Bästa Diskmaskinen – Bäst i Test 2024 | Mitt I Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Elon

Bästa Diskmaskinen 2024 - Mitt i Köket

Trött på att handdiska? Trött på berget av disk som uppstår varje gång du ska laga mat? Undviker du att laga vissa rätter då det bidrar till för mycket handdisk? Slipp krånglet och investera istället i en diskmaskin så att du kan fokusera på matlagningen mer än ångesten efteråt.

Men när man ska köpa diskmaskin så är det en del saker som man behöver ha i åtanke, samt vilken typ av diskmaskin som man behöver köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta den bästa diskmaskinen.

Bosch SMU6ZCS01S

Bakgrund

Visste du att det var först på 60 talet som diskmaskinen gjorde entre i de svenska hushållen. Och att det var en kvinna som faktiskt kom på hur den skulle fungera? För visso en man kom på det redan på 1800 talet men den funkade aldrig särskilt bra. 

1961 såldes det 4000 frontmatade diskmaskiner i Sverige. Idag har över hälften av Sveriges hushåll en egen diskmaskin. Men handen på hjärtat är det så mycket som skiljer den tidens maskiner mot dagens mer moderna? Jodå de är snyggare, enklare att hantera och mer effektiva och dessutom mer snälla mot miljön det är till och med bättre att diska i maskin än att göra det för hand.

Men vad skall du tänka på när du köper en diskmaskin. Helt klart är det värt att fundera på hur just ditt hushåll ser ut och hur ni lever. Är ni den unga barnfamiljen med småbarn och stort behov av snabba korta diskar som fixar rent i trånga kladdiga nappflaskor och tallrikar med matrester på och där det är viktigt att den är extremt energisnål. Eller är du en trångbodd singel som ofta bjuder in vänner på vin och tilltugg och ha en enkel snygg maskin som är lätt att rengöra.

Har du kanske stor familj med barn i tonåren som garanterat kommer överfylla varje kvadratcentimeter med varierad grad av avsköljda tallrikar. Eller är du en designnörd som gillar det nya och det snygga och där ljudet knappast hörs och vill kunna starta maskinen före du lämnar kontoret. Kort sagt, det finns en diskmaskin för alla olika typer av livsstilar och människor med olika behov. Och såklart det finns diskmaskiner som i både design och teknikutveckling möter alla behov.

Vi har listat de fem som vi tycker är de som är de hetaste på marknaden just nu. För att underlätta för dig listar vi också de egenskaper maskinerna har som gör det lätt för dej att göra det rätta valet. Vi kommer inleda artikeln med att berätta om olika typer av diskmaskiner och vad som kan vara bra att tänka innan ditt eventuella köp. Längst ner kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa diskmaskin 2024 där vi bland annat kommer prata om välkända modeller från Siemens, Bosch, Whirlpool och Cylinda.

Vår topp 5 Bästa Diskmaskin

1. Siemens SN45ZS49CE
4.9/5

Betyg 4,9 av 5

Siemens SN45ZS49CE
1. Siemens SN45ZS49CE
4.9/5

Betyg 4,9 av 5

2. Bosch SMU6ZCS01S
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Bosch SMU6ZCS01S
2. Bosch SMU6ZCS01S
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

3. Whirlpool WUC 3O33 PL
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Whirlpool WUC 3O33 PL
3. Whirlpool WUC 3O33 PL
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

4. Cylinda DM3343RFD
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Cylinda DM3343RFD
4. Cylinda DM3343RFD
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

5. Bosch SMU2ITW04S
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Bosch SMU2ITW04S
5. Bosch SMU2ITW04S
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Diskmaskiner

En diskmaskin är en effektiv och energisparande maskin som både är mycket kostnadseffektiv men som också bidrar till att köket hålls renare och fräschare så att du får tid till annat. I stort sätt alla diskmaskiner fungerar på samma sätt, där vatten pumpas in i maskinens bottenskål för att sedan värmas upp och blandas med diskmedlet. Med hjälp av en spolpump så trycks vattnet och diskmedlet in i roterande spolarmar som gör disken ren. Därefter tömmer maskinen ut det smutsiga vattnet, sköljer av disken en sista gång med rent vatten och sedan värms luften i maskinen upp för att på så sätt torka disken.

Diskmaskin Bäst I Test

Fördelar med diskmaskin över handdisk

Vad är fördelarna med att handdiska över en diskmaskin? Vi ser flera fördelar med att använda diskmaskinen över att handdiska. För det första så menar vi på att det är ganska tidskrävande att stå och handdiska hela tiden. Därför är diskmaskiner helt enkelt mer tidseffektiva då man bara lägger in disken i maskinen, startar programmet och sen kan man gå iväg och göra annat. Smutsig disk tar mycket plats i köket vilket inte helt praktiskt när man ska stå och laga mat, speciellt i ett mindre kök där man har en begränsad yta vid matlagning. Då är det mycket praktiskt att istället kunna ställa undan den smutsiga disken i maskinen och därmed frigöra bänkyta.

Det kanske kommer som en nyhet för många men det är faktiskt mer miljövänligt att diska i diskmaskinen i jämförelse med att handdiska då det går åt 300-400% mer vatten vid handdisk i förhållande till en diskmaskin vilket gör det mycket mer kostnadseffektivt. Många maskiner har även olika program där de varmaste programmen kan vara över 60° vilket är svårt att åstadkomma vid handdisk. Med det sagt så är handdisk bättre ifall man behöver få bort riktigt tuff smuts som diskmaskinen kan ha svårt att komma åt.

Våra 3 Största fördelar med diskmaskin

Olika typer av diskmaskiner

Även om grundkonstruktionen är ganska lika på de flesta diskmaskiner så finns det ändå olika typer av maskiner som kan vara bra att känna till.

Underbyggd Diskmaskin – Den vanligaste varianten som installeras under köksbänken.

Fristående Diskmaskin – Den här modellen kan placeras egentligen var som helst där det finns ström och möjlighet att ansluta vatten.

Integrerad Diskmaskin – En sån här modell kommer utan en frontpanel vilket betyder att man själv kan installera en front som går i stil med övriga köksluckor i köket. Det här bidrar till att göra det mycket stilrent och snyggt så att maskinen smälter in bra med resten av köket. Läs mer här

Halvintegrerad Diskmaskin – Den här maskinen är liknande den integrerade typen med skillnaden att displayen är synlig på framsidan av luckan, den här modellen är ganska diskret och smälter in bra i rummet men inte lika bra som en helintegrerad modell.

Bänkdiskmaskin – En mindre och kompakt diskmaskin som passar ifall man har begränsat utrymme. Läs mer här 

Att tänka på när man ska köpa diskmaskin

När man ska köpa rätt diskmaskin är det flertalet faktorer som kan vara bra att tänka på. Redan nu kan det vara en bra idé att tänka ut vilket budget och prisklass som skulle passa för att underlätta köpet. Dessutom kan det vara smart att redogöra vilka förutsättningar man har i köket men också hur många man är i hushållet för att avgöra storlek samt typ av modell. Nedan har vi listat ett par faktorer som vi tycker är viktiga.

Antal Program

I stort sätt alla diskmaskiner kommer med olika program med olika tider samt temperaturer. Nedan berättar vi om de vanligaste programmen i dagens maskiner men de kan såklart variera mellan olika tillverkare och modeller.

Eco programmet – Är ett miljövänligare program som är snålare med vatten och diskar vid en lägre temperatur på bekostnad av att det tar längre tid. För att spara på miljön och plånboken rekommenderar vi att använda eco programmet så mycket det bara går. I eco programmet är temperaturen oftast 50°.

Auto – Är standardprogrammet som med hjälp av sensorer känner av hur smutsig disken är för att sedan ställa in temperatur, vatten och därefter avgörs tiden i maskinen. Temperaturen i autoprogrammet brukar variera mellan 40° – 65°.

Intensive – Det här programmet är bra för riktigt smutsig disk då temperaturen oftast är 70°.

Quick – Ett snabbare program som har en temperatur på 60°.

Bästa Diskmaskinen

Antal Kuvert

Hur många antal kuvert diskmaskinen har berättar om hur mycket disk som får plats i maskinen. Det här är en bra faktor att tänka på beroende på hur mycket disk man brukar ha efter måltid men framförallt hur många som bor i hushållet.

1 – 2 Personer : ca 4 – 6 Kuvert
3 – 4 Personer : ca 8 – 9 Kuvert
Mer än 4        :  ca 12 – 15 Kuvert

Storlek

Ett vanligt standardmått på en diskmaskin brukar ha en bredd på 60 cm som därmed brukar ha en kapacitet på 13 – 16 kuvert. Men det finns även smala diskmaskiner som går ner emot 45 cm i bredd och därmed får en kapacitet på 6 – 8 kuvert. Här menar vi på att det är viktigt att mäta och redogöra sina förutsättningar i köket. Det är inte speciellt kul att köpa en maskin i fel storlek som inte passar in i köket.

Spela video om Bosch Diskmaskin Video

Energimärkning

Enligt Eu-regler så måste alla vitvaror komma med en energimärkning från A – G där A är det högsta värdet och G är det lägsta i förhållande till mängden el och vatten. Vi rekommenderar självklart att investera i ett diskmaskin med en sån bra märknings som möjligt.

Ljudvolym

Många föredrar att låta diskmaskinen arbeta under natten. Därför strävar många tillverkare efter att tillverka tysta diskmaskiner. Tysta modeller kan ha ljudnivå mellan 40-45 dB medans en billig diskmaskin kan hamna upp emot 60 dB. Om man har ett kök med en öppen planlösning kan en tyst maskin vara ett föredra. 

Besticklåda eller Bestickkorg

Till en början var det vanligast att besticken placerades i en bestickkorg. Men på senare år har det blivit allt mer vanligt att man istället har en separat besticklåda placerat överst i diskmaskinen. En besticklåda bidrar dels till att det blir lättare för maskinen att komma åt samtliga bestick, men också att man får plats med mera. Därför rekommenderar vi besticklåda över bestickkorg. Många exklusiva maskiner har även kombinationen av både besticklåda och bestickkorg.

1. Siemens SN45ZS49CE

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : För dig som älskar att laga mat och samtidigt har höga krav på komfort i köket rekommenderar vi Siemens SN45ZS49CE som en klar vinnare i vår topplista. Vi menar på att det här maskinen är en marknadens mest energisnåla och samtidigt den rymligaste och med sin låga ljudnivå på 42 dB, även bland de tystaste.
 
Tack vare sina fina materialval så är den här maskinen i stort sett helt slitagefri och att den kommer med en livstids garanti mot vattenskador, oavsett orsak. Dessutom kan man korta disktiden upp till en tredjedel med hjälp av “VarioSpeed plus on demand” som man startar via ett enkelt knapptryck. En funktion som vi gillar med den här modellen är att den är utrustad med 2 st LED-belysningar som gör det enkelt att se all disk samtidigt som vi tycker att det ger en snygg effekt i köket.
 
Diskkorgarnas design och maskinens bredd på 59.8 cm gör att den har ett större utrymme där kapaciteten går upp till 14 kuvert vilket passar till både till större hushåll men också till den ambitiösa hemmakocken. Ett tydligt exempel på detta är att den översta korgen för bestick även rymmer mindre koppar och större slevar och annat som behövs i en matglads persons kök. Dessutom behöver du inte vara orolig för dina fina vinglas eftersom de nya fästena ger dem ordentlig stadga.
 
Maskinen är utrustad med mineralet zeolith vilket är en effektiv torkning som gör att all disk där även plast torkar. Med en rad olika funktioner som är enkla att sköta via Home Connect appen som är kompatibel med både iOS och Andriod, kan man starta maskinen när som helst, spara energi och öka diskeffekten och man slipper oroa dej för om man har glömt att köpa diskmedel. I den här appen kan man dessutom välja sina favoritprogram som man enkelt startar när man vill samt att man kan övervaka programmet och få notiser när disken är klar.
 
Motorn är så bra att maskinen i stort sett är slitagefri och Siemens garanterar även ett livstidsskydd mot vattenskador oavsett vad de beror på vilket skapar en stor trygghet för användaren. Vi rekommenderar den här diskmaskinen till alla typer av användare som är i behov av en exklusivare modell med många bra praktiska funktioner, stor volym för 14 kuvert och en låg ljudvolym.

2. Bosch SMU6ZCS01S

4.7/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats finner vi Bosch SMU6ZCS01S även denna är för de som älskar mat och som ofta bjuder gäster på god mat. Den här modellen har i stort sätt samma funktioner som vår vinnare ovan med skillnaden den här modellen har avsaknad av LED-belysning inuti maskinen, men därav kommer den istället till ett något lägre pris.

Något som vi tycker är viktigt i en diskmaskin är hur enkelt det är att lasta i och ur disken. Den här maskinen är mycket smart utformad och det gör det lätt för dig att välja hur du vill ställa in din disk och var du helst placerar den. Den har en bredd på 59.8 cm med plats för upp till 14 kuvert och även en extra korg för dina bestick längst ner i maskinen vilket passar till större hushåll där man är i behov av en diskmaskin med mycket förvaring av bestick.

Maskinen är utrustad med Bosch “ActiveWater-teknologi” som är en ny sorts filterteknologi och pump som gör att man maximerar effekten genom att spara på vatten och energi genom optimerad filterteknologi, snabb uppvärmning och en stark pump. Den är också utrustad med mineralet Zeolith som bidrar till att allt i maskinen torkar bättre även plastredskap.

Du ser enkelt kvarvarande tid för diskningen med hjälp av led-displayen på luckans utsida. Bosch SMU6ZCS01S är precis som vinnaren ovan, en av marknadens tystade maskiner med bara 42 dB tack vare funktionen “EcoSilent Drive” som är en energisnål motor som är borstlös vilket minskar friktionsljud som bidrar till en tystare men också jämnare drift.

Som de flesta andra exklusiva diskmaskiner på marknaden idag, så är även denna maskinen utrustad med wifi som går att koppla ihop med Home Connect både via telefon och surfplatta som gör att man kan övervaka diskmaskinen.

Vi rekommenderar den här modellen till användare som är i behov av en större diskmaskin med bra funktioner men som framförallt är i behov av både en bestickkorg och en besticklåda men som klarar sig utan LED-Belysning.

3. Whirlpool WUC 3O33 PL

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du hitta en effektiv diskmaskin men inte i behov av alla extra funktioner? Då rekommenderar vi Whirlpool WUC 3O33 PL som är vårt tredjeval på topplistan. Med sin bredd på 59.8 cm och plats för 14 kuvert så rymmer den här maskinen lika mycket disk som toppvalen. Något som vi verkligen vill lyfta fram med den här maskinen är att den har en finurlig lösning med jetstrålar i maskinens bakkant som diskar rent smutsiga formar och karotter.
 
Maskinens diskkorgar är mycket flexibla och går enkelt att ställa in för att variera hur du sätter in din disk och oavsett om du kör full eller halv maskin blir resultatet detsamma. Det som är det mest fördelaktiga med denna maskin är att den även diskar rent riktigt smutsig disk som du annars skulle behöva göra rent i förväg. Det är tack vare de smarta jetstrålarna i maskinens bakkant som löser detta men också korgarnas flexibilitet.

Då vi går ner en prisklass så kommer den här diskmaskinen istället med energiklass D och en ljudvolym som är 43 dB vilket är ungefär det man får räkna med i den här prisklassen. Den här maskinen har inte wifi och ingen belysning men givet sin diskeffektivitet är den absolut värd sitt pris och en tredjeplacering. Därför rekommenderar vi den här maskinen till användare som vill hitta en bra diskmaskin i mellanprisklassen som mest vill ha åt grundfunktionerna att göra disken ren och kan välja bort överflödiga extrafunktioner.

4. Cylinda DM3343RFD

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : På en fin fjärdeplats finner vi Cylinda DM3343RFD. Den är den rymligaste diskmaskinen av de vi har med i vår topplista och den har plats för upp till hela 15 kuvert vilket vi tycker passar för användare som ofta har mycket disk. Energiklassen är D och ljudnivån ligger på 43 dB vilket inte är lika bra som toppkandidaterna men som däremot är ungefär vad man kan förvänta sig i mellanprisklassen och därav en bidragande faktor till det billigare priset.

Den här maskinen är utrustad med en övre och en undre bestickkorg vilket passar ifall man ofta har mycket bestick som behöver diskas. Korgarna är flexibla och går att ändra så den blir rymligare och mer skräddarsytt efter behov. Cylinda DM3343RFD är dessutom försedd med belysning som underlättar hanteringen av disken.

Maskinen är utrustad med ett system som känner av hur smutsig disken är och anpassar därmed vattenmängd och energiåtgång. Den har “tidssparfunktion” och man kan halverar tiden med ett enkelt knapptryck på bekostnad av att programmet drar mer energi och vatten.

Det vi uppskattar mest med den här maskinen är dess enkla skötsel och rymliga inre. Funkar helt klart bra för det här priset. Det som skiljer denna modell från den vi testade ovan är att denna maskin saknar jetstrålen. Vi rekommenderar den här modellen till användare som vill hitta en större diskmaskin i medelprisklassen med plats för mycket disk och framförallt bestick men som inte är i ett större behov av tilläggsfunktioner.

5. Bosch SMU2ITW04S

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig diskmaskin med de enklaste funktionerna? Då tipsar vi om Bosch SMU2ITW04S. Det här är en basic maskin som trots det låga priset faktiskt är utrustad med wifi som går att koppla upp till “Home Connect” vilket vi upplever är mycket bra i denna prisklass. Den här maskinen kommer med energiklass E och en ljudnivå på 50 dB vilket är något högre än konkurrenterna ovan men därav ett lägre pris.
 
Den är utrustad med 2 diskkorgar och en bestickkorg och det gör att den rymmer 12 kuvert men är fullt tillräcklig för en mindre familj. Denna maskin kommer med Bosch “ActiveWater-Teknlogi” som är en teknik som sparar både energi och vatten genom filterteknik, snabb uppvärmning och en kraftfull pump.
 
“ExtraDry” är en funktion som höjer maskinens temperatur i den sista sköljningen vilket förlänger torktiden men på så sätt blir disken verkligen torr och det kan även inkludera plastsaker.
 
Vi rekommenderar den här modellen till användare som vill ha en billig diskmaskin som inte är i behov av tilläggsfunktioner och finesser. Med sina 12 kuvert så passar den här maskinen framförallt bäst till mindre familjer och hushåll. Helt enkelt en bra maskin om man inte vill lägga så mycket pengar på en diskmaskin.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa diskmaskinen? Läs gärna fler av våra artiklar om vitvaror

Vanliga frågor om diskmaskiner

Hur mycket vatten diskmaskinen drar varierar såklart mellan olika modeller och framförallt vilket program man diskar med. Men i snitt använder en diskmaskin mellan 8 – 18 liter per disk där de automatiska programmen brukar dra något mer.

Om man jämför med handdisk så förbrukar man ungefär 20 – 30 liter per disk och då har vi inte ens räknad med att man kan behöva byta ut vattnet under diskningen. Det innebär att man sparar väldigt mycket vattenförbrukning med diskmaskinen i jämförelse med handdisk.

Att diska med diskmaskin istället för handdisk har många fördelar. Nedan listar vi våra 3 största fördelar :

  • Sparar tid & energi
  • Frigör yta i köket
  • Mer miljövänligt & kostnadseffektivt

Priset varierar såklart med kvalité men man får nog räkna med ett par tusenlappar även för de billigare diskmaskinerna medans mer exklusiva modeller kan gå upp emot tiotusen kronor.

Vår Topplista Diskmaskin Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 19

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *