Muffinsformar – Bäst I Test 2024 | Mitt I Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken & Cervera

Bästa muffinsformarna 2024 - Mitt i köket

Muffins är ett populärt och gott bakverk som fungerar mycket bra som fika, efterrätt eller som en lättlagad bakelse till ett barnkalas. Men för att det ens ska vara möjligt så behövs det riktigt bra muffinsformar som dels är lätta att använda, ger en fin och jämn gräddning men som också ger ett bra utseendet till dina muffins.

I den här artikeln tipsar vi om vad som kan vara bra att tänka på för att köpa rätt formar. Vi kommer också att tipsa om några populära modeller i olika prisklasser till vad vi tycker är bland de bästa muffinsformarna på svenska marknaden just nu.

Premium muffinsformar

KitchenAid Bakeware

KitchenAid Bakeware

4.9/5

Betyg 4,9 / 5

Le Creuset Muffinsform

Le Creuset Muffinsform

4.8/5

Betyg 4,8 / 5

Blomsterbergs Muffinsform

Blomsterbergs Muffinsform

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Billiga muffinsformar

Funktion Muffinsform 12 1

Funktion Muffinsform 12

4.5/5

Betyg 4,5 / 5

Lékué Muffinsform

Lékué Muffinsform

4.4/5

Betyg 4,4 / 5

Asimetria Muffinsform

Asimetria Muffinsform

4.4/5

Betyg 4,4 / 5

Vad är en muffinsform

En muffinsform är en enkel konstruktion med formar som är anpassade just för att baka muffins. Men det är inte alltid som resultatet blir som man har tänkt sig, många tror säkert att det har med receptet att göra men i många fall kan det faktiskt handla om en dålig muffinsform som gräddar ojämnt vilket påverkar resultatet negativt.

Därför är det viktigt att ha en stabil muffinsplåt som har en bra förmåga att leda värme så att dina muffins får en fin och jämn gräddning vilket också skapar ett bättre utseende.

Grundrecept muffins

 • 100 g smör
 • 2 dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 ägg
 • 1 dl mjölk
 • 2 tsk bakpulver
 • 2,5 tsk vaniljsocker
 1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
 2. Smält 100 gram smör
 3. Vispa 2 ägg och socker till en porös blandning
 4. Rör ihop 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 2,5 tsk vaniljsocker
 5. Blanda ner växelvis med smöret och 1 dl mjölk
 6. Fördela degen i muffinsformerna och fyll dem ungefär till 2/3 av toppen
 7. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter

Tips på varianter

Det finns såklart olika varianter på muffins och många tänker nog på de vanligaste varianterna som vanilj- eller chokladmuffins. Men det finns otroligt mycket kreativa och smakrika varianter ifall man har slut på inspiration men ändå gillar bakverket.

Blåbär, hallon eller varför inte äpple är vanliga typer av muffins. Om det är barnkalas på gång och man vill göra sina muffins roligare och mer festliga så kan man alltid toppa med glasyr och strössel, det kommer barnen att tycka om!

Muffinsform

Antal formar & Storlek - Bästa muffinsformen

Själva muffinsplåten är konstruerad för att få plats i ugnen, därför kommer de flesta plåtar i samma dimensioner. Däremot så kan antalet formar skilja, de flesta modeller har ofta 12 platser, men det finns större formar med plats för 6 muffins och mindre formar med plats för hela 24. Vad som passar bäst handlar mycket om smak och tycke, gillar man stora eller små muffins. Antal formar samt dimensioner på formarna står i stort sett alltid i produktbeskrivningen.

Vissa muffinsformar kan även komma i olika former som till exempel hjärtan eller stjärnor vilket bidrar till ett mer spännande utseende vilket kan vara kul, speciellt för barn. Men man bör dock ha klart för sig att denna typen av form kan riskera en ojämn tillagning vilket kan resultera i ett sämre resultat.

Material

Dagens formar kommer ofta i aluminium, non-stick material eller silikon.

Fördelen med aluminium är att resultatet ofta blir bra med en jämn och fin gräddning. Däremot bör en form i aluminium smöras och även brödas med ströbröd för att bakverken enkelt ska kunna tas ut ur formerna efter tillagning. En annan fördel med aluminium är att det är ett stadigt material som ger en bra stabilitet i ugnen vilket bidrar till en bättre värmefördelning.

En muffinsform med non-stick material har fördelen att bakverket lätt släpper från formen vilket dels är praktiskt och möjliggör en enklare eller nästan obefintlig rengöring vilket kan vara önskvärt ifall man gillar att baka muffins ofta.

Silikonmaterialet har fördelen att det är mycket flexibelt och praktiskt att arbeta med. Silikonmaterial har fördelen att den även tål att användas i frysen.

Muffinsformar

Skillnad mellan muffins och cupcakes

Det kanske inte känns helt relevant för just den här artikeln men vi vill ändå gå igenom vad skillnaden är mellan en cupcake och en muffin. Grundrecepten är relativt lika men en cupcake har i regel alltid ett täcke med glasyr ovanpå vilket inte en muffin oftast inte har. En cupcake har ofta fyllning medans en muffin äts som den är och är därför ofta något torrare i smaken medans en cupcake är mer festlig efterrätt likt en mindre tårta. Däremot så kan cupcakes bakas i en muffinsform och därför kallar många denna typen av form även för cupcakeformar.

Våra favoriter muffinsform bäst i test

Vanliga frågor

Om man har en bra muffinsform så kommer tillagningen bli bättre och jämnare vilket i sin tur ger ett mycket bättre resultat.

I det stora hela så är en cupcake en mer festlig efterrätt likt en tårta där det oftast är någon form av glasyr medans en muffins är en något torrare bakelse.

Däremot så kan cupcakes givetvis bakas i muffinsformar.

Gillade du den här artikeln att hitta den bästa muffinsformen? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 17

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *