Bästa Ångkokaren – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime, Bagaren o Kocken & Cdon

Bästa Ångkokare - Mitt I köket

På jakt efter en ångkokare men svårt att veta vilken modell man ska köpa? Då har du kommit helt rätt! Att ångkoka sina råvaror har blivit ett allt populärare verktyg i matlagningen och det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är ett magert sätt att tillaga mat där man inte behöver tillsätta något fett. Dessutom bidrar ångkokning till att man får i sig mer vitaminer och mineraler samtidigt som maten ofta blir mer lättsmält och snäll för magen samt tarmsystem.

Många associerar ångkokning med grönsaker men man kan tillaga mycket mer,  som till exempel fisk, fågel, ris, spannmål eller varför inte delikata dumplings?

Men att veta vilken ångkokare man ska köpa är kanske inte helt lätt, speciellt om man är ny till det här konceptet. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig välja rätt ångkokare. Vi kommer inleda med att berätta vad en ångkokare är, vilka fördelar den har för att sedan gå igenom viktiga egenskaper att ha i åtanke vid eventuellt köp. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topplista till bästa ångkokaren 2024 med modeller från bland annat Russell Hobbs, Cuisinart och Fiskars.

Vår topplista bästa ångkokaren 2024

Russell Hobbs 19270
1. Russell Hobbs 19270
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Cuisinart Ångkokare CookFresh STM1000E
2. Cuisinart Ångkokare CookFresh STM1000E
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Essentials Ångkokare bambu 20 cm - 27 cm
3. Essentials Ångkokare bambu 20 cm / 27 cm
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Fiskars Classic Angkokare 3 L 18 cm
4. Fiskars Classic Ångkokare 3 L/18 cm
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Vad är en ångkokare?

Vi måste såklart börja med att berätta vad en ångkokare är och hur den fungerar. Som namnet avslöjar så tillagas maten med hjälp av ånga istället för vätska. De flesta modellerna består av en eller flera korgar eller lager som staplas på varandra där nivåerna släpper igenom ånga för att på så sätt tillaga råvarorna.

Generellt sätt kan man säga att det finns två metoder eller modeller för ångkokare. Den första är behållare som man placerar ovanför ett kokkärl med kokande vatten, vin eller buljong som släpper in ånga och på så sätt tillagar råvarorna. Den här typen av modell är ofta den billigare och kan därför vara bra om man är ny till det här konceptet utan att behöva öppna upp hela plånboken.

Den andra varianten är elektrisk fristående modeller som ofta kommer mer olika funktioner, program och finesser samt att de ofta har en större kapacitet vilket kan vara att föredra dels om man är många i hushållet där man vill kunna göra många portioner och tillaga många råvaror samtidigt.

Bästa ångkokaren

Fördelar med ångkokare

Det finns många fördelar med att använda en ångkokare och många menar på att det här är det nyttigaste sättet att tillaga framförallt grönsaker. För det första så får man generellt sätt ett bättre och mer konsekvent resultat, maten blir dessutom ofta mindre vattning och man minskar risken för överkokta grönsaker.

 Som tidigare nämnt så behövs inget fett i tillagningen vilket gör matlagningen fettsnål. Dessutom tycker vi att det är en ganska fräsch och ren metod att laga mat som dessutom har en ganska enkel rengöring i förhållande till att till exempel värma i ugn. Som ett plus i kanten tycker vi även att det är en ganska rolig och spännande matlagning.

Om vi jämför att ångkoka till exempel grönsaker jämfört med att koka i vatten så försvinner tyvärr många nyttiga vitaminer och mineraler till skillnad från ångkokning där allt det goda stannar kvar i grönsakerna. Ångkoka grönsaker har även fördelen att de är mer lättsmälta då cellväggarna har mjukats upp vilket kan vara extra bra ifall man har en känslig mage eller tarm.

Vilka egenskaper ska man leta efter?

Det finns ett par egenskaper som kan vara bra att kika när man ska välja sin ångkokare. Redan nu kan det vara en god idé att redogöra för sig själv vilken ambitionsnivå man har för sin ångkokare. Vill man ha en billig och simpel ångkokare eller skulle en exklusiv modell med flera funktioner och program passa bättre? Är man många i hushållet så spelar kapaciteten stor roll. Nedan listan vi några saker som kan vara bra att tänka på :

Kapacitet & Storlek

Kapaciteten är kanske det första som vi tycker man ska hänsyn till. Om man är ett stort hushåll så kan det vara en god idé där man kan tillaga större portioner åt gången. Antalet fack och korgar är också bra att ta hänsyn till ifall man vill kunna tillaga många olika råvaror på samma gång.

När det kommer till storleken så kan det vara viktigt, speciellt om man har ett mindre kök med begränsad yta. Om så är fallet, att man vill att sin ångkokare ska ta upp så lite plats som möjligt i köket så mät gärna dimensionerna på modellen som oftast står i produktspecifikationen och jämför med den tilltänkta ytan i köket. Mindre ångkokare brukar ha en diameter kring 20 cm medans större modeller brukar hamna mellan 25 – 30 cm i diameter.

Ångkokare bäst i test

Material & Rengöring

Som med mycket annat så brukar bra materialval ge en fingervisning om hög kvalité och en bättre livslängd hos ångkokaren. Dessutom brukar även rengöringen bli enklare vilket alltid är önskvärt. Vi tipsar om att kolla ifall modellen tål diskmaskin eller ifall det är handdisk som gäller.

Funktioner & program

Mer exklusiva ångkokare kan ofta kommer med spännande funktioner och program för att mer kunna skräddarsy och automatisera matlagningen. Det kan handla om allt från förinställda program beroende på råvara som till exempel grönsaker, fisk och skaldjur eller fågel. Dessutom kan det finnas värmeinställningar som återuppvärmning eller behållning av värme. Att en modell har många program och funktioner tenderar ofta att ge ett bättre och mer konsekvent resultat.

1. Russell Hobbs 19270

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Russell hobbs 19270 är en renodlad ångkokare som kommer med stor kapacitet till vad vi tycker är en ganska bra prislapp i förhållande till vad man får. Som bilden visar så finner vi 3 våningar eller lager som tillsammans utgör en kapacitet på hela 9 liter vilket passar bra även om man är en större familj eller vill kunna ångkoka flera olika råvaror samtidigt. Dessutom finner vi en 1 liter skål för att koka ris samt praktiska sidoingångar som gör att man kan tillsätta vatten under tillagningsprocessen.
 
Vi finner en 60 minuter timer som har en automatisk avstängning samt en praktiskt dropp bricka för att samla ihop eventuellt spillvatten. Effekten ligger på 800W och måtten är 27,5 x 24 x 27,5 cm med en vikt på 2,4 kg. Om man är på jakt efter en liknande modell men önskar något högre kapacitet så kan vi tipsa om modell 7819 som kommer med en kapacitet på 10,5 liter. Basen består av borstat rostfritt stål som bidrar till en kraftfull konstruktion och även att maskinen får en bättre livslängd.
 
För att sammanfatta tycker vi att det här är en bra modell som kommer med god kapacitet, flera våningar i en lättanvänd konstruktion utan att vara i den översta prisklassen.
 

2. Cuisinart Ångkokare CookFresh STM1000E

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Cuisinart Ångkokare CookFresh STM1000E är en exklusivare modell som kryllar av finesser och funktioner som vi tror passar främst till ambitiösa användare där kvalité går före pris.

Det här är en kraftfull modell med en effekt på 1800 W som genererar ånga ovanifrån i en snabb uppvärmning på bara 30 sekunder. Formen i sig är tillverkat i glas som även kan fungera som en praktisk serveringsskål för dina middagsgäster som enligt tillverkaren även tål diskmaskin vilket alltid är önskvärt för att göra rengöringen enklare. Givetvis är handtagen svala för enkel hantering. Dimensionerna är 32,5 x 41 x 24,5 cm som ger en total invändig kapacitet på 5 liter.

Den här modellen kryllar med spännande funktioner som presenteras i en LCD-display. Vi finner bland annat 5 olika förinställda program som inkluderar : manuell, fisk & skaldjur, grönsaker, fågel och spannmål. Dessutom hittar vi 3 funktioner för ångkokning, återuppvärmning och behållning av värme.

För att summera tycker vi helt klart att det här är en premiummodell som vi tror passar främst för användare som vill ha det bästa när det kommer till ångkokare. Många funktioner och program i en praktisk samt även stilren modell som passar för både små och större hushåll.

3. Essentials Ångkokare bambu 20 cm / 27 cm

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig ångkokare i bambu? Då kan vi tipsa om denna modell från Essentials. Den här modellen finns antingen som 20 cm i diameter eller 27 cm för den större familjen.

Man placerar bara bambu ångkokaren ovanför sin kastrull, wok, gryta eller stekpanna. För att sedan koka upp vatten i kärlet man föredrar för att sedan låta ångan passera igenom bambu behållaren. Den här modellen kommer med 2 våningar samt ett lock vars totala storlekar är 16 cm höga. Det här gör att man kan ångkoka 2 olika råvaror samtidigt samtidigt som designen är sig är ganska kompakt, iallafall på den mindre modellen.

Vi tycker att denna bambu ångkokare dels är billig men framförallt så skapar den en ganska härlig känsla i matlagningen, speciellt om man gör grönsaker eller framförallt dumpling. Det ger också en rolig upplevelse, speciellt om man har middagsgäster som man vill imponera på.

4. Fiskars Classic Ångkokare 3 L/18 cm - Liten ångkokare

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vi tycker att Fiskars Classic Ångkokare är en exklusiv traditionell ångkokare, som är tillverkad i kraftfullt rostfritt stål med en 3 lagers bottenkonstruktion i en 6 mm tjocklek. Med sin design så kan den här modellen smälta in bra med övriga kokkärl i köket. Den fungerar på samtliga spishällar inkluderad induktion och som ett plus i kanten är den ugnssäker upp till hela 240 grader vilket ger en liten fingervisning om god kvalité. Dessutom tål den diskmaskin vilket alltid är praktiskt för en enklare rengöring.

Diametern är på 18 cm med en invändig volym på 3 liter vilket ger en något mindre ångkokare som passar för ett hushåll som är något mindre till storleken eller där man har ett kök med begränsad yta. Helt enkelt en stilren ångkokare som vi tycker passar främst för mindre kök eller portioner.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa ångkokaren? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor

Att ångkoka är bland de nyttigaste sättet att tillaga framförallt grönsaker då det ger ett bättre och mer konsekvent resultat samtidigt som maten blir fettsnål då man inte behöver tillsätta något fett vid tillagning.

Dessutom bibehåller råvarorna viktiga vitaminer och mineraler vilket kan försvinna genom att till exempel koka råvarorna.

När man ångkokar så mjukas cellväggarna upp i råvarorna vilket gör de mer lättsmälta vilket kan vara önskvärt om man har en känslig tarm.

Många tänker nog främst på grönsaker och dumpling men det går även bra med fisk och skaldjur, spannmål samt fågel.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal Röster : 13

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *