Bästa Citruspressen – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Kjell , CDON, Cervera, & Kitchentime

Bästa Citruspress 2024 | Mitt i köket

Gillar du att dricka juice? Trött på att köpa färdig juice fylld med onödiga tillsatsämnen och en massa socker? Varför inte göra din egen juice med hjälp av en smidig och praktisk citruspress eller apelsinpress som det också kallas. Men det finns en hel uppsjö av olika märken och modeller där det kanske inte är helt enkelt att veta vilken av alla citruspressar som skulle passa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att hitta en riktigt bra modell oavsett om du är på jakt efter en manuell eller elektrisk.

Vi kommer inleda med att berätta vad en citruspress är för något och hur den fungerar. Därefter kommer vi att tipsa om några saker som kan vara bra att ha i åtanke så man köper en modell som kan passa. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa citruspressen 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Smeg, Cleverio och Philips.

Vår topp 5 lista Bästa Citruspressen

Smeg Citruspress
1. Smeg Citruspress
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Cleverio Citruspress
2. Cleverio Citruspress
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Philips Citruspress
3. Philips Citruspress Manuell
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Sage The Citrus Press Citruspress BCP600UK
4. Sage The Citrus Press BCP600UK
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Alessi Juicy Salif Citruspress Aluminium
5. Alessi Juicy Salif Manuell Citruspress Aluminium
4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Vad är citruspressar?

Som namnet avslöjar så är en citruspress ett köksverktyg med primärt syfte att pressa frukstsaften ur diverse citrusfrukter. Många tror att det här verktyget enbart används som juicepress för att tillverka hemmagjord juice, men den har faktiskt fler användningsområden än bara till juice. Som till exempel pressad lime, citron eller apelsin kan användas till matlagning eller varför inte i drinken. Fräscha upp såsen eller dressingen eller varför inte pressa citronsaft att ha över sin fisk eller schnitzel?

Fördelen med en citruspress eller juicepress över att köpa färdig juice är att du får full kontroll över din juice till skillnad från de du köper i butiken som ofta innehåller mer socker och diverse tillsatsämnen. Du kan givetvis välja och vraka mellan olika citrusfrukter för att få till din perfekta blandning. Dessutom får man det absolut fräschaste och färskaste juicen genom att göra den själv samtidigt som det också skapar en härlig känsla i köket som hela familjen kan vara med på.

Citrusspress bäst i test

Apelsinpress, Limepress eller citronpress?

Många av er har kanske hört orden apelsinpress, limepress och citronpress. Ofta går det bra att använda en citruspress till samtliga av dessa frukter då konen på toppen är konstruerad till att passa alla dessa storlekar. Men det som kan vara bra att känna till är att det finns både limepressar och citronpressar som är mindre till storleken och har därför en mindre kon för att passa enbart till dessa mindre frukter.

Vad ska man tänka på?

När man ska införskaffa en citruspress så finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke. Men redan nu kan det vara bra att tänka ut vilka förutsättningar man har för att göra köpet enklare. Hur ambitiös vill du vara i ditt köp? Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att ha i åtanke : 

Manuell eller elektrisk citruspress

Den största skillnaden mellan olika citruspressar är ifall de är manuella eller elektriska där båda har sina för- respektive nackdelar och det kan givetvis vara individuellt vad man föredrar.

En manuell citruspress är oftast billig och lättare att rengöra på bekostnad av att det kan bli mer fysiskt krävande, speciellt om man ska pressa mycket juice. Däremot så behöver man inte tillgång till ett eluttag och de är ofta lättare samt mindre till storleken.

En elektrisk citruspress arbetar mycket snabbare och smidigare vilket kan vara ett bra verktyg om man tänker använda sin citruspress ofta, helt enkelt en maskin som gör jobbet åt dig. Däremot så får man nog räkna med en något högre prisklass samt att man måste ha tillgång till ett eluttag.

Många av er har säkert hört talas om slowjuicer och råsaftcentrifug som alternativ till de elektriska modellerna. Dessa är absolut ett steg upp i kvalité men man får däremot räkna med att gå upp en del i prisklass.

Läs mer om slowjuicer här

Läs mer om råsaftcentrifug här

material

Citruspressar kan komma i olika materialval där det finns i allt från metall, plast, trä, stål och glas vilket påverkan vilken prisklass de hamnar i. Metall, stål och aluminium kan vara att föredra då de är mer slitstarka material som bidrar till en bättre livslängd.

Bästa Citruspressen

Storlek & Kapacitet

En annan bra sak att ha i åtanke är storleken. Oftast är det här en ganska slimmad och kompakt verktyg men ifall man har ett litet kök med begränsad yta så kan det ändå vara bra att ha koll på dimensionerna. Måtten står oftast i produktspecifikationen och det kan vara en god idé att mäta ut i sitt egna kök innan man köper. Manuella maskiner kan ofta tendera att vara något mindre samtidigt som de också väger mindre vilket kan vara önskvärt ifall man vill kunna flytta runt maskinen eller ställa undan den när man inte använder den.

Kapaciteten är också viktig, vill man köpa en stor eller liten citruspress med stor eller liten behållare? Därför kan det vara en god idé att tänka ut hur många man är i hushållet så att man köper en modell i rätt storlek.

Rengöring - tål diskmaskin

Självklart vill man att rengöringen ska vara enkel och praktisk. Många citruspressar har löstagbara delar som tål diskmaskin men det finns faktiskt modeller som INTE tål diskmaskin och måste istället handdiskas. Om man är osäker så står det oftast i produktbeskrivningen ifall den klarar av diskmaskin eller ej.

1. Smeg Citruspress Elektrisk

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en bra elektrisk citruspress så kan vi varmt rekommendera denna modell från italienska Smeg. Den kommer med en 50-tals inspirerande touch och finns i flera olika färger så man verkligen kan hitta en modell som passar ens smak och tycke.
 
Den här är en elektrisk citruspress i formpressad aluminium som bidrar till en stark konstruktion. Bland funktionerna i maskinen hittar vi bland annat en automatisk på och avstängning, ett lock och kanna i tritan samt en anti-dropp pip tillverkad i rostfritt stål som bidrar till mindre kladd och spill i köket vilket såklart är önskvärt.
 
Toppdelen är välgjord och kan pressa allt från stora apelsiner till mindre limefrukter där plastlocket förhindrar smuts och damm från att komma in i maskinen. Den övre roterande delen börjar rotera när man lägger tryck emot den. Därefter passerar juicen genom en sil som filtrerar bort de stora delarna. Den sista delen samlar upp all juice som sedan rinner ut i juice pipen.
 
Tack vare sina gummitassar undertill så får maskinen en bra stabilitet. Dimensionerna är 28,1 x 16,6 x 16,6 cm med en vikt på 2,5 kg. Som ett plus i kanten hittar vi en inbyggd sladdvinda vilket gör det lättare att dölja kablar för ett snyggare kök.
 
Vi tycker att det här är en bra och stilren modell som kommer i många utföranden, har många bra och praktiska funktioner och tack vare att den är elektrisk så är det bara lägga i citrusfrukten och låta maskinen göra resten.

2. Cleverio Citruspress

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en mycket fin andraplats hittar vi denna citruspress från Cleverio. Det här är en elektrisk modell med en stark och kraftfull motor på hela 160 W. Det är bara att dela frukten på hälften, placera i maskinen och sedan tryck ner spaken så sköter maskinen resten av jobbet. Cleverio citruspress har en praktisk antidropp-funktion som bidrar till att minska onödigt spill i köket.

Alla av de yttre delarna är tillverkade i rostfritt stål samtidigt som alla löstagbara delar tål diskmaskin vilket möjliggör en mer praktisk och smidig rengöring. Den här modellen kommer med 2 koner, en större kon som fungerar som en apelsinpress samt en mindre kon som fungerar bra för citroner och lime.

Vi tycker att det här är en mycket prisvärd och faktiskt billig citruspress som kommer med en stark motor, diskmaskinsäkra delar, praktisk antidropp-funktion och 2 olika koner. Däremot det som drar ner betyget är att den bara kommer i ett utförande. Annars tycker vi att det här är en mycket välgjord och komplett citruspress.

3. Philips Citruspress manuell

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Philips HR2738 är en enkel och praktisk modell med en kapacitet på 500 ml åt gången. Juicen rinner ner i en praktisk kanna med ett smart pipdesign som bidrar till att den inte droppar. När man har pressat klart så går det bra att plocka bort själva juice pressen och använda underdelen som en praktisk kanna.
 
Med den här modellen är det lätt och smidigt att pressa citrusfrukter och delarna tål diskmaskin vilket bidrar till en enklare rengöring. Det här är en billig och prisvärd citruspress som vi tror passar dels för användare som vill hitta en enkel modell i den nedre prisklassen. Om man är ny till det här konceptet att pressa på egen hand så tycker vi att det här kan vara en bra modell att börja med.
 

4. Sage The Citrus Press Citruspress BCP600UK

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en riktigt stilren och välgjord citruspress så kan vi tipsa om denna elektriska modell från Sage. Vi tycker att Sage The citrus Press BCP 600 UK är en elegant och snygg modell med sin effekt på 110 W gör det enkelt att pressa sina citrusfrukter. Sage The Citrus Press har en unik teknik som gör att den kan pressa frukter i alla storlekar från en liten lime till en stor apelsin.

Den här modellen är tillverkad i gjuten metall vilket bidrar till att maskinen är tålig och får en bättre livslängd. Delarna ovantill är löstagbara och tål diskmaskin vilket gör rengöringen mycket enklare. Dimensionerna är 45 x 20 x 18 cm med en vikt på 4,5 kg vilket gör det här till en något större maskin än sina konkurrenter vilket drar ner betyget något.

Vi tycker att det här är en elegant och snygg modell som är lätt att använda och även rengöra. Däremot så är den i den övre prisklassen vilket gör att den inte hamnar högre upp i vår topplista. Men är priset inget faktor utan man prioriterar funktionalitet och design så tycker vi att det här är ett bra toppval till citruspress.

5. Alessi Juicy Salif Manuell Citruspress Aluminium

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : På en femteplats hittar vi Alessi Juicy Salif som kommer med en spännande design formgiven av fransmannen Philippe Starck. Den här manuella citruspressen är tillverkad i blankpolerat aluminium vilket dels bidrar till ett snygg design men som också ger en bra livslängd. Däremot så tål den inte diskmaskin utan behöver handdiskas vilket drar ner betyget något. Men tack vare sin slimmade design och att den bara väger ynka 0.6 kg så skulle vi ändå säga att den är relativt enkel att rengöra.
 
Vi tycker att den här modellen passar till användare som prioriterar framförallt design i sin juicepress men tack vare sin kompakta design så passar den även bra i mindre kök eller i kök där man inte vill att sin citruspress ska ta så mycket plats utan man vill kunna frigöra bänkyta.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa citruspress? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

En citruspress och apelsinpress är samma sak

  • Om den är manuell eller elektrisk
  • Materialval
  • Storlek & Kapacitet
  • Prisklass
  • Design

Nej, inte alla modeller gör det. Därför kan det vara en god idé att kolla produktbeskrivningen

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 13

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *