte heller den lättaste gjutjärnspannan. Den här modellen kan även beställas i andra storlekar från 18 – 36 cm i diameter.

Däremot så är priset något lägre på denna modell i jämförelse med toppkonkurrenterna och för det får man ändå en mycket bra kvalité. Därför rekommenderar vi Skeppshult Professional till alla typer av användare oavsett ambition som vill hitta en bra panna som tål ugn i höga temperaturer samt har en bra volym till ett rimligt pris.

5. Anders Petter Stenfors 24 cm

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig och prisvärd gjutjärnspanna som ändå håller hög kvalité? Då vill vi tipsa om Anders Petter Stenform 24 cm som är en något mindre gjutjärnspanna som passar till mindre hushåll. Den här modellen är helt fri från PFOA-, PTFE-, PFAS-ämnen men också kadmium och bly. Trots den lägre prisklassen så är värmefördelningen både snabbt och jämn för att få till den där riktigt goda stekningen.
 
Handtaget är i ek och är därför inte lämplig i ugn men däremot är pannan kompatibel med induktion. Vi rekommenderar den här modellen till alla användare som framförallt vill hitta en billig gjutjärnspanna men också ifall man vill hitta en panna som tar mindre plats i köket eller att man är ny till det här med gjutjärnspannor och vill börja med en mindre modell.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gjutjärnspannan? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor om gjutjärnspannor

När man ska rengöra sin gjutjärnspanna så börja med att skölja den med varmt vatten, helst när pannan fortfarande är varm men det går även bra när den har svalnat. Därefter skrubbar man i varmt vatten med en diskborste eller den mjuka sidan på en disksvamp. Använd absolut inte diskmedel, detta skadar beläggningen. Därefter skölj med varmt vatten och låt pannan torka på spisplattan i cirka 10 minuter. När allt vatten är borta så kan man torka av pannan och sen den är redo att användas igen.

Gjutjärnspannor har många fördelar som till exempel :

  • Bra & jämn värmefördelning
  • Slitstarka – De kan hålla i flera generationer
  • Tillför nyttigt järn i maten
  • Tål höga temperaturer
  • Du slipper onödiga kemikalier

De flesta handtagen till gjutjärnspannan kommer i trä eller i metall.

Om man ska använda gjutjärnspannan i ugnen så bör man använda metallhandtag då trähandtag riskerar att spricka.

Vår Topplista Gjutjärnspanna Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *