Bästa Vinkylen – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren & Kocken

Bästa vinkylen 2024 - Mitt i Köket

Att ha en vinkyl är något som blir allt vanligare i våra hushåll. För att vinerna ska få till den där riktigt goda smaken och aromerna så är det en stor fördel ifall flaskorna har förvarats på ett korrekt sätt där temperaturen är rätt, flaskorna är skyddade från bland annat UV-strålning, vibrationer, dåliga lukter samt att flaskorna förvaras i ett utrymme mest korrekt luftfuktighet.

Därför är vinkylar optimala och tar hänsyn till alla dessa faktorer för att ge de bästa förutsättningarna för vinflaskorna. Men det finns många olika typer av modeller samt storlekar och det kan vara väldigt individuellt beroende på förutsättningar vilken vinkyl som passar bäst. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra vinkyl.

Vi kommer inleda med att berätta om olika typer av vinkylar, vilka egenskaper de besitter vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt modell. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa vinkylen 2024 där vi bland annat presenterar populära modeller från Caso och Cavin.

Vår topp 5 lista bästa vinkyl

1. Caso WineComfort 1260 Smart
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Caso WineComfort 1260 Smart
1. Caso WineComfort 1260 Smart
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

2. Caso WineChef Pro 40
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Caso WineChef Pro 40
2. Caso WineChef Pro 40
4.8/5

Betyg 4.8 av 5

3. Cavin Scandinavian Collection
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Cavin Scandinavian Collection
3. Cavin Scandinavian Collection
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

4. CaveCool Chill Ruby
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

CaveCool Chill Ruby 2 Zoner
4. CaveCool Chill Ruby
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

5. Caso WineSafe 12
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Caso WineSafe 12
5. Caso WineSafe 12
4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Vad är en vinkyl

Vi måste såklart inleda med att berätta vad en vinkyl är för något. En vinkyl är helt enkelt en kyl som bidrar med optimala förhållanden för att vinet ska få en så bra smak och hållbarhet som möjligt. En vanlig matkyl producerar en alldeles för kall temperatur för vinet vilket kommer påverka smaken negativt. Lämnar man det istället på en vanlig hylla i köket eller något annat rum så finns risken att faktorer som fel temperatur, ljus och fuktighet kan försämra smaken och aromerna i vinet. Därför kan det vara en bra idé att köpa en vinkyl, speciellt om man har finare och exklusiva viner som behöver skyddas och inte tappa sin exklusiva smak.

Vad ska man tänka på när man lagrar vin?

När man ska lagra vin är det ett par saker som är viktiga att tänka på.

  • Skydd mot solljus & UV-strålar
  • Skydd mot lukt
  • Skydd mot vibrationer
  • Rätt luftfuktighet
  • Rätt & konstant temperatur

Olika typer av vinkylar

Det finns olika typer av vinkylar och det kan vara bra att känna till de vanligaste typerna.

Fristående Vinkyl – Det här är en modell som är helt fristående utan omgivande hyllor och skåp.

Bordskyl – En mindre och ofta billigare vinkyl som praktiskt kan placeras på både bord och bänkar. Den här modellen är bra om man vill kunna förvara mindre antal flaskor eller har ett begränsat utrymme och man behöver en vinkyl som tar lite plats.

Integrerad Vinkyl – Visst kan det vara önskvärt att ha en vinkyl som smälter in bra med resten av rummet. En integrerad vinkyl byggs därför in med andra skåp likt en diskmaskin eller kyl så att det bidrar till en bättre helhet i rummet.

Vinkyl bäst i test

Vinkyl köpguide

När man ska köpa en vinkyl så är det en del faktorer som kan vara bra att tänka igenom och redogöra för sig själv. Nedan har vi listat några faktorer som vi tycker är viktiga

Storlek

Det finns såklart både små och stora vinkylar. De minsta modellerna kanske bara har plats till ett par flaskor medans de större modellerna kan ha kapacitet för en bra bit över 100 flaskor. Därför rekommenderar vi att man bör tänka ut hur många flaskor man faktiskt kommer att besitta då priset på vinkyl ofta går hand i hand med storleken. Däremot så kan det vara en bra idé att köpa en vinkyl som har något fler platser än vad man själv tror att man kommer ha bruk för. Det är inte speciellt kul om vinkylen är full hela tiden och man inte får plats med sina flaskor. Vinsamlingar har en tendens att ofta växa mer än man tror.

En vinkyl måste även passar in i rummet där den ska stå, därför är det en mycket bra idé att alltid mäta ut hur mycket plats modellen kommer att ta. Så vårt tips är att alltid mäta en extra gång innan köp så att man vet att man får en modell som passar.

Temperatur vin servering

Självklart ska ett vin ha rätt temperatur vid servering för att upplevelsen för dig och dina gäster ska bli så bra som möjligt. Ett tips vid servering är att ställa in 1 – 2 C° lägre temperatur än rekommenderad serveringstemperatur då vinet kommer stiga någon grad vid servering.

Vin

Temperatur vid servering

Champagne, Mousserande, Vitt vin

5 – 12 C°

Lätta och medelkraftiga röda viner

12 – 16 C°

Kraftiga röda och starkvin

16 – 19 C°

Servering Vin

Temperaturzoner

Att ha en korrekt och framförallt konstant temperatur är en av de viktigaste egenskaperna när man förvarar vin. Då vita och röda viner mår bäst i olika temperaturer så kan det vara önskvärt att vinkylen har separata temperaturzoner. Oftast går det bra att lagra alla typer av viner mellan 10 – 12 C° men ska man vara petig så bör vitt vin lagras i något kallare temperaturer om 6 – 8 C° medans röda viner kan ha en varmare temperatur på 14 – 17 C°.

Vilket temperatur vinet utsätts för har att göra med mogningsprocessen och är vinet för varmt så skyndar man på mogningen vilket inte är önskvärt. Om vinet istället är för kallt så förhalar man mogningen vilket inte heller är önskvärt och det är därför rätt temperatur är så viktigt för att få en optimal mognad.

Dagens vinkylar har ofta ett temperaturspann mellan 5 – 20 C° och tack vare olika temperaturzoner så kan man anpassa vilken den av kylen som har vilket temperatur. Billiga vinkylar eller mindre modeller har oftast bara en temperaturzon medans mer exklusiva modeller kan ha upp emot 3 zoner vilket är önskvärt för den ambitiösa samlaren.

Om man bara är intresserad av till exempel rött eller vitt vin så tycker vi att det kan vara överflödigt att investera i en vinkyl med flera temperaturzoner då man ofta kan behöva gå upp i prisklass.

Ljudnivå

Då vinkylen är elektrisk så kommer den att producera ljud. Precis som med en vanlig kyl, frys och annan utrustning så vill man givetvis att en vinkylen ska vara så tystgående som möjligt och vissa modeller låter mer än andra. I produktbeskrivningen brukar de ofta presentera vilken ljudnivå som vinkylen har. Generellt sätt så är vinkylar en ganska tystgående produkt men det kan ändå vara en bra idé att ta en extra kik om ljudnivån är en viktig egenskap.

Bäst I test Vinkyl

Funktioner

När det kommer till att förvara vin så är det inte bara temperaturen som måste vara korrekt. Utrymmet måste även ha rätt luftfuktighet så att luften hålls både ren och fräsch, glaset måste vara UV-filtrerande och modellen i sig får inte skapa vibrationen som kan förstöra och stressa kvalitén på vinet. Därför kommer dagens vinkylar med en rad funktioner och finesser för att skapa en optimal tillvaro för vinflaskorna. Nedan har vi listat de vanligaste och viktigaste funktionerna.

Fuktighetskontroll

I en vinkyl måste det vara rätt fuktighet. Om det är för låg fuktighet så riskerar korken att torka ut och släppa in syre som förstör vinet. Om det istället är för hög fuktighet så kan istället korken formas och på så sätt släppa in luft som också förstör vinet. Därför fungerar fuktighetskontrollen på så sätt att de reglerar fuktigheten inuti vinkylen och håller den mellan 50 – 70 % i jämförelse med normal fuktighet inomhus som är på ungefär 25 – 40 %.

Luftfilter

Ett luftfilter bidrar till att hålla dåliga lukter borta samtidigt som de hjälper till att filtrera bort dammpartiklar så att kylen hålls ren och fräsch.

Antivibrationssystem

Kompressorn i kylen avger ofta små vibrationen och om vinflaskorna skulle utsättas av små vibrationer så kommer över tid att påverka vinet smak, lukt och även färg. Det här är inte speciellt önskvärt och därför kommer vissa modeller med antivibrationssystem. Det innebär att kylen har inbyggda dämpare som bidrar till att vibrationerna dämpas och tas upp av annat än själva flaskorna.

UV-Skyddat glas

Om vin utsätts för mycket ljus så kan det som en konsekvens leda till att vinet mognar snabbare vilket inte är önskvärt. Därför är det viktigt att skydda vinet från både ljus och UV-strålar. Därför är de flesta glasdörrarna till vinkylarna skyddade med UV-filter som bidrar till att skydda flaskorna från ljus. Om man verkligen är rädd om sitt vin så är det inte så smart att regelbundet öppna och stänga kylen, utan vi tipsar om att man istället beaktar sin vinsamling genom glaset.

Bästa Vinkylen

Invändig Belysning

Idag kommer i stort sätt alla vinkylar med invändig LED-belysning som bidrar till ett bättre intryck och den där lyxiga känslan att man kan se sina vinflaskor. LED-lampor producerar faktiskt ingen UV-strålning och är därför inte skadligt för flaskorna. Vi har sett skräckexempel på användare som försökt installera egna ljusslingor eller andra typer av lampor för att göra vinkylen snyggare men har då inte tänkt på att vissa lampor faktiskt kan producera UV-strålning.

Digital display

Många modeller kommer med någon form av digital display så man kan anpassa sin vinkyl beroende på vilken temperatur man önskar. Om vinkylen har fler temperaturzoner går det givetvis bra att ställa in separata temperaturer i respektive zon. Idag har tekniken gått så pass långt att vissa modeller går att koppla ihop med sin smarttelefon, vilket möjliggör att man kan justera temperaturer samt få felmeddelanden om något skulle hända med vinkylen även om man inte är hemma.

Justerbara hyllor

Att kunna justera hyllorna i vinkylen är något som många önskar. Speciellt om man har köpt större flaskor så kan man behöva möblera om inuti kylen. Därför kan den här funktionen vara önskvärd hos många och något som är värt att ha i åtanke.

Energiklass

Som med mycket vitvaror i köket så kommer även vinkylen med energiklassning. En vinkyl förbrukar något mindre energi än ett kylskåp tack vare att man öppnar och stänger sällan vinkylen lika ofta som kylskåpet.

1. Caso WineComfort 1260 Smart

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta de bästa när det kommer till en vinkyl? Då rekommenderar vi Caso WineComfort 1260 Smart som är en premium modell med plats för hela 126 flaskor vilket ger en mycket stor vinkyl. Tack vare sina 2 separata temperaturzoner som har ett spann mellan 5 – 20°C så kan man separat förvara både röda och vita viner i optimala temperaturförhållanden. Kompressorerna är välgjorda för att skapa ett jämn arbetstakt som dels är tyst (42dB) men framförallt inte skapar några vibrationen vilket är önskvärt för att bibehålla vinets goda kvalité.
 
Vinkylen i sig kommer med en snygg touch display som även går att kontrollera och styra via en app till sin smartphone där man bland annat kan styra temperaturen. Det här är en något större modell där måtten är 159 x 59,5 x 68,5 cm med en tomvikt på 76 kg. Därför rekommenderar den här modellen till ambitiösa användare som vill hitta en större vinkyl med fler än en temperaturzon och plats för många flaskor. Vi tycker också att den här modellen har en mycket snygg och elegant design som bidrar till en lyxig känsla.

2. Caso WineChef Pro 40

4.7/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats finner vi Case WineChef Pro 40 som vi tycker är en riktigt snygg och stilren vinkyl som har plats för 40 flaskor. Det här är en något mindre modell i jämförelse med vinnaren ovan där måtten på denna enhet är 82,5 x 59,5 x 50 cm vilket vi tror passar för ambitiösa samlare men som ändå vill ha en mer kompakt modell eller har mindre plats i hemmet.

Vi menar på att det här är en mycket välgjort och exklusiv vinkyl med 2 separata temperaturzoner som går att ställa in mellan 5 – 20 grader vilket ger möjlighet att separat förvara både vita och röda viner. Glasdörren har ett 3 – lagers isolerande UV-filter vilket ger ett bra skydd för vinet. Kompressorn är både tyst och vibrationsdämpade tack vare sina fötter vilket bidrar till att inte stressa vinet.

Med Casos Controll App som enkelt går att ladda ner till sin smartphone får man full kontroll över vinkylen och det går att ställa in temperaturer samt få felmeddelanden ifall det skulle uppstå några problem med enheten. I övrigt kommer Winechef Pro 40 med vad vi tycker är en snygg LED-display och lyxig invändig belysning som snyggt lyser upp både flaskor och de eleganta trähyllorna.

Vi rekommenderar den här modellen till ambitiösa användare som dels är på jakt efter en mer kompakt vinkyl men som ändå har 2 temperaturzoner samt plats för 40 flaskor. Med det sagt så menar vi på att priset på vinkylen i förhållande till antalet flaskor den rymmer är högre än konkurrenterna vilket drar ner betyget något men i övrigt har den här modellen allt vi söker i en riktigt bra vinkyl.

3. Cavin Scandinavian Collection

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På tredjeplats hittar vi Cavin Scandinavian Collection. Det här är en modell som har plats för 40 flaskor och har 2 temperaturzoner. Respektive zon kan ställas in på 5-20° C vilket ger en bra förvaring för både röda och vita viner. Måtten är på låga 82 x 60 x 57 cm där vikten bara är 49 kg vilket vi tycker ger en ganska kompakt modell som ändå rymmer mycket flaskor.
 
Kompressorn har en låg ljudnivå på bara 40 dB och invändigt är kylen utrustad med ett snygg vit LED-belysning som lyser upp de 5 urtagbara trähyllorna vilket gör att man kan anpassa utrymmet ifall man vill få plats med större flaskor. Cavin Collection går dessutom att få i 2 olika varianter, både rostfritt stål men också som svart.
 
Vi tror att den här modellen passar till alla typer av användare som vill ha en mer kompakt modell med 2 temperaturzoner och som inte är i den högsta prisklassen. Med sin kapacitet och sina funktioner tycker vi därför att det här är en mycket prisvärd vinkyl.

4. CaveCool Chill Ruby

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Cavecool Chill Ruby är en vinkyl med plats för 34 flaskor i vad vi tycker är en billig och prisvärd vinkyl. Den här modellen kommer med 2 temperaturzoner som går att ställa in mellan 5 – 12° C & 12 – 18 ° C. Den kommer med 4 separata trähyllor, en snygg LED-display och en dörr med UV-skyddande glas.

Måtten är 85 x 48 x 43 cm med en vikt på 29 kg samt en ljudnivå som är 36 dB vilket är bland de tystare modellerna om vi jämför med konkurrenterna. Vi rekommenderar CaveCool Chill Ruby till användare som dels vill hitta en något billigare vinkyl med 2 zoner som ändå rymmer 34 flaskor.

5. Caso WineSafe 12

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du bara hitta en billig och liten vinkyl? Då tipsar vi om Caso Winsafe 12 som är en mindre modell som kommer med 1 temperaturzon och plats för 12 flaskor. Tack vare sina låga mått på 51,5 x 39,5 x 51 cm så tar den här vinkylen mycket liten plats vilket är bra ifall man har ett begränsat utrymme. Temperaturspannet går från 5 – 20°C som enkelt kan ställas in via den användarvänliga touch displayen på framsidan.
 
Precis som många andra vinkylar från Caso så kommer även denna med deras kompressor teknik vilket dels innebär att temperaturen hålls stabil men också utan vibrationer vilket bidrar till en bättre miljö för vinerna. Ljudvolymen är bara 39 dB vilket är bland dom lägsta i denna topplista vilket gör det till en mycket tyst vinkyl.
 
Vi tycker att den här modellen passar till användare som inte är behov av att kunna få plats med många flaskor och som är på jakt efter en billig fristående vinkyl som inte tar upp speciellt mycket plats.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa vinkylen? Läs gärna fler av våra artiklar om vitvaror

Vanliga frågor om vinkylar

När man ska lagra vin är det ett par saker som kan vara bra att tänka på :

  • Skydd mot solljus & UV-strålar
  • Skydd mot lukt
  • Skydd mot vibrationer
  • Rätt luftfuktighet
  • Rätt & konstant temperatur

Då vita och röda viner mår bäst i olika temperaturer så kan det vara önskvärt att ha en vinkyl med separata temperaturzoner. Vita viner bör lagras i 6 – 8 C° medans röda viner kan ha en varmare temperatur på 14 – 17 C°.

Om man däremot bara har en temperaturzon med både röda och vita viner så bör man lagra vinet mellan 10 – 12 C°.

Kompressorn i en vinkyl eller en vanlig kyl avger ofta små vibrationer som i sin tur stressar vinet vilket kan påverka smak, lukt men även färg. Därför kommer ofta vinkylar med antivibrationssystem vilket innebär inbyggda dämpare som bidrar till att vibrationerna dämpas och tas upp av annat i kylen än själva flaskorna.

Vår Topplista Vinkyl Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 19

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *