Bästa Wokpannan – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera & Bagaren & Kocken

Bästa Wokpanna 2024 - Mitt i köket

Att laga wok kan vara otroligt gott och det öppnar många dörrar till det asiatiska köket. Att woka är både snabbt och nyttigt där man kan göra mycket maträtter som skiljer sig mycket från den traditionella svenska maten. Varför inte laga ihop en riktigt god pad thai eller varför inte fried rice?

Men för att få till den där riktigt goda woken så behövs ofta en riktigt bra wokpanna. Men det finns flera olika modeller på marknaden som dessutom kommer i olika prisklasser vilket gör att det kanske blir svårt att välja rätt bland alla wokpannor.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta det allra bästa när det kommer till wokpannor. Vi kommer inleda med att förklara vad skillnaderna är mellan olika modeller samt vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt wokpanna. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa wokpannan 2024 där vi bland annat pratar om populära modeller från Eva Solo, Fiskars och Anders Petter.

Wokpanna bäst i test

Vår topp 5 lista bästa Wokpannan

Scanpan CTX Wokpanna 32cm
1. Scanpan CTX Wokpanna 32cm
4.9/5
Betyg 4.9 av 5
1. Scanpan CTX Wokpanna 32cm
4.9/5
Betyg 4.9 av 5
2. Eva Solo Eva Trio Wokpanna Keramiskt Stål 32 cm
4.8/5
Betyg 4.8 av 5
Eva Solo Eva Trio Wokpanna Keramiskt Stål 32 cm
2. Eva Solo Eva Trio Wokpanna Keramiskt Stål 32 cm
4.8/5
Betyg 4.8 av 5
3. Woll Diamond Lite 30 cm
4.6/5
Betyg 4.6 av 5
Woll Diamond Lite 30 cm
3. Woll Diamond Lite 30 cm
4.6/5
Betyg 4.6 av 5
Skeppshult Wokpanna Gjutjärn
4.Skeppshult Wokpanna Gjutjärn
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Fiskars Functional Form Wok 28 cm
5. Fiskars Functional Form Wok 28 cm
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

4. Skeppshult Wokpanna Gjutjärn
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

5. Fiskars Functional Form Wok 28 cm
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

wokpannor

Wokpannor har blivit ett allt vanligare köksredskap i våra kök. Med rätt wokpanna så kommer det att bidra till att maten blir lättare att tillaga samt att det färdiga resultatet ofta får en bättre smak. Vi tycker också att känslan av att laga asiatisk mat blir bättre med en riktig wokpanna.

När man lagar wok så sker det ofta med en hög temperatur över kortare tid och tack vare sin konstruktion så blir wokpannorna ofta mycket varma i botten vilket resulterar i att maten tillagas mycket snabbt. Tack vare sina höga kanter så trillar ingredienserna ofta ner emot botten och det bidrar också till att det blir mindre spill i köket.

Självklart går det bra att laga wok med en vanlig stekpanna speciellt om man inte lagar wok så ofta. Men tack vare att många wokpannor är billiga så tycker vi att det kan vara en bra och framförallt rolig investering till sitt kök.

Recept wokpanna

Fördelen med att woka är att man kan vara mycket kreativ och byta ut både grönsaker, protein och såser för att på så sätt få en stor variation i matlagningen. Om man är helt ny med wok så rekommenderar vi att man börjar med de enkla råvarorna som man är bekväm att tillaga innan man börjar experimentera. Nedan har vi listat några recept på våra grundläggande wok favoriter som passar om man är ny med att woka.

Pad Thai

Att göra en riktigt god Pad Thai slår mycket och man kan variera både med grönsaker men också protein där vi föredrar kyckling över räkor. Vi vill tipsa om att toppa rätten med krossade jordnötter och lime. Det traditionella är att använda risnudlar men går även bra med äggnudlar och framförallt kan vi rekommendera udonnudlar som är en tjockare variant med saftig och god smak.

 • Udonnudlar
 • 1 Ägg
 • Kyckling (eller räkor)
 • Vitlök, Ingefära & Chili
 • Böngroddar
 • Strimlor av Morot
 • Soja, Fisksås & Oystersås
 • Toppa med Lime & krossade jordnötter
Pad Thai

Fried Rice

Att få till den där riktigt krispiga ytan på stekt ris är något som många önskar. Ett vanligt misstag vi ser många göra är att ha ner för mycket ris i wokpannan vilket kyler ner pannan alldeles för mycket. Därför tipsar vi om att steka lite ris åt gången. Här går det givetvis också bra att experimentera med olika grönsaker för att få till den perfekta smaken.

 • Ris
 • 1 Ägg
 • Kyckling
 • Majs, Ärtor & Morot
 • Soja, Fisksås & Oystersås
Fried Rice

Chow Mein

Chow Mein är bland de enklaste och mest grundläggande wokar som vi tycker passar bra att börja med ifall man är nybörjare i det asiatiska köket. Den här rätten går dessutom mycket fort att laga ifall man har ont om tid i sin stressiga vardag.

 • Nudlar
 • Lövbiff eller Entrecoté
 • Vitlök & Ingefära
 • Paprika
 • Oystersås, Soja & Socker
 • Toppa med salladslök
Chow Mein

Hur hittar jag rätt wokpanna?

Det finns olika modeller och varianter på wokpannor där det till en början kan vara svårt att hitta en riktigt bra modell. Men det är faktiskt lättare än många tror. Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på

Rund eller platt botten Wokpanna

En wokpanna kan komma med antingen rund eller platt botten. De traditionella wokpannorna har oftast en rund botten där de bidrar till att det är enklare att slänga runt sitt protein och grönsaker i pannan. De runda pannorna fungerar bäst på gasolbrännare då lågan kan nå hela vägen upp emot kanterna. Vill man vara extra ambitiös kan man även komplettera med en wokring.

Om man däremot har en vanlig spishäll eller induktion så blir resultatet bättre med en wokpanna som har en platt botten då värmen får det lättare att sprida över en större bottenyta.

Bästa Wokpannan

Material

En wokpanna kan komma i olika material, de vanligaste är kolstål och gjutjärn, men något som blir allt populärare är modeller i aluminium.

Kolstål – Merparten av dagens wokpannor är tillverkade i kolstål. Anledningen är att de är ganska billiga wokpannor att framställa. De går också fort att värma upp och tål en mycket hög värme samtidigt som de också har en relativt låg vikt och blir därför lätt att hantera under matlagning.

Gjutjärn – Det finns både kinesiska och västerländska wokpannor i gjutjärn där de kinesiska är något smalare och har därför en lägre vikt till skillnad från de västerländska som istället är något tjockare på bekostnad av att de väger mer. Gjutjärnspannorna tar något lägre tid att värma upp men istället så bibehåller de och fördelar värmen på ett mycket bättre sätt i jämförelse med pannorna i kolstål. Det som kan vara bra att veta är att dessa pannor har en förmåga att bibehålla värmen under en längre tid, så när rätten är tillagad är det viktigt att ta bort maten från pannan.

Aluminium – Aluminiumpannor blir idag allt vanligare, dels är de billiga att tillverka men de har också en ganska låg vikt, är lätthanterliga, effektiva och har en god förmåga att fördela värmen på ett bra sätt.

Storlek & Vikt

I det asiatitiska köket så wokas ofta rätterna bara till en portion åt gången vilket inte är helt vanligt här, då man ofta lagar mat till hela hushållet samtidigt. Om man ska laga wok till flera personer kan det därför vara en bra idé att investera i en stor wokpanna hellre än en liten. Det som däremot kan vara bra att tänka på är att storleken ofta går hand i hand med vikten. Därför kan det vara klokt att ta en extra koll på wokpannas vikt produktbeskrivningen. Ofta väger gjutjärns pannor något mer än övriga modeller.

Pris & Garanti

Själv klart finns det både exklusiva och billiga wokpannor. Det är ofta kvalitén och storleken som påverkar vilken prisklass wokpannan hamnar i. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att ifall man köper en modell i de övre prisklasserna så har de ofta en förmåga att hålla länge och ha en bättre hållbarhet vilket bidrar till att man inte behöver köpa en ny wokpanna så ofta till skillnad från en billig modell som kan behöva bytas ut med jämnare mellanrum.

Många wokpannor kommer även med en garanti som skyddar mot diverse defekter.

1. Scanpan CTX Wokpanna 32cm

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : På jakt efter den bästa wokpannan? Då vill vi tipsa om Scanpan CTX 32 som hamnade överst på vår topplista. 1956 startade det danska företaget Scanpan att tillverka sin egendesignade köksutrustning och har idag blivit kända för sin slimmade och kanske lite minimalistiska design.
 
CTX står för Ceramic Titanium Extreme och betyder en mycket bra beläggning i rostfritt stål vilket också bidrar till en effektiv och jämn spridning av värme. Det här leder i sin tur till att woken både blir lättare att tillaga som också ger ett godare resultat. Bara det faktum att svenska stjärnkocken Tommy Myllymäki använder sig av den här wokpannan säger lite om kvalitén.
 
Non stick-belägningen är inte bara slitstark utan också mycket lätt att göra rent vilket är önskvärt om man lagar wok ofta.

Vi tycker att det här är en mycket praktiskt wokpanna som fungerar på alla typer av hällar inklusive induktion. Scanpan CTX kan dessutom användas i ugnen upp till 260. Den tål diskmaskin men både vi och tillverkaren rekommenderar att man rengör denna panna för hand.

Storleken som i titeln, är 32 cm, där höjden är 12 cm och vikten är 2,41 kg vilket vi menar på är en låg vikt för att vara wokpanna. Vi tycker att den här modellen passar till alla typer av matlagare där priset inte är den viktigaste faktorn utan man fokuserar hellre på att laga wok med hög kvalité.

2. Eva Solo Eva Trio Wokpanna Keramiskt Stål 32 cm

4.7/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats finner vi Eva Trio Wokpanna från Eva solo. Precis som vinnaren ovan är det här en mycket välgjord wokpanna som har en utsida i slitstarkt rostfritt stål samt en insida med en keramisk belägning som bidrar till att maten inte fasnar i pannan vilket alltid är praktiskt i köket.

Den här serien grytor från Eva Solo har en Slip-Let teknologi i sandwichbotten vilket innebär att botten består av flera lager rostfrittstål som är varvat med aluminium. Det här bidrar till att värmespridningen både blir snabb men också ger en bra värmefördelning. Tack vare sitt materialval så tål den här wokpannan temperaturer på upp emot 400 vilket är klart högst i vår topplista. Självklart är den också kompatibel för induktion.

Diametern som i namnet är på 32 cm, där höjden på kanterna är 10,5 cm och volymen är 5 liter vilket är tilltagen och kan passa bra även till större hushåll. Den tål diskmaskin men vi rekommenderar att man diskar den för hand.

Vi rekommenderar den här pannan till alla användare som vill ha en välgjort och lite större wokpanna med stor volym men som inte behöver vara i den allra dyraste prisklassen.

3. Woll Diamond Lite 30 cm

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På tredjeplats hittar vi Woll Diamond Lite 30 cm so mär en praktiskt wokpanna tillverkat i gjuten aluminium. Beläggningen består av en PFO-fri 5 lager som innehåller diamantpartiklar vilket bidrar till en bättre hållbarhet och en mer motståndskraftig beläggning för bland annat repor. Diametern är 30 cm med en höjd på 11,5 cm vilket skapar en volym på 3,7 L där vikten hamnar på låga 1.91 kg vilket ger både en lätt och praktiskt wokpanna.
 
Handtaget till Woll Diamond Lite går att tas av ifall man vill ställa in pannan i ugnen. Den tål samtliga värmekällor inklusive induktion. Enligt tillverkaren så ska den tåla diskmaskin men vi rekommenderar att diska denna modell för hand.
 
Vi tror att den här pannan passar till användare som inte behöver den allra största wokpannan men som istället vill ha en mer praktisk panna med höga kanter, en lägre vikt men som också gillar att handtaget går att ta bort.

4. Skeppshult Wokpanna Gjutjärn

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Skeppshult är kända på den skandinaviska marknaden för att tillverka gjutjärnspannor i god kvalité och vi menar på att deras wokpanna inte är något undantag. Den här modellen finns med en diameter på 30 eller 32 cm med kanter upp emot 10 cm vilket ger en väl tilltagen volym. Handtaget är tillverkar i vad vi tycker är snyggt och stilren valnöt som är värmeisolerande.

Fördelen med gjutjärn är att de har en mycket god förmåga att bibehålla värme samtidigt som de ofta är mer slitstarka vilket gör att pannan kommer hålla längre. Gjutjärn tål alla typer av värmekällor som induktion, gas  och faktiskt även inklusive öppen eld. Den här produkten har en så kallad Natural non-stick skydd utan tillsats av några kemikalier. Rengöringen görs för hand utan diskmedel i varmt vatten.

Vi tycker att Skeppshult har en bra förmåga att tillverka gjutjärnspannor i god kvalité och deras wokpanna är inget undantag. Helt enkelt en bra tilltagen modell i medelprisklassen.

5. Fiskars Functional Form Wok 28 cm

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Fiskars är kända på den svenska marknaden och deras Funtional Form Wokpanna är både i bra kvalité samtidigt som den är billig. Den här pannan är tillverkad i Aluminium med en PFO-fri Hardtec non-stickbeläggning som dels bidrar till en bättre och mer jämn värmekapacitet samtidigt som beläggningen förhindrar mat från att bränna fast vilket inte är speciellt önskvärt.

Handtagen är konstruerat av bakelit vilket motverkar värmespridning från själva pannan vilket ger handtagen en både säker men framförallt sval användning. Den här modellen tål induktionshäll samt ugn upp till 150°C vilket är något lägre än sina konkurrenter men ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisklassen. Fiskars Functional Wokpanna tål diskmaskin men vi rekommenderar att man istället rengör pannan handdisk.

Storleken är 28 cm i diameter där vikten är på låga 1.5 kg vilket ger en mindre wokpanna som är lätthanterlig men som kanske inte passar till den allra största familjen. Därför rekommenderar vi den här modellen till användare som vill hitta en billig wokpanna som gör jobbet.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa wokpannan? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor

När man ska woka ordentligt så ska råvarorna tillagas under omrörning i höga temperaturer över en kort tid. Tack vare att en wokpanna har sina höga kanter så bidrar det till att det blir lättare att tillaga råvarorna samtidigt som det ofta ger ett godare resultat där alla ingredienser blandas på ett bättre sätt.

Om man bara ska tillaga wok någon enstaka gång så tycker vi att det går bra i en vanlig stekpanna. Men eftersom att kanterna inte är tillräckligt höga så får man nog räkna med en del spill i köket.

Traditionella wokpannor har oftast en rund botten vilket bidrar till att det blir enklare att slänga runt ingredienserna samtidigt som resultatet oftast blir bättre. Men runda wokpannor fungerar bäst emot gasolbrännare där lågan kan nå hela vägen upp emot kanterna, ofta får man även komplettera med en wokring.

Ska man istället woka i en vanlig spishäll eller induktion så bör man istället ha en platt botten då värmen kommer spridas bättre över en större bottenyta.

Vår Topplista Wokpanna Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *