Bästa Paellapanna – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera

Paellapanna 2024 - Mitt i köket

Är du på jakt efter din bästa paellapanna eller ett stort stekkärl så har du kommit helt rätt. Om du vill imponera på dina middagsgäster med en riktigt god paella så behöver man ett större stekkärl eller paellapanna. Många tror att paellapannan bara är till för paella men tack vare att det är ett större stekkärl så kan man laga allt från wok, kött, kyckling eller varför inte pytt i panna. Många pannor är gjorda för utomhusbruk för användning på en gasolbrännare, men den går precis lika bra att använda på grillen, öppen eld samtidigt som det även finns modeller som fungerar bra på en vanlig induktionshäll.

Men det finns många olika paellapannor på marknaden och är man ny till den här typen av större stekkärl så är det kanske inte helt lätt att veta vilken modell man bör köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att hitta rätt modell. Vi kommer inleda med att berätta vad en paellapanna är och hur den kan användas. Därefter kommer vi att gå igenom saker som kan vara bra att tänka på så man köper en panna som passar för ens förutsättningar. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa paellapannan.

Vår topp 4 lista bästa paellapanna

Garcima Paellapanna Rostfri
1. Garcima Paellapanna Rostfri
4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Muurikka Pro paellaset
2. Muurikka Pro paellaset
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Hällmark Paellapanna
3. Hällmark Paellapanna
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Muurikka Paellapanna Gjutjärn 45 cm
4. Muurikka Paellapanna Gjutjärn 45 cm
4.2/5

Betyg 4.2 av 5

Vad är en paellapanna?

Den spanska maträtten paella har sitt ursprung från Valencia redan under tidigt 700-tal. Paella är en risrätt som ofta är saffranskryddad och innehåller skaldjur och räkor men det går givetvis bra att göra en egen “twist” på rätten och ha i lite av det man tycker om. Paella står för stekkärl och tillagas oftast på en stor panna med höga kanter och 2 öronhandtag som gör den enkel att flytta.

När man ska göra paella så behövs ofta en stor panna, men det är inte alltid en vanlig stekpanna räcker till och för att få till den riktigt goda smaken så kan det vara en god idé att tillaga rätten på en paellapanna vilket gör det lättare att tillaga rätten och man kan göra större portioner för att servera större familjer, sällskap och även för fest.

Som tidigare nämnt så fungerar det alldeles utmärkt att laga annat än just paella, det kan vara allt från wok, kyckling, kött eller egentligen vad som helst då det är ett stekkärl. Det här är inte bara ett effektivt sätt att laga mat, det är också mycket roligt och spännande, speciellt om man gör det utomhus.

Bästa paellapannan

Hur väljer man rätt paellapanna?

Grundkonstruktionerna i paellapannor är i stort sett ganska lika, de största som skiljer dem åt är material, storlek och ifall de är konstruerade för induktion för inomhusbruk eller är tilltänkta för utomhusbruk då man behöver ordna en gasolbrännare. Redan nu kan det därför vara en god idé att tänka ut hur stor panna man behöver köpa och vilket användningsområde man tänker använda sitt stekkärl. Hur många portioner vill man kunna göra i sin panna? Är det till större tillställningar eller för en mindre familj? Vilken prisklass skulle passa? Är den tilltänkt för utomhus- eller inomhusbruk?

Checklista utomhus

Visst kan det vara roligt och spännande att kunna laga mat utomhus, speciellt om man ska få gäster eller laga för fest. En del paellapannor säljs som kompletta set vilket kan vara önskvärt då stativ och gasregulatorset ofta ingår. De enda man brukar behöva komplettera med är en gasoltub men de är ofta enkla att få tag på vid till exempel en bensinmack. Men om du bara köper stekkärlet så behöver du komplettera med följande :

Material & användningsområde

Många paellapannor är gjorda för just utomhusbruk men det finns många mindre paellapannor som är konstruerade även för inomhusbruk. Pannor som är gjorda för induktion fungerar fint på induktionshällen i hemmet.

När det kommer till materialval så är det främst 4 olika typer som är vanliga i Sverige :

Rostfritt Stål – Håller länge och håller värme bra med nackdelen att prisklassen kan vara något högre.

E
mailjerat Stål – Klart enklast att rengöra men emaljen riskerar att slitas ut, speciellt om man inte tar hand om sitt stekkärl.

P
olerat Stål – Bland de populärare materialen då den tål mycket värme samtidigt som den är enkel att rengöra.

Gjutjärn – Har fördelen att den håller värme extremt bra och ofta ger det bästa resultatet, men nackdelen att de ofta är ganska tunga och kräver lite mer jobb vid rengöring.

Paellapanna bäst i test

Storlek

Som tidigare nämnt så varierar storleken mellan pannorna, nedan listar vi ungefärligt riktvärde på hur stor pannan behöver vara i diameter :

32 cm – ca 4 portioner
46 cm – ca 8 portioner
60 cm – ca 16 portioner
80 cm – ca 32 portioner

Rengöring

Givetvis vill man att rengöringen ska vara enkel. Vi tycker att rostfritt och emaljerat stål är att föredra då de är snälla material att göra rent.

1. Garcima Paellapanna Rostfri

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Denna paellapanna från Garcima kommer i flera olika storlekar från 32 cm till 40 cm vilket även passar bra för mindre sällskap. Vi skulle säga att 40 cm modellen passar för upp till 8 personer medans 32 cm går bra till 4-6 personer. Tack vare sin sandwichteknik i kombination med sitt rostfria material så kan pannan användas på alla typer av värmekällor och även på induktion.
 
Med sitt rostfria material så bidrar det dels till att pannan håller längre, gör rengöringen enklare men också så är materialet bra på att hålla värmen vilket speciellt är önskvärt när man ska göra paella eller andra liknande rätter. Som ett plus i kanten så tycker vi även att pannan är väldigt snygg. Helt enkelt en välgjord rostfri paellapanna i fler storlekar, bra materialval till vad vi tycker är en okej prislapp.

2. Muurikka Pro paellaset

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Om du vill laga mat utomhus och vill ha ett komplett set utan att behöva köpa till separata stativ, brännare osv, så kan vi tipsa om denna modell från Muurikka i deras Pro paellaset. I den här modellen ingår gasbrännare och stativ, så allt man behöver köpa är en gasoltub. Det här kan vara önskvärt ifall man vill ha ett smidigt köp där allt ingår. Men det ger då en något högre prislapp än ifall man bara skulle köpa själva pannan. Stativet mäter 85 cm vilket vi tycker ger en bra arbetshöjd för matlagningen.
 
Själva pannan är 45 cm i diameter vilket passar bra även för större sällskap vilket kan vara kul ifall man ska laga mat för en tillställning eller en större familj. Helt enkelt en bra och välgjord paellapanna i ett komplett praktiskt paket.

3. Hällmark Paellapanna

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Denna panna från Hällmark är tillverkat i emaljerat stål vilket ger en snygg design men som också gör den lätt att rengöra. Storleken är på hela 46 cm i diameter vilket ger en stor paellapanna som är anpassad för gasolbrännare på 30- eller 40 cm. Om man inte har en gasolbrännare går det givetvis bra att även sätta den på grillen.

Något som vi gillar med den här pannan är att den kommer till vad vi tycker är en bra prislapp. Trots sin storlek och emaljerande stål konstruktion så menar vi på att den är prisvärd.

4. Muurikka Paellapanna Gjutjärn 45 cm

4.2/5

Betyg 4.2 / 5

Kommentar : Denna modell från Muurikka kommer med en diameter på 45 cm vilket passar för de större sällskapet. Pannan är tillverkad i gjutjärn vilket gör att den främst passar för gasbrännare, på grillen eller varför inte över öppen eld. Fördelen med just gjutjärn är att den håller värmen extremt bra och tål höga temperaturer vilket vi menar på ger det bästa resultatet. Men med det sagt så ska man vara förbered på att den kan vara något tuffare att göra rent samt att gjutjärn har en förmåga att väga något mer än traditionella stekkärl.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa paellapannan? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning

Vanliga frågor om paellapannor

Självklart kan man laga andra rätter. En paellapanna är ett stekkärl men det fungerar precis lika bra att laga till exempel wok, protein eller varför inte en pytt i panna?

Ungefärligt riktvärde i diameter :

32 cm – ca 4 portioner
46 cm – ca 8 portioner
60 cm – ca 16 portioner
80 cm – ca 32 portioner

Paellapannor kan kosta allt från ett par hundringar upp till 4-siffriga belopp för de mer exklusiva modellerna

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster : 8

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *