Bästa Raclettegrillen – Bäst I Test 2024 | Mitt I Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera & Kitchentime

Raclettegrill 2024 - Mitt i köket

Att laga mat med hjälp av en raclettegrill eller raclettejärn som det också kallas, är ett mycket socialt sätt att laga mat vid bordet vilket är uppskattat både för en familjemiddag men som också fungerar utmärkt till mindre tillställningar. Maträtten raclette innebär smält ost med tillbehör som kött, kyckling & fisk, men det finns även många vegetariska alternativ som svamp, paprika eller varför inte zucchini. Det här gör att man verkligen kan kan skräddarsy racletten beroende på vad dina middagsgäster tycker om och med hänsyn till allergier.

Men det finns många olika typer av raclettegrillar och det är kanske inte så lätt att veta vilken modell som skulle passa, speciellt om man är ny till den här typen av matlagning. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig att hitta en riktigt bra raclettegrill.

Vi kommer inleda med att berätta vad en raclettegrill är för något, hur den används och vilka fördelar den har. Vi kommer även tipsa om bra saker man kan tillaga vid en raclette. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra vinnare till bästa raclettegrillen 2024.

Vår topp 5 lista bästa Raclettegrill

Princess Raclettejärn 8 Stone Grill Party
1. Princess Raclettejärn 8 Stone Grill Party
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Princess Raclettejärn 8 Oval
2. Princess Raclettejärn 8 Oval
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Severin Deluxe Raclette
3. Severin Deluxe Raclette
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Severin 4
4. Severin 4
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Princess Raclettejärn 6
5. Princess Raclettejärn 6
4.2/5

Betyg 4.2 av 5

Vad är ett raclettejärn?

Maträtten raclette har sitt ursprung från Schweiz under sent 1500-tal där man värmde osten över öppen eld. Idag finns det moderna och smidiga raclettejärn där man istället tillagar raclette vid middagsbordet vilket skapar en positiv social gemenskap som är uppskattat under familjemiddagar eller mindre fester. Allt som behövs för att använda ett raclettejärn är en stabil bordsyta, ett eluttag och råvaror, sen är det bara att komma igång.

Raclettegrill

Hur använder man raclettejärnet?

Raclettejärnet har en ovansida som består av en grillyta där man grillar sina tillbehör till den smälta osten. Det kan vara allt från kött, fisk eller grönsaker. Fördelen med raclette är att man själv kan välja vad man vill lägga på grillen vilket kan jämföras när man äter en fondue.

På undersidan har man istället individuella pannor där man smälter sin racletteost som man sedan blandar på sin egna tallrik med råvarorna man har grillat ovanpå.

Medans man äter kan man lägga på ny ost och råvaror på grillen, ja man blir ofta mycket mätt!

Något som kan vara bra att tänka på är att raclettegrillar ger ifrån sig matos. Därför kan det vara en god idé att ha nära till ventilering som till exempel möjligheten att öppna ett fönster i närheten.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är ifall man tänker använda raclettejärnet med barn i hushållet, så är det viktigt att göra dem införstådda på att raclettejärn blir varma och ska därför behandlas med en viss respekt.

Fördelar med raclettejärn

Raclettejärn har många fördelar, vi gillar framförallt den sociala aspekten och att det alltid är spännande att laga mat direkt vid middagsbordet. Ett raclettejärn är ett mycket smidigt och praktiskt sätt att laga mat då man har separata och individuella pannor vilket gör att man själv kan välja vilka råvaror man vill tillaga samt i hur stora portioner man vill göra.

Självklart går det bra att smälta ost i en vanlig stekpanna och tillaga resterande råvaror i en annan separat panna, men det tar bort den sociala charmen med rätten och skapar inte alls samma känsla. Tack vare att de flesta raclettejärn är billiga och normalt sätt inte kostar mer än 1000kr så tycker vi att det är en värd investering.

Tips på ost till racletten

Vi tycker att det är en självklarhet att ha racletteost till en raclette, den är ju ändå anpassad för ändamålet. Racletteostar är halvhårda samtidigt som de smälter bra på griller och inte skapar så mycket trådar. Det finns även olika varianter på racletteost som kan vara speciellt kryddade eller rökta. Det finns ofta gott om olika racletteostar i vanliga matbutiker och vi rekommenderar att testa på och pröva lite olika varianter för att hitta den man tycker om bäst.

Racletteost

Tips på råvaror

Förutom racletteost så finns det mycket olika råvaror man kan tillaga på en raclettegrill. Vid sidan om kan det alltid vara gott att ha lite kokt potatis samt såser och röror som passar till.

När det kommer till kött så rekommenderar vi mört nötkött som tunna bitar oxfile eller entrecote, men även billigare bitar som lövbiff passar bra till en raclette. När det kommer till kött så kan man även tillaga lammfile, korv eller varför inte varmrökt fläsk, det är egentligen bara fantasin som sätter stopp men vi rekommenderar att man tar bitar som är lite tunnare för att snabba på tillagningsprocessen så att man frigör yta på själva grillen så att andra kan tillaga sina råvaror.

Självklart kan man göra vegetarisk raclette fylld med grönsaker som bland annat svamp, zucchini, sparris eller varför inte paprika.

Raclettejärn

Hur hittar man bästa raclettejärnet? - Köpguide

Då raclettejärn ser olika ut så kanske det inte är helt lätt att veta vilken som är den bästa raclettejärnet för just dig, speciellt om man är ny till det här konceptet. Men det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på som vi listat nedan :

Form & Storlek

Det är viktigt att raclettejärnet har rätt form och storlek då det finns både stora som små modeller samt runda eller rektangulära. Först och främst kan det vara en god idé att köpa en modell som är avsedd för rätt antal personer. Om ni bara är 4 personer som tänker använda raclettegrillen är det kanske inte så smart att köpa en modell avsedd för 8 pers eller fler, vilket kommer resultera i att den tar upp mer plats och förmodligen till en dyrare prislapp, helt i onödan.

När det kommer till form på raclettejärnet så tycker vi att det är smartast att den har samma form som köksbordet. Ett runt raclettejärn kommer passa bättre till ett runt bord medans en rektangulär modell kommer passa bättre till ett rektangulärt bort.

När det kommer till stora modeller kan det vara en god idé att ha koll på måtten på modellen man är intresserad av. Man behöver som sagt lite extra yta på matbordet till individuella tallrikar, glas bestick m.m. Så vi tipsar om att kolla upp dimensionerna som oftast står i produktbeskrivningarna för att sedan jämföra med det tilltänkta bordet.

Rektangulärt Raclettejärn
Princess Raclettejärn 6

Grillsten

En del modeller kan komma med en grillsten istället för en grillpanna eller en kombination av de båda. Vi tycker att grillstenen skapar en bättre känsla vid matlagningen och ger samma resultat som en panna förutom grillränderna. Skillnaden som kan vara bra att ha koll på är att det tar längre tid för stenen att bli varm samt kylas av.

Beläggningen - Rengöring av raclettegrillen

Självklart vill man att rengöringen ska vara smidig och enkel. Därför kommer de flesta modellerna med en non-stick beläggning som bidrar till att maten inte fastnar lika lätt. Här kommer kvalité och prisklass in i bilden då exklusivare modeller tenderar att ha en bättre beläggning i jämförelse med en billig raclettegrill.

De flesta delarna i en raclettegrill är löstagbara för att underlätta rengöringen vilket är önskvärt av många.

1. Princess Raclettejärn 8 Stone Grill Party

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta det absolut bästa när det kommer till när det kommer till raclettejärn? Då vill vi tipsa om Princess 8 Stone Grill Party. Det här är en större modell med en stor stengrillplatta på ovansidan där vi tycker att stenen bidrar till en bättre känsla i matlagningen.
 
Tack vare sin något större stekyta på 42 x 21 cm så passar den här modellen upp till 8 gäster. Det medföljer även 8 småpannor som används undertill för att smälta sin ost. Småpannorna är i nonstick-beläggning vilket underlättar rengöring samt livslängd. Man justerar enkelt temperaturer med det justerbara termostatet där effekten ligger på starka 1300 W vilket säger lite om kvalitén och kapaciteten på just den här modellen. Undertill har detta raclettejärn antiglidfötter vilket bidrar till att den står stadigt på middagsbordet.
 
Vi tycker att det här är en bra modell där vi verkligen gillar att grillytan är i sten. Modellen lämpar sig till större sällskap om upp till 8 personer men fungerar såklart för mindre sällskap också. Man bör däremot ha koll på att nätsladden är 2 m så det kan vara bra att ha en förlängningssladd tillgänglig.

2. Princess Raclettejärn 8 Oval

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Om du har ett runt eller ovalt middagsbord så kan vi rekommendera detta raclettejärn från Princess. Det här är en stor modell med en stekyta om 43 x 30 cm i diameter där 8 pannor medföljer vilket också gör att den passar bra för sällskap om max 8. På grillytan finner vi ett Integrerat crepejärn vilket den här modellen är ensam om i vår topplista.

Något som vi uppskattar i denna modellen är att grillplattan är avtagbar vilket gör den mycket lätt och praktisk att rengöra dessutom är delarna till grillen även säkra att rengöra i diskmaskin så man slipper handdiska. Undertill har Princess Oval antiglid fötter vilket bidrar till att raclettejärnet står stabilt på middagsbordet.

Vi tycker att den här är en bra och stor modell som passar till runda eller ovala middagsbord med plats upp till 8 personer. Den är lätt och praktisk att rengöra och crepejärnet ovantill tycker vi är en bra funktion. Trots sina fina kvalitéer och stora konstruktion så tycker vi att priset är bra där man får mycket raclettejärn för pengarna.

3. Severin Deluxe Raclette

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin tredjeplats finner vi denna modell från Severin. Den här modellen kombinerar en grillyta med både natursten men också en grillplatta med non-stickbeläggning vilket kan vara önskvärt ifall man vill få till stekränderna på sina råvaror. I köpet medföljer 8 raclettepannor som också har en non-stickbeläggning vilket bidrar till en lättare rengöring. Det här betyder också att Severin Deluxe Raclette passar för upp till 8 personer men som även går bra för mindre sällskap.
 
Den här modellen har en stark effekt på 1700 W vilket är högst i vår topplista, där värmen enkelt kan justeras tack vare vredet på sidan. Vi tycker att det här är en bra och stor modell i snyggt rostfritt stål som passar till större sällskap där man också vill komma åt den kombinerande grillytan med både sten och grillpanna.
 

4. Severin 4

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en mindre raclettegrill så vill vi tipsa om denna kompakta modell från Severin som är anpassad för 4 personer vilket passar bra för mindre familjer och hushåll. I köpet ingår givetvis 4 st raclettepannor där samtliga har en non-stick beläggning vilket gör rengöringen enklare.

Grillplattan har ett mått på 21 x 21 cm som också har en non-stickbeläggning. Effekten ligger på 600 W vilket vid en första anblick kanske låter lite lågt men det är allt som behövs när raclettegrillen är så pass kompakt och liten som denna modell. En annan fördel med denna modell då måtten bara är 26 x 40 x 12,2 cm så är den mycket lätt och praktisk att flytta runt.

Det här är helt enkelt en bra modell som passar för mindre sällskap om max 4 som därav också kommer i ett billigare pris.

5. Princess Raclettejärn 6

4.2/5

Betyg 4.2 / 5

Kommentar : Vill du hitta en rund och billig raclettegrill? Då vill vi tipsa om Princess 6 Grill Party. Denna runda modell kommer med 6 grillpannor vilket gör att modellen är avsedd för max 6 personer. Tack vare sin runda design så passar denna raclettegrill till runda men också ovala bord. Diametern är 30 cm och effekten ligger på 800 W vilket är något lågt och innebär att uppvärmningen tar något längre tid men ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisklassen.
 
Vi tycker att det här är en bra modell som passar till användare som vill hitta en billigare raclettegrill anpassad för 6 personer och ett runt eller ovalt bord.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa raclettejärnet? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor

Vi rekommenderar att välja formen på raclettegrillen utefter vilket form som bordet har där du tänker använda den. Om du till exempel har ett runt bord så passar det bäst med en rund raclettegrill medans en rektangulär modell kommer fungera bättre på ett rektangulärt bord.

Priset varierar såklart med kvalité men de flesta raclettegrillar brukar inte kosta mer än tusen kronor.

Vi rekommenderar att man först ser till att raclettegrillen står stabilt emot underlaget, det är ändå föremål som kommer att bli varma. Därefter bör man se till att man kan ventilera matoset som kommer uppstå. Därför kan det vara en god idé att vara öppna någon fönster eller dörr i närheten för att möjliggöra ventilering.

Vår Topplista Raclettegrill Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster : 17

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *