Bästa Airfryer – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime, Elon, Bagaren o Kocken & Kjell o Company

Bästa Airfryer - Luftfritös 2024 - Mitt i köket

En airfryer eller varmluftsfritös som det också kallas, har blivit en allt populärare köksmaskin i våra hushåll. Tack vare sin förmåga att fritera mat fast med mycket mindre olja så bidrar det till en mycket mer fettsnål och hälsosam fritering. En airfryer är dessutom en mer praktisk köksmaskin som är enklare att använda än en traditionell fritös vilket gör matlagningen lättare.

Men det finns många olika airfryers ute på marknaden och det är kanske inte helt lätt att veta vilken modell man ska köpa eller vad som kan vara bra att tänka på, speciellt om det här är ett nytt koncept och man ska köpa sin första airfryer. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta den bästa airfryern.

Vi kommer inleda med att berätta hur en luftsfritös fungerar, tips vilka maträtter man kan tillaga och vad som kan vara bra att tänka på så att man köper en modell som kan passa. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa airfryer 2024.

Vår topp 5 lista bästa luftsfritösen

Princess Steam airfryer 6,5 liter
1. Princess Steam, 6,5 liter
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Nedis Airfryer XXL
2. Nedis XXL, 7,2 liter
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Create 1,5 L
3. Create 1,5 L
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Philips HD9252.70
4. Philips HD9252/90, 4,1 liter
4.9/5

Betyg 4.5 av 5

Nedis Airfryer 2,4 liter
5. Nedis Airfryer 2,4 liter
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Hur fungerar en airfryer?

En airfryer är en mycket effektiv köksmaskin som används för att fritera sin mat som till exempel pommes eller  kyckling. Dessa maskiner har ett grundkoncept liknande en vanlig varmluftsugn där varm luft cirkulerar runt maten. Men med airfryern så cirkulerar luften mycket snabbare och med en mycket större mängd koncentrerad värme vilket gör maten blir riktigt krispig med ett mjukt och mört inre. Man kan säga att resultatet blir någonstans mellan en varmluftsugn och en traditionell fritös. Är du istället på jakt efter en fritös så klicka här.

Bästa Airfryer

Fördelar med att luftfritera jämfört med en fritös

Att fritera med en varmluftsfritös har fler fördelar än vad många tror. Den största fördelen är att det inte behövs lika mycket olja som en traditionell fritös vilket är bättre för hälsan. Många avstår tyvärr djupfriterad mat då det i förläggningen kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Men med en luftfritös behöver man inte alltid tillsätta olja och om man gör det så behövs ofta inte mer än en mycket liten mängd vilket ger ett resultat som kan ge upp till 90 % mindre fett i maten.

Det är lättare och mer praktiskt att laga mat med en varmluftsfritös än en fritös. Man behöver bara lägga maten i korgen, sätta igång maskinen och därefter är det bara att luta sig tillbaka tills maten är klar till skillnad från fritösen där man i stort sätt måste övervaka matlagningen hela tiden. Tack vare att airfryern har en mycket effektiv värmeteknik så är det även en mycket snabb matlagning vilket kan vara önskvärt i en stressig vardag.

Säkerheten är mycket bättre med en luftfritös i jämförelse med en fritös. Att laga mat med varm olja kan vara riskfyllt, speciellt om man har barn i hushållet. Därför är varmluftsfritösen ett bättre alternativ ur en säkerhetssynpunkt då det knappt behövs någon olja men framförallt att själva matlagningen sker inuti maskinen som har ett stängt lock.

Är du ändå på jakt efter en fritös? Läs gärna vår artikel om att hitta den bästa fritösen

Tips på mat med airfryer

De finns många bra och smarriga recept på mat som man kan tillaga i en airfryer. Många tror att det bara är de klassiska maträtterna som pommes och kyckling men det finns mycket mer som man kan tillaga.

Falafel

Falafel är en utmärkt och supergod maträtt att göra i en airfryer. Man kan givetvis pröva med andra kryddor men vårt tips för bästa resultatet är att vara generös med färsk persilja.

  • Förkokta kikärtor
  • Gul lök
  • Vitlöksklyftor
  • Mycket persilja
  • Spiskummin, salt, peppa & cayennepeppar
Falafel

Pommes Frites

När många tänker friterat så är nog pommes frites det första som kommer upp. Självklart går det att göra goda pommes i airfryer.

Skär potatisarna i smala stavar för att sedan blötlägga dem i vatten i ca 30-40 minuter. Torka därefter av dom med hushållspapper innan man lägger ner dem i airfryern.

Pommes frites

Kyckling

Friterad kyckling är också ett måste när det kommer till airfryer. Om man tycker om ost kan man blanda ner parmesanost i paneringen för en extra god smak.

  • Utbankade kycklingfileer
  • Panko
  • Ägg
  • Parmesan
  • Salt, Peppar, Vitlökspulver & Cajun.
Friterad Kyckling

Köpguide - Hitta bästa Airfryern

Det finns flera olika airfryers på marknaden och det är ett par saker som kan vara bra att tänka på innan eventuellt köp. Redan nu kan det vara en bra idé att tänka ut vilket budget som skulle passa då det finns allt från exklusiva till billiga airfryers. Vilka funktioner är viktiga och hur många är man i hushållet som kommer använda airfryern? Hur stort kök har man och finns det utrymme för en sån här köksmaskin?

Program & Funktioner luftfritöser

Att sin varmluftsfritös ska ha många roliga och spännande funktioner är något som många önskar. Medans andra istället bara vill ha en enklare modell med en simpel på- och av knapp.

Exklusivare modeller kan komma med snygga displayer med pekskärm vilket bidrar till en lyxigare känsla medans billiga varmluftsfritöser istället kommer med enklare anordning med fysiska knappar utan display.

Många modeller kommer med förinställda program beroende på vilket typ av mat man vill laga där man bland annat kan välja ifall man vill fritera, steka, rosta, baka, grilla eller varför inte uppvärmning av rester. Om man inte vill ha ett förinställt program så går det oftast att ställa in temperaturen manuellt.

Funktioner och program hänger ofta ihop med priset och vilket budget man har tänkt sig. Om man har en begränsad budget så tycker vi att man kommer långt med en modell som gör jobbet utan en massa onödiga extrafunktioner. Är budget ingen faktor eller om man känner att man kan investera något mer så är det alltid kul med en lyxigare maskin.

Bästa varmluftsfritösen

Storlek

Hur stor maskin behöver man? Det finns både stora och små airfryers och har man lite plats i köket kanske man inte behöver köpa den allra största modellen. Här kan det vara en bra idé att köpa en modell beroende på hur många man är i hushållet eller hur stort kök man har. Om man är osäker på hur stor plats airfryern kommer att ta så står alltid måtten med i produktbeskrivningen och det kan vara en god idé att mäta ytan i köket.

1,5 – 5 Liter : passar för mindre hushåll eller en liten familj med 1-4 personer
5 Liter & däröver : passar större hushåll eller familjer över 4 personer

Rengöring

En airfryer bör rengöras varje gång efter användning. För att göra det så praktiskt som möjligt så kommer de flesta modeller med löstagbara delar som tål diskmaskin. Vi rekommenderar att sköta om sin maskin vilket bidrar till att maskinen får en längre livslängd.

1. Princess Steam airfryer 6,5 liter

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : På jakt efter det allra bästa när det kommer till varmluftsfritöser? Då kan vi varmt rekommendera denna airfryer från Princess. Det här är en rymlig modell med en volym på hela 6,5 liter vilket gör att den här modellen passar till större hushåll där man vill ha möjlighet att kunna luftfritera mycket mat. Något som vi gillar med denna modell är att den även har en ångningsfuktion vilket möjliggör en hel del matlagning som man oftast inte får i en traditionell airfryer.
 
Princess Steam Airfryer har de mesta när det kommer till funktioner och finesser där man får en bra överblick via den lättanvända kontrollpanelen som används via en läcker touchscreen. Modellen har 8 olika förprogrammerade program för de vanligaste rätterna i airfryer som bland annat kyckling, fisk, pommes, pasta, bröd m.m. Den här modellen kommer dessutom med en timer funktion som kan ställas in på upp till 90 minuter.
 
Vi gillar den här köksmaskinen då den kombinerar varmluftsfritering och ångning vilket bidrar till att man kan laga ännu mera mat med den här modellen. Tack vare sin väl tilltagna volym på 6.5 liter så tycker vi att den här modellen främst passar till större hushåll där man vill kunna laga mycket mat med möjlighet till en stor variation maträtter.
 

2. Nedis Airfryer XXL

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en mycket fin andraplats hittar vi denna Airfryer från Nedis. Det här är precis som vinnaren ovan en mycket rymlig modell med en volym på 7,2 liter vilket gör att den passar bra för större hushåll där man är i behov av att kunna luftfritera mycket mat.

Tack vare sin användarvänliga och snygga LED-Skärm med touchknappar så är det enkelt att ställa in någon av de 8 förprogrammerade matlagningsprogrammen vilket är klart flest i vår topplista. Det finns även manuella inställningsmöjligheter där man själv kan välja temperaturer mellan 40 – 220 grader. Delarna till den här luftfritösen har en non-stickbeläggning vilket möjliggör att delarna kan diskas i diskmaskin vilket alltid är praktiskt som också ger en fräschare maskin.

Vi gillar den här modellen då den kommer med en stor volym samt med mycket funktioner men där prisklassen inte är den allra dyraste. Därför tycker vi att Nedis Airfryer XXL är en mycket prisvärd modell där man får mycket köksmaskin för pengarna.

Vi rekommenderar denna varmluftsfritös till användare som vill ha en stor modell med många förinställda program och funktioner men som ändå inte vill vara i den allra översta prisklassen.

3. Create 1,5 L - Liten airfryer

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Söker du en liten airfryer som tar lite plats i köket? Då kan vi tipsa omCreate 1,5 L. Det här är en kompakt airfryer som har en volym på 1.5 liter vilket passar bra till mindre hushåll om 1-2 personer eller en mindre familj.

Med sina dimensioner på 26 x 21 x 28 cm så passar den här modellen bra ifall man har ett mindre kök men ändå vill ha en airfryer men som tar lite plats. Då denna modellen är så pass liten och kompakt så väger den bara 2,7 kg vilket gör den enkel och smidig att flytta runt i köket eller ifall man vill plocka undan efter användning.

Create airfryer har smidig display där man enkelt kan ställa in tid och temperatur beroende på vad som ska tillagas.

Det här är kanske inte den modellen man köper ifall man vill ha det bästa när det kommer till funktioner och program utan här prioriterar man mer smidighet och pris i vad vi tycker är en billig och praktisk liten airfryer.

4. Philips HD9252/90

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : På en fin fjärdeplats hittar vi denna airfryer från Philips. Med sin innervolym på 4.1 liter så passar den här modellen bra till hushåll och familjer om 2-4 personer där man inte är i behov av den allra största maskinen. Tack vare sin Rapid Air-teknik så luftfriteras maten där resultatet kan ge upp till 90 % mindre fett vilket bidrar till en hälsosammare måltid. Med den kostnadsfria NutriU-appen får man tips och inspiration på flera smakrika airfryer recept.

Funktionsmässigt så kommer Philips HD9252 med sju förinstallerade program för fritera, steka, rosta, baka, grilla, varmhållning men också uppvärmning av rester som möjliggör en stor variation av mat som man kan tillaga. Pekskärmen är elegant men också lätt att använda samt ställa in de olika programmen. Som ett plus i kanten kan alla löstagbara delar diskas i diskmaskin vilket bidrar till en lättare rengöring så att maskinen och maten blir fräschare.

Philips är kända för att producera köksutrustning i god kvalité och deras airfryer HD9252 är inget undantag där man får en god kvalité med många funktioner. Vi rekommenderar den här modellen till alla typer av användare där man är 2-4 personer i hushållet men där man också gillar en snygg pekskärm med flera olika förinställda program.

5. Nedis Airfryer 2,4 liter

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en billig airfryer? Då kan vi tipsa om denna kompakta modell från Nedis. Med sin invändiga volym på 2 liter så passar den här modellen bra till mindre hushåll om 1-2 personer eller för en mindre familj. Men tack vare sin lilla storlek så passar den här maskinen bra ifall man har begränsad yta i köket och vill hitta en liten airfryer som tar upp lite plats i köket.
 

Värmen är ställbar mellan 80 – 200°C med en effekt på 1000 W vilket är något mindre än konkurrenterna i vår lista men är ungefär vad man kan räkna med i den här prisklassen. Behållaren har en non-stick beläggning som dessutom är löstagbar vilket bidrar till en enklare rengöring.

Den här varmluftsfritösen passar för de som vill hitta en billig och liten modell utan en massa överflödiga tilläggsfunktioner. Är man dessutom ny till det här konceptet att luftfritera utan att man vill lägga jätte mycket pengar så kan det här vara en bra modell att börja med.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa airfryern? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor om varmluftsfritöser

En varmluftsfritös har ett grundkoncept som är mycket likt en varmluftsugn där varm luft cirkulerar runt råvarorna. Men med en varmluftsfritös så cirkulerar luften i en mycket snabbare hastighet med en större mängd koncentrerad värme vilket gör råvarorna riktigt krispiga med ett mört inre.

Det är såklart smak och tycke vad man föredrar men vi menar på att en airfryer är mer hälsosam då man inte behöver lika mycket olja vid tillagning samtidigt som det är en mer praktisk och enklare matlagning samtidigt som det är en något säkrare fritering då matlagningen sker inuti maskinen som har ett stängt lock.

Med det sagt så tycker vi ändå att resultatet blir bättre med en fritös där maten blir något krispigare

För att det ska bli så hygienisk som möjligt samtidigt som man även förlänger airfryerns livslängd så rekommenderar vi att man alltid rengör maskinen efter användning.

Vår Topplista airfryer Bäst I Test 2024

Utgången modell

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en billig airfryer? Då kan vi tipsa om denna kompakta modell från Rubicson. Med sin invändiga volym på 2 liter så passar den här modellen bra till mindre hushåll om 1-2 personer eller för en mindre familj. Men tack vare sin lilla storlek så passar den här maskinen bra ifall man har begränsad yta i köket och vill hitta en liten airfryer som tar upp lite plats i köket.
 

Värmen är ställbar mellan 80 – 200°C med en effekt på 1000 W vilket är något mindre än konkurrenterna i vår lista men är ungefär vad man kan räkna med i den här prisklassen. Behållaren har en non-stick beläggning som dessutom är löstagbar vilket bidrar till en enklare rengöring.

Den här varmluftsfritösen passar för de som vill hitta en billig och liten modell utan en massa överflödiga tilläggsfunktioner. Är man dessutom ny till det här konceptet att luftfritera utan att man vill lägga jätte mycket pengar så kan det här vara en bra modell att börja med.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *