Bästa Fritösen – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera, Kjell & Kitchentime, CDON, Elon.

Bästa Fritös 2024 - Mitt i köket

För att få till riktigt bra krispiga pommes, en frasig schnitzel eller varför inte falafel så tycker vi att man får till det överlägset bästa resultatet med hjälp av en fritös. Fritöser har blivit ett allt vanligare köksredskap och det är inte så konstigt tack vare sin förmåga att skapa riktigt god och krispig mat. Men det finns en djungel mellan olika modeller ute på marknaden och det kanske inte är helt lätt att veta vilken fritös som skulle passa, speciellt om man är ny till det här konceptet med att fritera mat.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra modell. Vi kommer inleda med att berätta vad en fritös är för något, vad fördelarna är med den här köksmaskinen i jämförelse med en airfryer. Sedan kommer vi att tipsa om vad som kan vara bra att tänka på så att man köper en fritös som kan passa. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa fritösen 2024 där vi bland annat pratar om populära modeller från Tefal och Emerio.

Vår topp 4 lista bästa fritösen

Tefal Fritös Digital Timer
1. Tefal Digital Timer 3,5 L
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Rubicson Fritös
2. Rubicson 3 L
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Emerio Fritös 5 L
3. Emerio 5 L
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Emerio Fritös 1,5 L
4. Emerio 1,5 L
4.2/5

Betyg 4.2 av 5

Vad är en fritös?

En fritös är ett köksredskap som består av ett tråg som man fyller med olja som maskinen sedan värmer upp. Till varje enhet medföljer en metallkorg där man placerar sina råvaror och när fritösen sedan har kommit upp i rätt temperatur så sänker man helt enkelt ner korgen i oljan vilket ger en härlig krispig tillagning.

Bästa Fritösen

Fritös vs airfryer

Idag blir det allt vanligare med airfryers som ett alternativ till fritösen. Båda varianter har sina för- respektive nackdelar. Generellt sätt kan man säga att fritösen ger ett bättre och krispigare resultat. Medans matlagning med airfryer är något mer hälsosamt då man inte använder lika mycket olja. Däremot får man inte samma krispiga resultat med en airfryer som med en fritös.

Är du istället på jakt efter en airfryer? Läs gärna vår artikeln om airfryer

Vad kan man laga med en fritös?

När många tänker friterad mat så tänker nog många på pommes frites, men det finns så otroligt mycket mer som man kan tillaga. Varför inte fritera torsk till en klassisk fish and chips? Byt ut pommes och gör klyftpotatis istället? Eller varför inte göra en god frasig efterrätt med friterad banan? Om man vill hitta inspiration så finns det mycket tips och inspiration på nätet.

Fish & Chips

Tips på fritösoljor

Det finns olika oljor man kan välja att fritera med. Det viktigaste är att man använder en olja som tål höga temperaturer upp emot 200 grader där oljan helst ska besitta en neutral smak. Därför rekommenderar vi rapsolja och solrosolja men det absolut bästa till en fritös är att använda en frityrolja som är anpassad för just fritering. En frityrolja tål höga temperaturer, har en neutral smak och osar faktiskt något mindre.

Hantera Olja & Rengöring

När man har friterat klart så är det viktigt att ta hand om sin frityrolja på rätt sätt! För det första så ska man låta oljan svalna innan man gör något med den. Därefter ska man filtrera ner oljan i en flaska eller annan typ av praktisk sluten förpackning så att oljan kan användas igen. Oljan kan återanvändas ungefär 8 – 10 gånger vilket gör att man sparar både på miljön och plånboken. När man väl ska slänga oljan så häll det i ett separat kärl eller flaska för att sedan låta det källsorteras. Häll absolut inte ner oljan i diskhon!

Det är viktigt att göra rent fritösen, risken om man slarvar är att gamla matrester ligger kvar och förkolnar vilket inte är bra. Dessutom finns risken att slarvig rengöring påverkan smaken i maten vilket inte heller är önskvärt. Många delar i en fritös är löstagbara och vissa fungerar även att göra rent i diskmaskin men kolla alltid produktbeskrivningen för att vara på den säkra sidan. Om man ska grovrengöra så bör man kolla bruksanvisningen och se till att man har dragit ut elkontakten innan man kommer igång.

Köpguide fritös

Fritöser kan komma i olika utseenden med flera funktioner och vilket enhet som passar dig bäst är såklart individuellt, men det är ett par saker som kan vara bra att tänka på redan nu. För det första så kan det vara en bra idé att tänka ut hur stor fritös man behöver och hur stor plats man har i köket. Det är varken kul att köpa en för stor eller för liten modell. Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på

Storlek

Dagens fritöser kommer ofta i storlekar som mäts i volymstorlek om liter, oftast 1 – 5 liter. Vad som storleksmässigt passar bäst beror lite på hur hungrigt hushåll man har eller vad man tänker att man ska fritera. Men runt 3 liter räcker bra för en familj om 4, medans 5 liters fritöser kan räcka upp emot 6-7 personer.

 Självklart vill man att fritösen ska ta så lite plats som möjligt. Är man osäker på hur stor plats den kommer att ta så står ofta dimensionerna i produktspecifikationen.

Fritös

Funktioner & Säkerhet

Vissa fritöser har mer funktioner än andra. Man kan säga att exklusiva modeller tenderar att ha snygga digitala displayer medans billiga fritöser istället bara har vred och indikeringslampor. Om priset är en faktor så tycker vi att det kan vara överflödigt med flashiga displayer när man klarar sig gott och väl på enkla vred och lampor.

När det kommer till säkerhet så ska man ha respekt när man friterar mat, speciellt om man har barn i huset då man lagar mat med varma oljor. Många modeller kommer därför med lock som går att stänga under själva friteringen. En annan säkerhetsfunktion är ett överhettningsskydd ifall fritösen blir för varm. Vid användning rekommenderar vi att man försäkrar sig att maskinen står stabilt emot underlaget men också att man har frigjord yta runt maskinen så man inte råkar stöta till den så man riskerar att spilla olja.

Rengöring - Tål diskmaskin

Som nämnt ovan så är det viktigt att göra rent fritösen med jämna mellanrum. Därför kommer de flesta modellerna med löstagbara delar som oftast även går bra att göra rent i diskmaskinen.

1. Tefal Fritös Digital Timer

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en riktigt bra fritös? Då vill vi rekommendera denna modell från Tefal. Det som gör denna fritös så bra för privat bruk är Tefals världspatenterade teknologi “Oleoclean” vilket innebär att denna modell kan filtrera oljan på egen hand vilket är mycket praktiskt och bekvämt. Allt man behöver göra efter att man har friterat klart är att välja “automatisk filtrering” och när oljan har börjat svalna så rinner den igenom ett såll innan den leds ner i en box undertill. Det här innebär att man inte behöver tömma maskinen på olja efter användning vilket är en mycket uppskattat funktion.
 

Den här modellen har en kapacitet på 3,5 liter eller 1,2 kg vilket passar för en familj om lite drygt 4 personer. Den har en snygg digital timer där man bland annat kan ställa in temperaturintervall mellan 150° C till 190° C. Tefal Fritös har många löstagbara delar där samtliga tål diskmaskin vilket underlättar rengöringen.

Vi rekommenderar den här fritösen till alla användare som är ute efter en bra modell där man slipper filtrera oljan på egen hand utan man kan luta sig tillbaka och istället låta maskinen göra jobbet. Den digitala displayen är användarvänlig vilket är en bra, speciellt om man är ny med konceptet att fritera mat. Helt enkelt en bra och välgjord modell i den övre prisklassen.

2. Rubicson Fritös - Liten fritös

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du hitta en liten fritös? Då kan vi tipsa om denna fritös från Rubicson. Tack vare sitt låga pris i förhållande till kvalité så tycker vi att det här är en mycket prisvärd och billig fritös där man får mycket för pengarna. Tack vare sin höga effekt på 2200W så går det snabbt att komma upp i temperatur där maxtemp ligger på 190 °C. Kapaciteten ligger på 3L vilket fungerar bra till hushåll om 4. Korgen är löstagbar och fungerar att använda i diskmaskinen.
 
Något som vi gillar med den här modellen är att den har ett bra säkerhetstänk, till exempel en säkerhetsströmbrytare för värmeelementet om den tas ut ur enheten samt ett överhettningsskydd ifall den skulle bli för varm.
 
Vi tycker att det här är en bra modell som gör jobbet utan att kosta mycket. Vi rekommenderar den här fritösen till mindre hushåll samt att det här är en bra modell ifall man nybörjare med att fritera men inte vill börja med den dyraste modellen.

3. Emerio Fritös 5 L

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta en stor fritös för privat bruk? Då vill vi tipsa om denna modell från Emerio. Denna fritös har en kapacitet på hela 5 liter vilket är klart störst i vår topplista och som passar bra till större hushåll och familjer upp emot 6-7 personer.

I köpet medföljer hela 3 korgar, 1 stor samt 2 mindre så att man har möjligheten fritera 2 olika saker samtidigt.  Med det justerbara termostaten kan man välja mellan temperaturer upp till 190 °C. När enheten har kommit upp i rätt temperatur lyser den gröna lampan.

Ett praktisk lock på ovansidan bidrar till en bättre säkerhet så man minskar risken för att spilla varm olja. Locket har ett litet fönster som gör att det ändå går att hålla koll på det man lagar. Emerio Fritös innehåller 2 värmeelement som båda är löstagbara men även tanken vilket bidrar till en enklare rengöring. Nackdelen med den här maskinen är effekten på 2000W i förhållande till storleken på modellen vilket gör att den tar något längre tid att värme upp.

Vi rekommenderar den här fritösen till alla typer av användare som vill ha en större modell men också valmöjligheten att kunna fritera 2 olika saker samtidigt. Måtten är 39,5 x 37 x 28,5 cm vilket kan vara bra att mäta i köket så man vet hur mycket plats den kommer att ta.

4. Emerio Fritös 1,5 L

4.2/5

Betyg 4.2 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en liten fritös som inte tar upp så mycket plats så kan vi tipsa om denna modell från Emerio. Den är i stort sett likadan som modellen vi testade ovan fast till en mindre storlek vilket passar till mindre hushåll eller mindre kök där dimensionerna bara är 30 x 24 x 23,5 cm med en volym på 1,5 liter.
 
Temperaturen kan justeras upp till 190 °C med lampa som visar när den önskade temperaturen är uppnådd där modellen är försedd med överhettningsskydd vilket bidrar till en bättre säkerhet när man arbetar med varma oljor. Värmeelementen, korgen samt behållaren är löstagbara vilket gör de enklare att rengöra.
 
Det här är helt enkelt en liten modell som gör jobbet och som vi rekommenderar till mindre hushåll eller mindre kök.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa fritösen? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor om fritöser

Det viktigaste när det kommer till oljor i fritösen är att oljan ska tåla höga temperaturer upp emot 200 grader. Oljan ska helst ha en neutral smak så därför rekommenderar vi till exempel rapsolja eller solrosolja men de bästa är att använda en färdig frityrolja.

Självklart kan man det! Först ska man låta oljan svalna innan man sedan filtrerar ner den i en flaska eller någon annan förpackning som går att stänga. Oljan kan sedan återanvändas ungefär 8 – 10 gånger. När man väl ska slänga oljan för gått så häll ner den i en separat flaska eller kärl för att sedan låta det källsorteras. Man ska absolut inte hälla ner oljan i diskhon

Det handlar en hel del om smak och tycke men vi menar på att fritös ger ett bättre och mer krispigt resultat än en airfryer

Vår Topplista Fritös Bäst I Test

Utgången modell - OBH Nordica Pro Digital Fritös 4 L

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Denna modell har en något större kapacitet på 4 liter samt ett justerbart temperaturintervall mellan 130°C-190°C. En bra funktion med denna enhet är tekniken “Cool Zone” vilket bidrar till att oljan räcker längre men också förhindrar att smulor och matresten bränner fast på botten.

Modellen har en digital display som visar temperatur och tid men också signallampor som visar när fritösen har uppnått rätt temperatur samt när maten är färdiglagad. Behållaren är löstagbar samt att den har en non-stick beläggning vilket bidrar till en lättare rengöring. Behållaren och locket tål att rengöras i diskmaskinen.

Vi tycker att det här är en bra och välgjord modell som tack vare sin något större storlek på 4 liter passar till något större familjer. Vi tycker också att priset är bra då den inte hamnar i den allra översta prisklassen men som ändå kommer i en bra kvalité.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *