Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren o Kocken, Cervera
Paellapanna 2024 - Mitt i köket
Är du på jakt efter din bästa paellapanna eller ett stort stekkärl så har du kommit helt rätt. Om du vill imponera på dina middagsgäster med en riktigt god paella så behöver man ett större stekkärl eller paellapanna. Många tror att paellapannan bara är till för paella men tack vare att det är ett större stekkärl så kan man laga allt från wok, kött, kyckling eller varför inte pytt i panna. Många pannor är gjorda för utomhusbruk för användning på en gasolbrännare, men den går precis lika bra att använda på grillen, öppen eld samtidigt som det även finns modeller som fungerar bra på en vanlig induktionshäll.
Men det finns många olika paellapannor på marknaden och är man ny till den här typen av större stekkärl så är det kanske inte helt lätt att veta vilken modell man bör köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att hitta rätt modell. Vi kommer inleda med att berätta vad en paellapanna är och hur den kan användas. Därefter kommer vi att gå igenom saker som kan vara bra att tänka på så man köper en panna som passar för ens förutsättningar. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera våra favoriter till bästa paellapannan.
Vår topp 4 lista bästa paellapanna
Vad är en paellapanna?
Den spanska maträtten paella har sitt ursprung från Valencia redan under tidigt 700-tal. Paella är en risrätt som ofta är saffranskryddad och innehåller skaldjur och räkor men det går givetvis bra att göra en egen “twist” på rätten och ha i lite av det man tycker om. Paella står för stekkärl och tillagas oftast på en stor panna med höga kanter och 2 öronhandtag som gör den enkel att flytta.
När man ska göra paella så behövs ofta en stor panna, men det är inte alltid en vanlig stekpanna räcker till och för att få till den riktigt goda smaken så kan det vara en god idé att tillaga rätten på en paellapanna vilket gör det lättare att tillaga rätten och man kan göra större portioner för att servera större familjer, sällskap och även för fest.
Som tidigare nämnt så fungerar det alldeles utmärkt att laga annat än just paella, det kan vara allt från wok, kyckling, kött eller egentligen vad som helst då det är ett stekkärl. Det här är inte bara ett effektivt sätt att laga mat, det är också mycket roligt och spännande, speciellt om man gör det utomhus.
Hur väljer man rätt paellapanna?
Grundkonstruktionerna i paellapannor är i stort sett ganska lika, de största som skiljer dem åt är material, storlek och ifall de är konstruerade för induktion för inomhusbruk eller är tilltänkta för utomhusbruk då man behöver ordna en gasolbrännare. Redan nu kan det därför vara en god idé att tänka ut hur stor panna man behöver köpa och vilket användningsområde man tänker använda sitt stekkärl. Hur många portioner vill man kunna göra i sin panna? Är det till större tillställningar eller för en mindre familj? Vilken prisklass skulle passa? Är den tilltänkt för utomhus- eller inomhusbruk?
Checklista utomhus
Visst kan det vara roligt och spännande att kunna laga mat utomhus, speciellt om man ska få gäster eller laga för fest. En del paellapannor säljs som kompletta set vilket kan vara önskvärt då stativ och gasregulatorset ofta ingår. De enda man brukar behöva komplettera med är en gasoltub men de är ofta enkla att få tag på vid till exempel en bensinmack. Men om du bara köper stekkärlet så behöver du komplettera med följande :
- Gasolbrännare
- Stativ
- Gasregulatorset
- Gasoltub (går enkelt att köpa på till exempel en bensinmack)
Material & användningsområde
Många paellapannor är gjorda för just utomhusbruk men det finns många mindre paellapannor som är konstruerade även för inomhusbruk. Pannor som är gjorda för induktion fungerar fint på induktionshällen i hemmet.
När det kommer till materialval så är det främst 4 olika typer som är vanliga i Sverige :
Rostfritt Stål – Håller länge och håller värme bra med nackdelen att prisklassen kan vara något högre.
Emailjerat Stål – Klart enklast att rengöra men emaljen riskerar att slitas ut, speciellt om man inte tar hand om sitt stekkärl.
Polerat Stål – Bland de populärare materialen då den tål mycket värme samtidigt som den är enkel att rengöra.
Gjutjärn – Har fördelen att den håller värme extremt bra och ofta ger det bästa resultatet, men nackdelen att de ofta är ganska tunga och kräver lite mer jobb vid rengöring.
Storlek
Som tidigare nämnt så varierar storleken mellan pannorna, nedan listar vi ungefärligt riktvärde på hur stor pannan behöver vara i diameter :
32 cm – ca 4 portioner
46 cm – ca 8 portioner
60 cm – ca 16 portioner
80 cm – ca 32 portioner
Rengöring
Givetvis vill man att rengöringen ska vara enkel. Vi tycker att rostfritt och emaljerat stål är att föredra då de är snälla material att göra rent.
1. Garcima Paellapanna Rostfri
- Storlekar : 32, 36 & 40 cm
- Tål induktion
- Rostfri
- Prisklass : Medel
Betyg 4.9 / 5
- Finns i flera storlekar
- Kan användas på flera värmekällor
- Fungerar på induktion
2. Muurikka Pro paellaset
- Storlek : 48 cm
- Paellaset : Brännare & stativ ingår
- Prisklass : Premium
Betyg 4.6 / 5
- Komplett paellaset
- Praktisk
- Tilltagen storlek
- I den övre prisklassen
3. Hällmark Paellapanna
- Storlek : 46 cm
- Emaljerat Stål
- Prisklass : Budget
Betyg 4.5 / 5
Kommentar : Denna panna från Hällmark är tillverkat i emaljerat stål vilket ger en snygg design men som också gör den lätt att rengöra. Storleken är på hela 46 cm i diameter vilket ger en stor paellapanna som är anpassad för gasolbrännare på 30- eller 40 cm. Om man inte har en gasolbrännare går det givetvis bra att även sätta den på grillen.
Något som vi gillar med den här pannan är att den kommer till vad vi tycker är en bra prislapp. Trots sin storlek och emaljerande stål konstruktion så menar vi på att den är prisvärd.
- Priset
- Lätt att rengöra
- Emaljerat Stål
- Finns bara i en storlek
4. Muurikka Paellapanna Gjutjärn 45 cm
- Storlek : 45 cm
- Gjutjärn
- Prisklass : Medel
Betyg 4.2 / 5
- Gjutjärn tål mycket värme
- Bibehåller värmen
- Prisvärd
- Något tung
- Tuffare rengöring
Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa paellapannan? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning
Vanliga frågor om paellapannor
Självklart kan man laga andra rätter. En paellapanna är ett stekkärl men det fungerar precis lika bra att laga till exempel wok, protein eller varför inte en pytt i panna?
Ungefärligt riktvärde i diameter :
32 cm – ca 4 portioner
46 cm – ca 8 portioner
60 cm – ca 16 portioner
80 cm – ca 32 portioner
Paellapannor kan kosta allt från ett par hundringar upp till 4-siffriga belopp för de mer exklusiva modellerna
Vår topplista paellapanna bäst i test
Källa :
https://sv.wikipedia.org/wiki/Paella
Gillade du den här artikeln?
Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster : 8