Bästa Knivslipen – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime & Bagaren o Kocken

Bästa Knivslip 2024 - Mitt I köket

Att ha en riktigt bra kökskniv är bland de viktigaste verktygen när det kommer till matlagning oavsett om man är professionell kock eller hobbymatlagare. Men med tiden så blir alla knivar slöa där även de finaste modellerna riskerar att efter en tid få en sämre skärpa. Därför kan man på egen hand vässa till sina köksknivar med hjälp av en praktisk och enkel knivslip. Knivslipar hjälper till att göra knivarna vassa igen och de är ofta mycket lätta att använda.

Men det finns idag flera olika modeller av knivslipar, men också andra metoder för att slipa sina köksknivar och ifall det här är ett nytt koncept är det kanske inte helt lätt att veta vad man bör köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikel med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra knivslip oavsett ambition eller prisklass.

Vi kommer inleda med att berätta hur en knivslip fungerar och vilka fördelar de har. Sedan kommer vi ge tips på vad som kan vara bra att tänka på, så att man köper rätt bland alla olika slipar. Vi kommer dessutom förklara vad skillnaderna är mellan knivslipar och andra metoder för att vässa köksknivar som slipsten och skärpstål. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa knivslipen 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Chefs Choice, Global, Anders Petter och Fiskars.

Vår topp 5 lista bästa knivslipen

Chef´sChoice Knivslip 2 steg
1. Chef´sChoice Knivslip 2 steg
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Chef´sChoice Knivslip 3 steg​
2. Chef´sChoice Knivslip 3 steg
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Global G-91/SB Våtslip 2 hjul
3. Global G-91/SB Våtslip 2 hjul
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Anders Petter Backaryd Knivslip
4. Anders Petter Backaryd Knivslip
4.9/5

Betyg 4.5 av 5

Fiskars Functional Form Roll-Sharp Knivslip
5. Fiskars Functional Form Roll-Sharp Knivslip
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad är en knivslip

En knivslip har som uppgift att skärpa köksknivar. De är mycket lätta att använda tack vare att man bara behöver dra knivbladet över ett hjul. Vissa modeller kan ha flera olika hjul i sig och det har med finhetsgrader att göra då det finns hjul som vässar grövre eller finare.

En vass kökskniv är en stark bidragande faktor till att lyckas i köket. Med en bra vass kökskniv så får man en bättre precision och även känsla när man skär till sina råvaror. Till skillnad från en riktigt slö kniv som gör det svårt att skära vilket dels tar längre tid samtidigt som resultatet istället blir sämre med en känsla att man har sönder sina fina råvaror.

När man ska använda en knivslip så drar man bara kniven igenom slipen ett par gånger för att få den vässad vilket är både enkelt och praktiskt. Vi rekommenderar att man har knivslipen på ett stabilt underlag och att man är försiktig vid användning då det ändå är vassa knivar som man jobbar med.

Knivslip

Fördelar med knivslipar

Grundläggande om knivar & rengöring

Vi måste såklart börja med några grundläggande koncept gällande knivar och knivrengöring vilket kommer göra det lättare att förstå vissa delar i artikeln.

Egg

Många kanske inte har hört ordet “egg” men det betyder den vassa eller skärande kanten på kniven och det är ett vanligt förekommande ord när det kommer till köksknivar och knivvård.

Kökskniv rengöring

Asiatiska & Europeiska knivar

Det finns både europeiska och japanska knivsorter där både materialet och eggens vinkel skiljer de åt. En europeisk kniv är ofta något mjukare med ett tjockare blad där eggen är slipade i ungefär 20 – 25 graders vinkel. Asiatiska knivar har istället ett något hårdare material och kan därför slipas i en något skarpare vinkel på ca 10 – 15 grader.

Vinkeln i knivslipen är konstant vilket får betydelse om man till exempel vill slipa en japansk kniv i en europeisk knivslip så kommer det inte ha någon större effekt och det kan till och med vara negativt för kniven.

Skillnad på att bryna och slipa kniven

Ett vanligt begrepp som man förmodligen kommer att komma i kontakt med när det handlar om knivvård är bryna eller slipa sin kökskniv. Att slipa kniven som i namnet innebär att man slipar och vässar den för att göra den mindre slö. Att bryna en kniv betyder istället att man tar bort partiklar som lossnar efter en tids användning, man kan sammanfatta en bryning som en rengöring där man återställer den skärpa som kniven resan besitter och man avlägsnar ingen metall.

Slipsten & Skärpstål

Förutom knivslipar så finns det andra verktyg för slipning och knivvård.

Slipsten – Kan också benämnas som våtsten är ett bra val för att vässa till sin stålkniv. Den här tekniken ger ett mycket bra resultat men det tar lite tid att lära sig. Slipstenarna graderas efter olika hur fina de är och kan jämföras med ett vanligt sandpapper. Om man är riktigt duktig och ambitiös där priset inte har någon större betydelse så kan vi rekommendera den här metoden för det ger faktiskt bland de bästa resultaten.

 Men i jämförelse så är knivslipar både lättare och mer praktiska att använda samtidigt som de oftast är billigare. Om du istället vill kika på slipstenar så klicka här

Slipsten

Skärpstål – Ett skärpstål är mycket lätta att använda och är faktiskt en relativt billig produkt. Det primära syftet med ett skärpstål är att få kniven rät med rätt vinkel mer än att faktiskt slipa den. Om man istället vill få till skärpa på kökskniven så är knivslipen att föredra.

Skärpstålet besitter annars ungefär samma enkla och praktiska användning som knivslipen samtidigt som de ligger i ungefär samma prisklass. Vill du kika på skärpstål så klicka här

Skärpstål

För att sammanfatta så ifall man har dyra och fina knivar som man är mycket rädd om så tycker vi att det är bättre att använda slipsten eller skärpstål över en knivslip. En knivslip har fördelen att den är praktisk, billig och enkel vilket passar mer till “vanliga” köksknivar som inte är i den övre prisklassen.

Bästa Knivslipen

Vad ska man tänka på vid eventuellt köp

Det finns som nämnt olika modeller som kommer med olika egenskaper. De kan också skilja sig när de kommer till prisklass där det finns både exklusiva som billiga knivslipar. Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att ha koll på så att man köper en knivslip som kan passa.

Korn

Som tidigare nämnt så kan vissa knivslipar komma mer grövre eller finare slipar även benämnt som korn. En sten som är mer grovkorning kommer bidra till att mer metall försvinner medans finare korn mer bidrar till att polera bladet och göra det extra vasst.

Grov (under 600 korn) – Passar till skadade knivar där det kan röra sig om hack eller jack
Medium (600 – 2200 korn) – Passar för icke skadade slöa knivar som behöver slipas
Finare (över 2200 korn) – Polerar och gör kniven vass

Manuell eller Elektrisk knivslip

Det finns både elektriska och manuella knivslipar med fördelar och nackdelar för de båda.

En elektrisk knivslip har fördelen att resultatet blir mycket bra, det går snabbt och man får en bra skärpa i kniven. Nackdelen är istället att priset går upp något samtidigt som de tenderar att slipar ganska hårt vilket man bör ha i åtanke om man vill slipa sina mest exklusiva knivar.

Med en manuell knivslip har man istället bra kontroll över hela processen och det är faktiskt en ganska billig produkt. Vi rekommenderar faktiskt manuell över elektrisk knivslip dels för att de är mycket prisvärda men också praktiska samtidigt som de faktiskt är lite kul och skapar en härlig känsla att slipa kniven på egen hand. En elektrisk knivslip passar däremot bättre om man har många knivar man vill slipa då processen är något snabbare.

Chef´sChoice Knivslip 2 steg
Fiskars Essential Roll-Sharp knivslip

Går kniven att använda i knivslip

Något som kan vara bra att känna till, speciellt om man har riktigt fina knivar är ifall de är kompatibla med knivslipen eller inte. Ofta har knivslipar fasta vinklar som är anpassade efter asiatiska eller europeiska knivar. Ifall man försöker vässa en asiatisk kniv på en europeisk knivslip så kommer kniven inte få ut sin fulla potential.

1. Chef´s Choice 2 steg - Bästa knivslip

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en riktigt bra elektrisk knivslip? Då vill vi tipsa om Chefs Choice 2 steg. Den här slipen är anpassad för asiatisk vinkel vilket är mellan 10 – 15 grader. Knipslipen är konstruerad i 2 steg där man först får ett bra grundegg som sedan poleras för att få både en bra vasshet men också skärpa. När man ska slipa knivarna så är det bara att köra kniven genom steg 1 ett par gånger för att sedan repetera samma process i steg 2. Just den här modellen klarar av hela 2000 – 3000 slipningar.
 
Tack vare att det är en elektrisk knivslip så har den en god förmåga att slipa mycket på en kort tid vilket passar ifall man vill att processen ska gå fort eller att man har många knivar i sitt kök. Måtten är 21,3 x 10,8 x 10,8 cm vilket är något större än manuella slipar men fortfarande en mycket kompakt maskin som bara väger 1.8 kg vilket gör den lätt att flytta runt.
 
Chef’s choice har funnits länge på marknaden och är välkända för bra kvalité på sin köksutrustning, så därför rekommenderar vi den här knivslipen till alla som är på jakt efter en välgjord knivslip med lång hållbarhet och som kommer ge ett bra resultat till köksknivar.

2. Chef´s Choice 3 steg

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du hitta en riktigt bra manuell knivslip som passar för både asiatiska och europeiska knivar? Då vill vi tipsa om denna knivslip från Chefs Choice. Det här är en 2 stegs modell där den första skåran är anpassad för asiatiska knivar, den andra skåran har en europeisk vinkel medans den tredje och sista skåran används för polering men går också bra till tandade knivar. Det här innebär att denna knivslip passar för många typer av knivar oavsett om man har en blandning mellan asiatiska och europeiska knivar, vilket alltid är praktiskt och bekvämt.

Den är lätt att använda och det är bara att dra knivarna ett par gånger i respektive fack för att få ett bra resultat. Vi rekommenderar den här knivslipen till användare som vill ha en välgjord modell som fungerar för både asiatiska, europeiska men även tandade knivar.

3. Global G-91/SB Våtslip 2 hjul

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin tredje plats hittar vi denna våtslip från Global. Den här knivslipen har 2 hjul, ett som är något finare och ett som är grövre. Vid användning är det bara att fylla slipen med vatten, stänga locket och sen är det bara att börja slipa där det enbart krävs några enkla drag för att få ett bra resultat.
 
Sliphjulen är keramiska där axlarna är tillverkade i stål vilket ger en bra och skonsam behandling för köksknivarna. Handtaget är tillverkat i plast med inlägg av rostfritt stål som bidrar till en bättre livslängd. Tack vare sitt lägre pris så menar vi på att det här är en mycket billig och prisvärd knivslip som passar för kockar som vill hitta en enklare men ändå effektiv modell. Är man ny till det här konceptet med att slipa knivar men inte vill öppna upp hela plånboken så menar vi på att det här är en bra modell.
 

4. Anders Petter Backaryd

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : På fjärde plats hittar vi Anders Petter Backaryd som är Cerveras egna märke. Den har 2 separata skåror där den ena är keramisk som ska användas för att bibehålla knivens skärpa. Den andra skåran är i diamantbryne som slipar kniven något mer på djupet vilket är bra ifall kökskniven har blivit slö. Slipvinkeln på diamantbrynet är 36 grader och keramiska är 40 grader vilket gör att den här modellen passar bättre till europeiska knivar vilket ofta är det vanligaste i våra hushåll.

Det här är en liten knivslip som bara är 19.7 x 5.2 x 6.5 vilket gör att den kommer ta lite plats i köket. Något som vi gillar med den här modellen är att den har ett mycket snyggt och stilrent utseende. Vi tycker också att priset är fördelaktigt och passar för användare som vill hitta en billig och enkel knivslip.

5. Fiskars Functional Form Roll-Sharp Knivslip

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Märket fiskars har funnits länge på svenska marknaden och det här är deras knivslip Functional Form Roll-Sharp. Det här är en mycket enkelt och framförallt billig knivslip som har en skåra i keramisk slipsten som bidrar till att bibehålla knivens skärpa. Tack vare sin lilla storlek på bara 16,5 cm lång och låga vikt på 87 g så tar den här mycket lite plats i köket vilket kan vara önskvärt ifall man har begränsad yta.
 
Däremot så märks det att kvalitén är något mer besparad än konkurrenterna utan den här modellen bör mest användas på billigare köksknivar. Vi rekommenderar den här modellen till användare som fokuserar mer på pris än kvalité och vill hitta en lättanvänd modell som bidrar till att köksknivarna mår bättre.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa knivslipen? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor om knivslipar

Att använda en knivslip är enkelt. Det är bara att dra kniven igenom slipen ett par gånger för att få den vässad. Vi rekommenderar att man försäkrar sig om att knivslipen står på ett stabilt underlag och att man ska vara försiktig under själva slipningen då det är vassa föremål som man arbetar med.

En elektrisk knivslip ger ofta ett mycket snabbt och bra resultat på bekostnad av ett högre pris.

En manuell knivslip är oftast en ganska billig produkt samtidigt som man har full kontroll över hela processen.

Därför tycker vi att en elektrisk knivslip lönar sig om man har många knivar.

Då köksknivar med tiden riskerar att bli slöa, vilket inte är speciellt önskvärt så bidrar knivslipen till att köksknivarna känns som nya igen.

Vår Topplista knivslip Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *