Bästa Riskokaren – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime, Bagaren o Kocken, Kjell

Bästa Riskokaren - Mitt I köket

Vill du kunna göra ris i samma kvalité som det man får i restauranger? Trött på att behöva stå och passa riset under tillagning? För att slippa att riset ska bränna fast eller koka över, så kan man istället använda en praktisk och smidig riskokare. En riskokare har fördelen att resultatet blir bättre och mer konsekvent där man egentligen bara behöver starta tillagningen och sedan kan man luta sig tillbaka eller fokusera på annan matlagning. 

Men om man är ny till den här typen av köksmaskin så är det kanske inte helt lätt att veta vilken modell man ska köpa eller vilka egenskaper som man bör leta efter. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa att hitta den bästa riskokaren för just dig.

Vi kommer inleda med att berätta hur en riskokare fungerar, vilka fördelar den har samt vad som kan vara bra att ha i åtanke innan eventuellt köp. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa riskokare 2024 där vi pratar om modeller från bland annat OBH Nordica, Champion och Wilfa.

Vår topp 4 lista bästa riskokare 2024

WMF Kitchen Minis
1. WMF Kitchen Minis 1 liter
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Champion Riskokare 1,5 l
2. Champion Riskokare 1,5 l
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

OBH Nordica Versatile riskokare & ångkokare
3. OBH Nordica Versatile riskokare & ångkokare - 2 liter
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Wilfa Riskokare 1.0L RC-5S
4. Wilfa Riskokare 1.0L RC-5S
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Vad är en riskokare?

En riskokare är i grunden en ganska enkel konstruktion som består av en inkapslad kokplatta, en värmeplatta och ett element som känner av värmen inuti. Allt man behöver göra är att blanda ris och vatten. Sedan är det bara att starta maskinen så värms kokplattan upp och riset börjar tillagas. Riskokaren värmer sedan upp vattnet till 100 grader och bibehåller den värmen så att riset får optimal tillagning. När riset sedan är klart så kommer riskokaren att känna av det och gå över till det så kallade varmhållningsläget. Normalt sett tar tillagningen någonstans mellan 20 – 40 minuter beroende på modell.

En riskokare kan givetvis koka olika typer av ris oavsett om det är fullkornsris, brunt ris, jasmine eller basmati. En del modeller har även en smart ångfunktion vilket innebär att man även kan ångkoka grönsaker vilket många uppskattar som en mycket användbar funktion.

riskokare bäst i test

Fördelar med riskokaren jämfört med traditionellt sätt att koka ris

Givetvis finns det både för- och nackdelar med att koka ris i en riskokare jämfört med traditionellt sätt i en kastrull.

Vi menar på att de 2 största fördelarna med riskokaren är dels att resultatet blir mycket bättre och mer konsekvent då riskokaren har en temperatursensor och reglerar optimal temperatur under tillagningen. Till skillnad från att koka ris på en kastrull där man hela tiden måste passa på riset och resultatet blir ofta inte lika bra där riset riskerar att bli överkokt, underkokt eller bränna fast.

Vår andra positiva aspekt med riskokaren är smidigheten då den sköter sig själv. Det är bara att starta maskinen och sedan kan man luta sig tillbaka och låta tillagningen sköta sig själv. Dessutom har många maskiner en värmehållningsfunktion där risen kan stå och puttra i flera timmar utan att det blir överkokt. Det här kan vara mycket önskvärt ifall man behöver gå och göra annat eller ifall man ska tillaga annan i köket så kan man bara släppa själva riskokningen.

Fördelen med traditionellt sätt att koka ris är istället att det går något snabbare än riskokaren. När det kommer till pris så är en kastrull oftast billigare men med det sagt så tycker vi att en riskokare faktiskt är en ganska billig köksmaskin och den kan till och med vara en billigare investering än exklusiva kastruller.

Bästa riskokaren

Egenskaper att leta efter

Givetvis finns det flera modeller ute på marknaden som besitter olika egenskaper, funktioner och såklart prisklasser. Det finns ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke men redan nu kan det vara bra att sätta en budget samt att tänka ut hur mycket plats man har i köket ifall man har ett litet kök med begränsad yta. Dessutom kan det vara klokt att tänka ut hur många man är i hushållet och hur stora portioner man vill kunna göra. Nedan listan vi några egenskaper som kan vara bra att ha i åtanke :

Kapacitet & Storlek

Kapaciteten och storleken varierar såklart mellan olika modeller då det finns både små och stora riskokare. Om man är ett mindre hushåll där man inte är i behov av att göra så många portioner så tycker vi att det räcker bra med en modell runt 1 – 1,5 liter men är man däremot ett större hushåll eller familj så kan det vara en god idé att gå över 2 liter i kapacitet.

Givetvis vill man att maskinen ska få plats i köket och att den inte ska ta upp allt för mycket yta vilket kan vara extra viktigt om man har ett mindre kök. Storleken och dimensionerna står alltid i produktbeskrivningen och det kan därför vara en god idé att ta en extra kik och jämföra med den tilltänkta ytan i köket. En del modeller kan även ha löstagbar sladd vilket kan vara önskvärt när man vill kunna ställa undan maskinen.

Ångkokning i riskokaren

En del mer avancerade modeller kan även komma med en separat ånginsats vilket ger möjligheten att till exempel ånga grönsaker eller varför inte lax samtidigt som man kokar sitt ris. Det är oftast på de större modellerna som den här funktionen är tillgänglig.

Nyfiken på renodlade ångkokare? Läs gärna vår artikel om att hitta en ångkokare

Bästa riskokare

Material & Rengöring

Att en riskokaren har bra materialval är givetvis viktigt. Det skvallrar inte bara om kvalitén utan det bidrar också till att riskokaren håller längre. Att den är enkel att rengöra är också en viktig aspekt. För att göra rengöringen enklare så tycker vi att man bör leta efter maskiner med non-stick beläggning vilket bidrar till att riset inte klibbar eller bränner fast. Många maskiner har även löstagbara delar som tål diskmaskin, men inte alla. Se därför till att dubbelkolla produktspecifikationen ifall maskinen kan köras i diskmaskin eller ifall det är handdisk som gäller.

Funktioner & Finesser

Det kan såklart vara roligt och spännande ifall riskokaren har många spännande funktioner, finesser och program vilket man ofta ser i mer exklusiva modeller. Värmehållningsfunktionen är oftast inkluderad i många maskiner och kan vara skönt så man kan fokusera på annat även när riset är färdigt. En annan vanlig funktion är att kunna förprogrammera och fördröja starten. De mest exklusiva modellerna har även specifika program beroende på vilket typ av råvara man vill tillaga som till exempel vitt ris eller fullkornsris.

1. WMF Kitchen Minis

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vi tycker att WMF Kitchen Minis är en praktisk och välgjord riskokare som fungerar perfekt för 1-3 personer. Den här modellen är tillverkat i WMF patenterade Cromargan vilket bidrar till en robust och långvarig köksmaskin. Den kommer dessutom med dubbel non-stick beläggning vilket gör rengöringen lättare samtidigt som de löstagbara delarna tål diskmaskin. Något som vi gillar med den här modellen är att den har en ångtillsats vilket gör att man även kan ånga mat.
 
WMF Kitchen Minis kommer med en användarvänlig och snygg LED-skärm med funktioner som timer, automatisk uppvärmning och man kan enkelt programmera in tillagningstiderna. Måtten ligger på 23 x 23 x 28 i en kompakt design med 1 liters kapacitet och en effekt på 220 w. Det här ger en slimmad modell som fungerar bäst för ett hushåll på 1-3 personer.
 
I den här modellen kan man även använda innergrytan som matlåda tack vare det medföljande to-go locket. För att sammanfatta tycker vi att det här är en välgjord riskokare med bra funktioner, bra materialval i en kompakt design. Den har fått höga betyg och bra recensioner som en av toppsäljarna hos många köksbutiker.

2. Champion Riskokare 1,5 l

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vi tycker att Champion Riskokare 1,5 liter är en praktisk och enkel modell som gör jobbet utan en massa extrafunktioner och är därför i en något lägre prisklass. Med sin storlek på 1,5 liter så kan man göra flera portioner vilket fungerar bra både för små och medelstora hushåll. Insidan har en praktisk non-stick beläggning som bidrar till att riset inte fastnar och att rengöringen blir lättare.

Den kommer både med automatisk avstängning när riset är klart samt en värmehållningsfunktion vilket är det man ofta önskar i en riskokare. Effekten ligger på 500 W vilket är bra med tanke på storleken som ger en snabb och effektiv kokning av riset. Som ett plus i kanten är både måttkopp och en palettkniv i plast inkluderade.

Vi tycker att det här är en mycket prisvärd modell som gör gott ris men saknar avancerade funktioner och program i jämförelse med mer avancerade modeller. Därför tycker vi att Champion riskokare passar för användare som bara nöjer sig med grundfunktionerna, vill spara något på plånboken och klarar sig utan en massa lullull.

3. OBH Nordica Versatile riskokare & ångkokare

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : OBH Nordica Versatile är en kombinerad riskokare och ångkokare vilket möjliggör inte bara kokning av ris utan man även göra linser, soppa, grönsaker eller varför inte ångkoka en lax? Skålen til riset har en sfärisk form vilket ger en bättre värmecirkulation under tillagningen som i sin tur bidrar till ett bättre och ett mer konsekvent resultat. De löstagbara delarna tål diskmaskin vilket underlättar för en enklare rengöring.

När det kommer till program så finner vi hela 6 st och kokaren har en värmehållningsfunktion som kan hålla maten varm i upp till 12 timmar. Dessutom har den en fördröjd-start funktion så att man kan förprogrammera när man vill starta tillagningen. Inkluderade tillbehör är bland annat en rissked, soppsked, måttkopp, ångsats och ett praktiskt recepthäfte vilket vi tycker är ett bra plus i kanten. En annan bra funktion som inte är så vanlig med konkurrerande modeller är att denna har ett praktiskt handtag ifall man vill kunna flytta eller transportera sin riskokare.

Effekten är 250 w och kapaciteten ligger på 2 liter vilket ger portioner både för små som stora hushåll. Däremot är dimensionerna något större med en längd på 39,8 x 32,8 x 24,9 cm vilket kan vara bra att ha i åtanke ifall man har begränsad yta i köket. Vi tycker att det här är en bra och exklusiv modell med fina materialval, smarta funktioner och vi gillar att den även fungerar som en ångkokare.

4. Wilfa 1.0L RC-5S - Liten riskokare

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Om ni har ett mindre hushåll eller har ett kök med begränsad yta kan denna riskokare från Wilfa i deras RC-5S modell passa bra då den bara har en kapacitet på 1 liter med dimensionerna 24 x 24 x 20,2 cm. Det här innebär att den tar mindre plats än många andra modeller men det betyder också att den inte passar lika bra om man vill göra väldigt många portioner. Wilfa RC-5S kommer i rostfritt stål med en non-stickbeläggning vilket bidrar till att riset inte fastnar och rengöringen blir enklare.

Effekten är på 400 W vilket bidrar till en snabbare och effektivare tillagning tack vare sin mindre storlek. Som ett plus i kanten är sladden löstagbar vilket gör den ännu mer smidig ifall man vill plocka undan maskinen. Vi tycker att den här modellen passar mest för användare som vill hitta en liten riskokare.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa riskokare? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

Vi tycker att de 2 största fördelarna med riskokare över att koka ris på kastrull är att riskokaren ofta ger ett bättre och mer konsekvent resultat. Dessutom är den ofta mycket smidigare och mer praktisk att använda då den sköter sig själv jämfört med en kastrull som man ofta behöver passa och reglera värmen.

Det beror givetvis på modell men förloppet brukar ta någonstans mellan 20 – 40 minuter.

Utgången modell

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Om man är på jakt efter en stor riskokare som även har många bra funktioner och finesser till större hushåll eller rejäla portioner så kan vi tipsa om Severin RK 2425. Den här maskinen har en kapacitet på hela 3 liter med en kraftfull effekt på 650 W där dimensionerna ändå är på vad vi tycker är låga 29 x 27 x 29 cm. Designen är i rostfritt stål och kommer med avtagbar skål med en non-stickbeläggning vilket gör rengöringen enklare. Det medföljer även en ångsats vilket gör att man även kan ångkoka grönsaker.
 
Den kommer med en snygg LED-display samt funktion för värmehållning och locket öppnas smidigt med ett enkelt knapptryck. Helt enkelt en riskokare med mycket kapacitet, bra funktioner och som vi tycker passar bra för större hushåll eller ifall man vill kunna göra många portioner på samma gång utan att maskinen tar upp överdrivet mycket plats i köket.

Utgången modell

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Denna riskokare från Hamilton Beach är en rejäl modell på hela 4.75 liter som även fungerar som en ångkokare vilket vi tycker gör det till en mycket prisvärd och mångsidig modell. Hamilton Beach är tillverkad i kraftfullt rostfritt stål kombinerat med sin avtagbara nonstick-gryta vilket bidrar till att maten inte bränner fast och gör rengöringen enklare. Grytan och tillbehören tål även diskmaskin vilket ofta är mycket önskvärt.
 
Som tidigare nämnt fungerar den här modellen även som en ångkokare då det medföljer en bricka för att ånga allt från grönsaker, dumpling och liknande. Dessutom kommer den med en Heat/simmer funktion som fungerar till annat än bara ris som till exempel bönor eller varför inte en soppa.
 
Hamilton Beach kryllar med praktiska funktioner och finesser som bland annat att den har speciella program ifall man vill göra vitt ris eller fullkorn. Med delay start kan man förprogrammera riskokaren upp till 15 timmar i förväg vilket innebär att man kan förbereda maten innan man till exempel åker till jobbet för att sedan komma hem till färdigkokt mat. Den har även en funktion som gör att maskinen går över från tillagning till varmhållning när riset är klart vilket alltid är bekvämt och man kan fokusera på annat i köket eller hushållet. Som ett plus i kanten ingår även rispaddel och rismått.
 
Det här är en rejäl modell på 4.75 liter vilket fungerar bra för stora portioner vilket kan vara önskvärt om man är stor familj eller många i hushållet. Måtten är 29 x 28,7 x 26,9 cm. Effekten är 700 W vilket är bland de högre på marknaden och ger en fingervisning om snabb samt effektiv tillagning.
 
Vi tycker att det här är en välgjord stor riskokare som kombinerar många fina program och finesser samt att det även fungera som en ångkok till en prislapp som vi tycker är väldigt bra, helt enkelt vad vi tycker är mycket riskokare för pengarna.
 

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 14

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *