Bästa Äggkokaren – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken,Billigteknik, Kjell ,Cdon,  Cervera, & Kitchentime

Bästa Äggkokare 2024 - Mitt i köket

Äter du ofta ägg? Trött på att behöva lägga tid och energi på att koka dina ägg i en kastrull? Är du istället på jakt efter en smidig och praktisk äggkokare? Då har du kommit helt rätt!

Att använda en äggkokare istället för att koka äggen i en kastrull har många fördelar, förutom att det är enklare och mer praktiskt, så får man även ett bättre och mer konsekvent resultat. Dessutom förbrukar det mindre vatten vilket sparar på vatten- och elförbrukningen. Samtidigt är den säkrare att använda vilket kan vara skönt speciellt om man har barn i hushållet. Har man dessutom en stressig vardag så är äggkokaren mindre tidskrävande då man aldrig behöver vakta maskinen utan man kan gå och göra annat medans den arbetar vilken kan vara önskvärt i en stressig vardag.

Men det finns en hel djungel mellan olika modeller och märken ute på marknaden och det är kanske inte helt lätt att veta vilken modell man ska välja samt vilka egenskaper som är viktiga att ha i åtanke. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra äggkokare.

Vi kommer inleda med att berätta vad en äggkokare är, hur den fungerar och vilka fördelar den har. Sedan kommer vi att gå igenom bra saker att tänka på när man ska köpa en äggkokare så att man kan välja en modell som kan passa beroende på ens egna förutsättningar och budget. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa äggkokaren 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Severin, Champion och Caso.

Vår topp 5 lista bästa Äggkokaren

Caso E9
1. Caso E9
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Severin äggkokare 6
2. Severin äggkokare 6
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Nedis Äggkokare
3. Nedis Äggkokare
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Champion Äggkokare
4. Champion Äggkokare
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Rubicson Äggkokare
5. Rubicson Äggkokare
4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Vad är en äggkokare

Vi måste såklart inleda med att berätta vad en äggkokare är för något. Det här är en köksmaskin med en omsluten behållare där man tillsätter vatten som värms upp och värmer äggen. När vattnet kokar upp så förångas det för att sedan kondenseras och rinna ner i botten eller ut genom locket. När allt vatten har förångats så är tillagningen klar och då brukar ofta maskinen ge från sig något form av ljud eller indikering på att ens ägg är klara.

Hur lång tid det tar att tillaga äggen varierar såklart beroende på modell och vilket resultat man önskar, men räkna med ett par minuter för löskokta ägg och något längre tid för mer hårdkokta ägg.

Basta aggkokare 2

Äggkokare hur gör man

Men hur gör man när man ska använda sin äggkokare? Man ska börja med att picka hål på äggen, antingen med den medföljande pick men i vissa fall kan maskinen ha en integrerad pick. Det här gör så att äggen inte spricker i tillagningen.

Därefter är det bara att placera äggen i behållarna, dosera med rekommenderad mängd vatten beroende på hur många ägg man ska koka och vilket resultat man önskar. Ofta medföljer ett vattenmått samt rekommenderad dosering till sin specifika produkt, så att man har full koll på hur mycket vatten man ska ha i äggkokaren.

Som tidigare nämnt så när allt vatten har förångats så är äggen klara och maskinen brukar avge något form av ljud och oftast även automatisk avstängning.

 • Picka hål i äggen
 • Lägg äggen i behållaren
 • Fyll på med rekommenderad mängd vatten beroende på hur hårdkokt man vill ha ägget
 • Starta maskinen

Fördelar med äggkokare vs kastrull

Att använda en äggkokare istället för kastrull har många fördelar, speciellt om man äter ägg ofta. Nedan listar vi vilka vi tycker är de största fördelarna med äggkokare i jämförelse med att koka ägg på en kastrull.

Köpguide

Men hur ska man tänka när man ska köpa en äggkokare? Det finns vissa egenskaper som kan vara bra att ha i åtanke vid eventuellt köp. Redan nu kan det vara en god idé att redogöra för sig själv hur ambitiös man vill vara i sitt köp. Hur ofta kokar man ägg och är det fler i hushållet som kokar ägg? Finns det några funktioner som är önskvärda och vilken prisklass skulle passa?

Äggkokare bäst i test

Storlek & Kapacitet

Storleken varierar såklart mellan olika modeller och det finns allt från små äggkokare med kapacitet för 3-4 ägg åt gången men även större äggkokare som har plats för upp till 8 ägg. Därför kan det vara en bra idé att tänka ut hur många ägg du vill kunna göra åt gången.

Har man ett mindre kök kan det vara en god idé att inte köpa en större maskin än man behöver för att på så sätt spara yta i köket. En äggkokare är ofta en ganska slimmad maskin, även de större modellerna men känner man sig osäker så står ofta dimensionerna i produktbeskrivningen.

Funktioner

Visst kan det vara roligt med äggkokare som har lyxiga och praktiska funktioner. Grundfunktionerna är ofta relativt lika men det finns ett par saker som kan skilja olika modeller åt. Den största skillnaden mellan olika maskiner är ifall man vill justera önskat resultat via ett vred på maskinen eller om det justeras med den mängden vatten som man doserar i. Exklusiva äggkokare har ofta ett vred där man kan ställa in löskokt, hårdkokt eller däremellan och det är både mer praktiskt samtidigt som det ger ett bättre konsekvens resultat.

Om man tycker om pocherade ägg så kommer faktiskt en del modeller med medföljande insats för pochering.

1. Caso E9

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en riktigt bra äggkokare så kan vi varmt rekommendera Casos Äggkokare E9. Det här är en välgjord modell som kommer i rostfritt stål samt ett nonstick behandlat värmeelement på botten av maskinen vilket bidrar till en mycket enklare rengöring. Den här äggkokaren har kapacitet för hela 8 ägg åt gången vilket passar bra till dig som verkligen älskar ägg eller till det större hushållet.
 
Caso E9 är enkel att använda, det är bara att placera äggen i behållaren, fylla på vatten enligt rekommenderad dosering och sedan kan man ställa in önskad konsistens, lättkokt, medium eller hårdkokt. När äggen är klara enligt så piper maskinen. Med sitt genomskinliga lock så har man hela tiden koll på tillagningsprocessen. Dessutom är insatsen löstagbara vilket möjliggör en enklare och mer praktisk rengöring.
 
Vi tycker att det här är en välgjord och lättanvänd äggkokare som tack vare sina 8 behållare passar till dig som vill kunna göra många ägg samtidigt. Något som vi gillar men den här modellen är att det medföljer även en insats som kan användas för att pochera äggen.

2. Severin äggkokare 6

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats hittar vi denna äggkokare från Severin som har plats för upp till 6 st ägg. Något som vi gillar med severin äggkokare är att den har en integrerad äggpickare som gör ett litet hål i ägget innan kokning vilket förhindrar äggen från att spricka vid tillagning.

Precis som med många andra äggkokare så är det bara att placera äggen i behållaren, fylla på vatten, sedan ställer man in önskad tillagning med hjälp av den snygga LED-belysta ratten för att sedan låta maskinen göra resten. När äggen sedan är klara så kommer en signal att ljuda.

Vi tycker att det här är en bra äggkokare som gör jobbet utan att vara i den allra dyraste prisklassen (beroende på butik) men som ändå kommer med många bra funktioner. Helt enkelt en bra och prisvärd äggkokare med kapacitet för 6 ägg. Den här produktserien finns även i mindre storlek med plats för 3 ägg om man vill ha en ännu mer slimmad modell – Klicka här

3. Nedis Äggkokare

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig äggkokare men som ändå har mycket kapacitet? Då vill vi tipsa om denna modell från Nedis som har plats för hela 8 ägg men som ändå kommer i en billigare prisklass. Med sitt medföljande vattenmått så häller man i önskad mängd vatten för att på så sätt få önskad hårdhet på äggen. När äggen är klara så ger maskinen ifrån sig en signal samt en automatiskt avstängning så att man kan gå iväg och göra annat medans äggkokaren arbetar. Som ett plus i kanten så medföljer även ett tråg för pochering som passar för hela 4 ägg vilket vi tycker är en bra funktion.
 
Nedis äggkokare kommer i måtten 15 x 21 x 16,5 cm vilket vi tycker ger en kompakt maskin men som ändå har plats för många ägg. Till skillnad från de finare maskinerna så har denna modellen inte ett justerbart vred för önskad hårdhet utan det är mängden vatten som man häller i som reglerar hur väl tillagda man vill ha sitt ägg. Det här är förstås inte lika praktiskt som de bästa äggkokarna som istället har ett justerbart vred, men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen.
 
Vi tycker att det här är en prisvärd äggkokare där man får mycket maskin för pengarna. Eftersom att kapaciteten är på hela 8 ägg så tycker vi att det här kan vara en bra maskin för dig som verkligen gillar ägg eller för större hushåll och familjer där man vill kunna tillaga många ägg åt gången.
 

4. Champion Äggkokare

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : På fjärde plats finner vi champion äggkokare. Det här också en billigare modell som kommer med en bra kapacitet då den rymmer hela 7 ägg. Till det här köpet medföljer en manuell äggpickare som används för att göra ett litet hål i äggen innan man kokar dom. Detta för att förhindra att äggen spricker under tillagning. Därefter ställer man in önskat resultat med mängden vatten man häller i maskinen. Man kan alltså inte ställa in önskad tillagning på själva maskinen vilket inte är lika praktiskt men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. När äggen sedan är klara avges en signal.

Det vi gillar med denna äggkokare är att den har en bra kapacitet i förhållande till sitt billiga pris då den rymmer hela 7 ägg. Men det som drar ner betyget något är dels att den saknar vred för önskad tillagning och att locket inte är genomskinligt. Det handlar givetvis om smak och tycke då det visserligen är snyggare och mer stilrent med detta lock men vi föredrar att locket är genomskinligt så man kan se sina ägg under tillagningen.

5. Rubicson Äggkokare

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Om du inte är så kräsen med kvalité och funktioner utan bara vill hitta en billig äggkokare så kan vi rekommendera denna modell från Rubicson. Trots sitt lägre pris så är det här ändå en väl tilltagen maskin med en kapacitet för hela 7 ägg. Med det medföljande vattenmåttet så häller man i rekommenderad dosering av vatten efter önskat resultat. Det går alltså inte att justera önskad tillagning på själva maskinen utan det styrs av den mängd vatten man häller i. Det här är inte lika praktiskt som de finaste äggkokarna men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. När äggen sedan är klara så avges en signal och maskinen stänger av sig själv.
 
Vi tycker att det här är en billig och prisvärd äggkokare med stor kapacitet. Den kommer inte upp i samma kvalité och antal funktioner som de bästa äggkokarna men om priset är viktigare än högsta kvalité så är det här en bra simpel modell som vi kan rekommendera.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa äggkokaren? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

 • Enklare och mer praktiskt att använda
 • Bättre och mer konsekvent resultat
 • Mer miljövänligt
 • Lättare att ställa in önskad resultat
 • Säkrare, speciellt om man har barn i hushållet

Det varierar såklart mellan olika modeller men de flesta äggkokare har kapacitet för mellan 6 – 8 ägg men det finns även mindre och kompaktare modeller med plats för 3.

 1. Picka hål på äggen
 2. Placera äggen i behållarna
 3. Fyll på önskad mängd vatten
 4. Starta maskinen

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 11

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *