Bästa Pastamaskin – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Webhallen, Cervera, & Kitchentime

Bästa Pastamaskin 2024 - Mitt i köket

Gillar du färsk pasta? Varför inte investera i en pastamaskin för att få till den riktigt fräscha och lyxiga pastan? Pastamaskiner för hemmabruk finns som antingen manuella eller elektriska och är ett roligt verktyg att ha i köket för att på ett smidigare sätt kunna tillverka sin egna pasta. Att göra egen pasta tycker vi ger en härlig upplevelse samtidigt som det också är en roligt sätt att laga mat på som även passar som en familjeaktivitet.

Men det kryllar av olika pastamaskiner och det är inte alltid helt lätt att veta vilken modell man ska köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en riktigt bra pastamaskin. Vi kommer inleda med att berätta hur den här köksmaskinen fungerar och vilka funktioner som kan vara bra att ha i åtanke när man gör sitt val. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa pastamaskin 2024.

Vår topp 5 lista bästa pastamaskinen

Philips HR2345/19
1. Philips HR2345/19
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Marcato Pastamaskin Atlas 180
2. Marcato Pastamaskin Atlas 180
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Anders Petter Backaryd Pastamaskin
3. Anders Petter Backaryd Pastamaskin
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Westmark Pastamaskin
4. Westmark Pastamaskin
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Modern House Basis Pastamaskin
5. Modern House Basis Pastamaskin
4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Vad är en pastamaskin?

Om du vill göra riktigt god och fräsch hemmagjord pasta så är en pastamaskin i stort sett ett måste för att få till den riktigt tunna goda pastadegen vilket en vanlig kavel har svårt att åstadkomma.

En manuell maskin består av en vev som driver maskinens valsar. När man har knådat ihop sin deg och delat upp den i mindre bitar så för man degen igenom den justerbara valsen. För att degen på ett smidigt sätt ska komma igenom valsen så bör man starta med en tjockare inställning och därefter kan man justera så att valsen blir tunnare. När man sedan har fått rätt storlek på pastan så har man därefter möjligheten att köra degen igenom spagetti- eller fettuccine valsen, om maskinen har en sådan vilket de flesta maskiner har.

I en elektrisk maskin så häller man istället bara ner ingredienserna i maskinen, monterar på önskad form och sedan är det bara att starta maskinen.

Pastamaskin

Fördelar med pastamaskiner

Många är nog överens om att färsk pasta är godare och mer smakrik än torkad pasta. Att göra sin egna pasta innebär att man själv får välja råvarorna och även välja vilken pastaform som skulle passa. Dessutom tycker vi att det är mycket roligare att göra pastan på egen hand och faktiskt en spännande aktivitet som hela familjen kan vara med på.

Då råvarorna på egengjord pasta är billigare än att köpa färdig, så kommer man i förlängningen att spara in pengarna på maskinen, speciellt om man gör pasta ofta.

Grundrecept hemmagjord Pastadeg

Att göra egen pasta är enkelt och det är egentligen bara att knåda ihop ägg, durumvetemjöl, olivolja, vatten och en liten nypa salt till en fast deg som du sedan vevar igenom maskinens valsar i olika omgångar beroende på hur tunn du vill att pastan ska bli.

4 personer

  • 400 g Durumvetemjöl
  • 4 ägg
  • Olivolja
  • Liten skvätt vatten
  • Liten nypa salt

Om man vill smaksätta- eller färga pastan så kan man mixa ihop degen med till exempel spenat för att få en grön färg eller varför inte bläckfiskbläck för den häftiga svarta färgen på pastan.

Bästa Pastamaskin

Vad ska man tänka på?

Men vad ska man titta på i en pastamaskin och vilka egenskaper är viktiga att ha i åtanke? Den största faktorn som skiljer maskinerna åt är ifall de är elektriska eller manuella där båda har sina för- respektive nackdelar. Självklart finns det även billiga och dyra modeller med exklusiva materialval och mer valsar.

Vi tycker att man redan nu bör redogöra för sig själv dels vilken budget man har och hur ofta man tror att man kommer använda maskinen för att göra valet enklare. Om man bor i ett stort hushåll kanske man vill ha en större modell som kan processa mer pastadeg?

Manuell eller elektrisk pastamaskin

När det kommer till valet mellan en motordriven pastamaskin eller en manuell så finns det bra och dåliga aspekter med respektive typ.

En manuell maskin går ut på att man måste knåda ihop degen på egen hand för att sedan veva ihop sin pasta i olika steg. Vi tycker att den här metoden ger en härlig känsla när man skapar sin pasta och kan faktiskt vara ett riktigt roligt sätt att laga mat på. Dessutom är den mycket billigare än en elektrisk modell och kräver heller ingen elanslutning. Nackdelen är att det är mer fysiskt ansträngande att stå och veva samtidigt som det är mer tidskrävande i och med att man även behöver göra degen på egen hand.

En elektrisk pastamaskin är istället mer praktisk då man inte ens behöver knåda ihop någon deg utan det gör maskinen åt dig. Dessutom kan man ofta välja mellan olika pasta former redan från början och man slipper köra degen i flera steg. Men allt det här är på bekostnad av att prislappen går upp något och man behöver dessutom tillgång till strömförsörjning. Däremot om man gillar att göra egen pasta ofta så kan det här vara ett bra alternativ då det inte är speciellt tidskrävande.

Pastamaskin bäst i test

Prisklass

Som tidigare nämnt så är en motordriven pastamaskin ofta dyrare än en manuell. Det som annars skiljer dyra respektive billiga modeller åt handlar ofta om bättre materialval och fler valsar eller former för att göra fler olika pastasorter. Är man ambitiös och verkligen gillar färsk pasta kan det givetvis vara en god idé att gå för en mer exklusiv modell där man får tillgång till fler former och valsar.

1. Philips HR2345/19 - Pastamaskin Elektrisk

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta en riktigt bra elektrisk pastamaskin? Då vill vi tipsa om Philips HR2345 pasta maker.
Det här är en motordriven modell vilket är praktiskt och enkelt då man slipper knåda degen för hand. Det är bara att blanda ner ingredienserna i maskinen, ställa in önskad pastaform och sedan sköter maskinen resten. Det här är ett mycket bekvämt sätt att göra färskpasta samtidigt som man sparar mycket tid i köket.
 
I den här modellen medföljer 4 olika munstycken för formerna spaghetti, fettuccine, lasange och även penne vilket möjliggör många olika pastarätter. Tack vare sin kraftfulla effekt på 150 W så kan man producera hela 450 gram åt gången vilket passar bra även för större hushåll där man vill kunna producera stor mängd färsk pasta åt gången. Dimensionerna på den här maskinen är 35 x 13,5 x 28,7 cm vilket vi tycker ger en kompakt maskin som fungerar bra även om man har en begränsad köksyta.
 
Vi rekommenderar Philips HR2345/19 till alla olika användare som älskar färsk pasta, vill kunna göra flera olika former men som också gillar att göra pasta ofta. Dessutom kanske man har en stressig vardag och vill kunna spara tid med en elektrisk modell utan att behöva göra degen på egen hand.

2. Marcato Pastamaskin Atlas 180

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På jakt efter en manuell pastamaskin i hög kvalité? Då vill vi tipsa om Italienska Marcato Atlas 180. Det här är enligt oss en välgjord modell som kommer med valsar för lasagne, spagetti och fettuccine. Via det smidiga vredet på sidan får man möjlighet att ändra tjockleken på pastan i flera olika steg. Till det här köpet medföljer praktiska bordsbeslag som gör att man kan fästa maskinen så den står stabilt medans man vevar vilket alltid är önskvärt.

180 modellen i denna produktserie är något bredare än den mer traditionella 150 modellen. Vilket innebär att man kan göra bredare pasta som i sin tur innebär att maskinen kan hantera mer deg på kortare tid vilket kan passa bra för större hushåll där man vill ha möjligheten att producera större portioner.

En praktisk funktion som vi gillar med den här modellen är att det går att köpa till en motor så man slipper veva på egen hand. Om du vill veta mer om motorn : Klicka här.

Vi rekommenderar den här modellen till alla typer av användare som dels älskar att göra färsk pasta men som också gillar känslan av en manuell pastamaskin i hög kvalité. Tack vare sina något bredare valsar så är det här en något större maskin vilket möjliggör att man kan göra mer pasta på kortare tid.

3. Anders Petter Backaryd Pastamaskin

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin tredjeplats hittar vi denna pastamaskin från Anders Petter Backaryd. Den här är en manuell modell som dels kommer med justerbar vals för pastaplattor men också 2 separata valsar för spaghetti och den lite bredare tagliatelle. Modellen i sig är tillverkad i rostfritt stål, en rulle av ABS och silikon-fötter som bidrar till att den står stabilt medans man vevar. Dimensionerna är 20 x 20,5 x 15,6 cm i en kompakt maskin som vi menar på fungerar även för mindre kök.
 
Vi tycker att den här modellen hamnar i kategorin prisvärd och billig pastamaskin med olika valsar som gör jobbet. Tack vare sitt pris så tycker vi att det här kan vara en bra modell att börja med ifall man är ny till att göra färsk pasta utan att behöva öppna upp hela plånboken.
 

4. Westmark Pastamaskin

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : På en fjärde plats hittar vi denna manuella pastamaskin från Westmark. Den här modellen kommer dels med en större justerbar vals för lasagneplattor men även två separata valsar för spagetti och tagliatelle. På undersidan finner vi en gummibelagd botten vilket bidrar till en extra stabilitet när man vevar. Dessutom medföljer även beslag så man kan fästa den mot bordet eller bänken där man arbetar.

I övrigt skulle vi säga att den här maskinen i stort sett är identisk med maskinen ovan. Helt enkelt en bra pastamaskin med flera valsar som passar bra till alla typer av användare. Om man är helt ny till att göra färsk pasta så är det här en bra modell utan att man behöver öppna upp hela plånboken.

5. Modern House Basis Pastamaskin

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig manuell pastamaskin? Då vill vi även tipsa om Modern House Basis Pastamaskin. Precis som med många andra manuella maskiner så kommer denna med separata valsar för spaghetti, fettuccine men även justerbara pastaplattor i 10 olika steg från 0.5 mm till 3 mm. På undersidan finner vi ett vakuumfäste som gör att maskinen står stadigt emot underlaget.
 
Den här modellen har till skillnad från många av konkurrenterna en svart design som kan passa bra om man inte trivs med den kromade designen som de flesta manuella maskiner har. Vi tycker den här modellen passar för alla typer av användare, speciellt om man vill hitta en budget pastamaskin eller om man är ny till den här typen av matlagning där man vill börja med en enklare modell i den lägre prisklassen.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa pastamaskinen? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

De vanligaste ingredienserna till färsk pasta är durumvetemjöl, ägg, olja och eventuellt lite vatten.

Båda modellerna har sina fördelar. En elektrisk maskin är mer praktisk och går snabbare att använda på bekostnad av en något högre prislapp. En manuell maskin är billigare samtidigt som det skapar en härlig känsla att stå och knåda degen samt forma pastan på egen hand men på bekostnad av att det är mer tidskrävande.

  • Möjligheten att göra färskare pasta
  • Billigare
  • Man kan skräddarsy sina råvaror och formen på sin pasta
  • Härlig känsla och en rolig aktivitet i köket som passar bra även för hela familjen

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 17

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *