Kötthammare – Bäst I Test 2024 | Mitt I Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera, & Kitchentime

Kötthammare | Mitt i köket

Är du på jakt efter en kötthammare men osäker på vad du ska köpa? Då har du kommit helt rätt, för i den här artikeln hjälper vi dig att hitta en modell som passar för alla prisklasser. En kötthammare, som också kan kallas för köttklubba, biffbankare eller köttbankare är ett perfekt verktyg att ha i köket.

Att banka kött bidrar till att köttet blir mörare, ger mer smak, mer saftighet samtidigt som köttet får en större stekyta. Genom att banka köttet så bryts muskelfibrerna upp i köttet vilket gör köttet mindre segt. Många tror att en köttklubba bara lämpar sig till just köttbitar, men de går givetvis bra även till färs, kyckling, fisk och mycket mer.

Men det är kanske inte så lätt att veta vilken hammare som är bäst eller vilken man bör välja, därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi dels går igenom fördelarna med att banka kött men också vilka egenskaper i en köttbankare som kan vara bra att känna till. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa kötthammare 2024 med modeller från bland annat Rösle och Anders Petter.

Vår topp 3 lista bästa kötthammaren 2024

Rösle Kötthammare
1. Rösle Kötthammare
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Exxent Biffklubba
2. Exxent Biffklubba
4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Kitchen Craft Pro
3. Kitchen Craft Pro
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Vad är en kötthammare?

En kötthammare är ett köksredskap som blir allt vanligare i våra hushåll, helt enkelt en praktisk hammare eller bankare som är anpassad för att möra kött. Idag finns det flera olika modeller på marknaden med olika materialval, utformning på själva huvudet och såklart även prisklass.

När man använder sin köttbankare så rekommenderar vi att man först lägger köttet på en pappershandduk så köttet inte glider iväg. Sedan ska man givetvis ha en skärbräda under det för att skydda underlaget. Sedan är det bara att hamra eller banka till önskat resultat.

Många som inte har tillgång till en köttbankare brukar istället använda en kavel eller en kastrull men det ger inte alls samma resultat som en traditionell köttbankare som är avsedd för ändamålet. Dessutom har varken kaveln eller kastrullen några taggiga ytor som krävs för att komma åt muskelfibrerna.

Vi tycker att det här köksredskapet är så pass billigt att det kan vara värt att investera för att uppnå det bästa resultatet, det är aldrig kul att få en seg och tråkig köttbit på tallriken.

Bästa kötthammare

Varför ska man banka kött? - Köttmörare

För att förstå varför man ska banka kött så kan det vara bra att ha koll på processen bakom. Ett djur som rör på sig gör så att muskelfibrerna drar ihop sig vilket resulterar i ett segare och tuffare kött. Genom att banka ut köttet så bryter man upp dessa muskelfibrer vilket gör köttet mörare, saftigare och mindre segt. Helt enkelt ett mycket bättre och godare resultat.

En köttmörare brukar ofta komma med ett platt huvud och ett räfflat huvud. Den räfflade ytan används för att tränga in i muskelfibrerna och göra köttet mindre segt medans den platta ytan används för att tunna ut och ge en större stekyta.

Hur hittar man den bästa köttklubban?

Men hur ska man gå tillväga för att hitta den bästa köttklubban? För att vara ärlig så är det ganska lite som skiljer köttklubborna åt mer än materialval, design och prisklass. Man kanske får något bättre resultat med en exklusiv modell men vi tycker att en billig köttklubba också ger ett bra resultat vilket kan vara bra att ha i åtanke om man är ny till den här konceptet och ska köpa sin allra första köttklubba. Nedan listan vi några andra bra saker att ha i åtanke.

Kvalité & Design

När man ska hitta en bra modell så är givetvis kvalité en viktig egenskap, inte bara för att det oftast ger ett bättre resultat men en välgjord kötthammare brukar även hålla längre. Vi rekommenderar att främst kika efter rostfritt stål vilket är ett kraftfullt och tåligt material.

En annan aspekt som vi tycker man kan ta hänsyn till är att hammaren inte väger för lite, om det är mer tyngd i hammaren så bidrar det också till ett bättre resultat och stabilitet. En lätt hammare riskerar att inte ge lika mycket kraft i själva bankningen. Vi tycker att man iallafall bör kika efter en modell som väger över 0.3 kg.

Att kötthammaren har en snygg och stilren design är viktigt för många, speciellt om man vill att den ska passa bra in i ens kök. Vill man dessutom imponera på middagsgäster så är design såklart en bra aspekt.

Bästa köttklubba

Rengöring​

Självklart vill man att rengöringen ska vara så enkel och praktisk som möjligt, en del kötthammare tål faktiskt diskmaskin medans andra bara är gjorda för handdisk. Ta därför gärna en extra koll i produktspecifikationen ifall man tycker det är viktigt med en modell som tål diskmaskin.

1. Rösle

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vi tycker att rösle kötthammare 28 cm inte bara är en praktiskt och välbalanserad kötthammare, den är också mycket stilren. Den här modellen är konstruerad i rostfritt stål vilket bidrar till en bättre livslängd samtidigt som den faktiskt tål att rengöras i diskmaskin vilket alltid är praktiskt.
 
Rösle har 2 olika sidor, en som är räfflad vilket används för att göra köttet mindre segt och den andra sidan är platt vilket används för att tunna ut köttbiten och skapa en större samt mer smakrik stekyta.
 
Materialvalet gör att prisklassen går upp något men det vi tycker att man ska ha i åtanke är dels att resultatet blir bättre men framförallt så kommer den att hålla längre än många budgetmodeller. Vi tycker att rösle passar alla typer av användare, oavsett om man är nybörjare i köket eller mer erfaren som vill ha god kvalité och en stilren konstruktion som passar bra in i köket.

2. Exxent Biffklubba

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Exxent biffklubba är en kraftfull modell i gjuten aluminium kombinerat med vad vi tycker är ett snyggt träskaft. Det gjutna aluminiumet bidrar till att klubban får en bättre hållbarhet. Vikten är 0.5 kg och den totala längden är 33 cm i en bra balanserad modell. Klubban har 2 sidor, varav en slät och en taggig. Till skillnad från produkten ovan så kommer den här modellen i en något billigare prislapp vilket kan vara önskvärt ifall man är ny till den här konceptet att banka kött. Helt enkelt en välgjord medelprisklass modell som vi tycker passar för alla användare.

3. Kitchen Craft Pro

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Kitchen Craft Pro Kötthammare är en budgetmodell tillverkat i rostfritt stål. Klubban kommer med 2 sidor, en för att att banka till tjockleken och den andra för att möra. Klubban har en vikt på 0,26 kg och den är tillverkad för handdisk.
 

Vi tycker att Kitchen Craft Pro är en billig kötthammare som inte riktigt kommer upp i samma nivå som konkurrenterna ovan när det kommer till kvalité men om man är på jakt efter en budget modell så har den här klubban det man behöver.

Gillade du vår artikel om att hitta den bästa köttklubban? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor

Det bidrar till att köra köttet mörare, ge mer smak och saftighet samtidigt som köttet får en större stekyta

Vissa köttbankare tål diskmaskin men inte alla där det istället är handdisk som gäller

Vår topplista kötthammare bäst i test

Utgången modell Kitchen Craft Amco 4

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Denna köttmörare från kitchen craft marknadsförs som en 4-in-1 modell vilket innebär att den har 4 olika sidor beroende på om man vill kunna banka köttet med en taggigare yta eller en mer slät yta. Det här gör hammaren mycket mångsidig oavsett vilket köttstycke man har. Den taggigare kan fördelaktigt användas för tuffare stycken.

Vi tycker att priset är bra även om den rent kvalitetsmässigt inte kommer upp i samma nivå som de bästa modellerna. Ett litet minus är att den bara ska handdiskas, men i övrigt tycker vi att det här är en bra modell till en bra prislapp.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster : 7

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *