Bästa Ismaskinen – Bäst I Test 2024 | Mitt i Köket

Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Computersalg, Kitchentim,CDON, Bagaren o Kocken, Elon.

Bästa Ismaskin 2024 - Mitt I köket

Trött på att isen alltid tar slut? Less på att alltid behöva fylla på de opraktiska och krångliga isformarna med vatten för att sedan försiktigt lägga in de i frysen? Har du en stor fest på gång där du är i behov av mycket is men inte har plats i frysen? Varför inte investera i en ren och fräsch ismaskin istället?

En Ismaskin eller isbitsmaskin som det också kallas, har en fantastiskt bra förmåga att producera mycket isbitar på kort tid vilket kan vara mycket önskvärt om man gillar att göra goda drinkar eller ska bjuda på en stor fest, speciellt i jämförelse med den traditionella frysen. Många kanske tycker att de här är en överflödig köksmaskin och att det räcker med att frysa iskuber i frysen. Men något som många inte tänker på är att isbitar i frysen binder både smak och doft från andra matvaror vilket påverkar smaken och därmed även drinken negativt.

Men det finns en hel del olika isbitsmaskiner på marknaden och är man ny till det här konceptet är det inte helt lätt att veta vad man ska tänka på när man köpa rätt ismaskin. Därför har vi tagit fram den här artikeln där vi berättar vad man bör tänka på och vilka egenskaper man bör leta efter för att hitta en riktigt bra modell. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa ismaskinen 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Champion, Caso och Wilfa.

Föredrar du istället krossad is istället för isbitar? Då rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om iskrossare

Vår topp 4 lista bästa Ismaskinen

Caso Isbitsmaskin Icemaster Pro
1. Caso Isbitsmaskin Icemaster Pro
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Wilfa ICE12S Rostfri
2. Wilfa ICE12S Rostfri
4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Champion Ismaskin
3. Champion Ismaskin
4.9/5

Betyg 4.5 av 5

Princess Ice Cube Maker 283069
4. Princess Ice Cube Maker 283069
4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad är en ismaskin

Ismaskiner är relativt små och kompakta maskiner som innehåller en vattentank samt ett kylelement där maskinen drivs av en elmotor. Man fyller själv på vatten i den tillhörande tanken där vattnet sedan flyter runt kylstavar där de formas till snygga och klara isbitar vilket bidrar till en bättre helhet till sin drink.

Tillverkningstiden varierar mellan olika modeller men det tar i regel inte mer än ett par minuter för att få en mängd is. Däremot om man vill ha mycket stora mängder tar det givetvis längre tid men det går fortfarande mycket snabbare än att göra is i frysen. I regel kan de flesta maskiner producera runt 1 isbit per minut vilket ger någonstans mellan 50 – 70 isbitar i timman.

Om man ska arrangera en stor sommarfest och behöver is för bara ett engångstillfälle så tycker vi att det givetvis att det går bra att köpa färdig is i matbutiken. Här kan det vara överflödigt att köpa en isbitsmaskin för bara ett tillfälle, men tänk då på att man behöver något bra ställe att placera den köpta isen då utrymmet kan försvinna ganska snabbt från frysen.

Ismaskin

Fördelar med ismaskiner

Det finns många fördelar med ismaskiner. De främsta fördelarna är att de kan producera mycket is på kort tid men också att man får isbitar som inte har blivit smaksatta eller exponerats för dofter i frysen vilket påverkar smaken i drinken negativt.

En annan fördel med ismaskiner är att man frigör yta i frysen vilket kan vara önskvärt om man ofta har svårt att få plats med sina matvaror. En ismaskin har också en fantastiskt bra förmåga att producera klara och snygga isbitar vilket inte alltid är så lätt när man gör det på egen hand i frysen.

Hur väljer man rätt modell?

Modellerna skiljer sig åt både när det gäller kapacitet, hastighet men också storlek och vikt. Även priset kan skilja sig och det finns både exklusiva som billiga ismaskiner. Men med det sagt så tycker inte vi att de skiljer sig så mycket mellan dyra och billiga modeller där de generella prisspannet brukar ligga någonstans mellan 1000 – 2500kr.

Nedan tipsar vi om vad som kan vara bra att tänka på där vi rekommenderar att man redan nu redogör för sig själv  vilken prisklass som man är ute efter och vilka funktioner som skulle vara önskvärda för att göra valet av maskin enklare.

Hastighet

Att kunna producera is på en kort till är något som är mycket önskvärt och vissa modeller kan producera mer is på kortare tid än andra vilket ofta går i linje med prisklass där dyrare modeller helt enkelt kan producera mer. Det står alltid i produktbeskrivningen på modellen hur mycket is som maskinen kan producera på en viss tid och de flesta modellerna kan producera en bra portion is på bara 10 minuter.

Bästa Ismaskinen

Storlek & Vikt

Storlek och vikt är en bra aspekt att ha i åtanke när man ska köpa rätt ismaskin. Vill man enkelt kunna ta med sig maskinen eller ha möjligheten att flytta runt den så är det såklart enklare om den väger mindre och är mindre till storleken. Däremot om man vill kunna producera mycket is så är givetvis större modeller att föredra. Det kan även vara bra att veta måtten på maskinen där den ska stå så att den får plats.

Vattentank

Storleken på vattentankarna varierar mellan olika modeller. Ismaskiner med större vattentankar har fördelen att man behöver inte fylla på vatten lika ofta medans mindre modeller istället har mindre vattentankar. Därför tycker vi att det kan vara överflödigt att köpa den allra största vattentanken om man vet att man inte ska göra jättemycket isbitar.

Form på isbitarna

Exklusiva modeller har ofta möjlighet att anpassa storleken på isbitarna vilket kan vara en rolig men även praktiskt funktion medans billiga maskiner ofta bara kan producera en storlek. Storlekarna brukar variera mellan 1 – 3 där man själv får anpassa beroende på hur stora isbitar man vill ha.

Princess Ice Cube Maker 283069
Caso Isbitsmaskin Icemaster Pro

1. Caso Isbitsmaskin Icemaster Pro

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en riktigt bra och exklusiv isbitsmaskin så kan vi rekommendera denna ismaskin från Caso i deras modell Icemaster Pro. Den här modellen kan producera 0.5 kg isbitar i timman eller 12 kg per dygn vilket gör den här ismaskinen bra för stora som små fester. Vattenkapaciteten är 2.2 liter och man kan få en bra portion isbitar på bara 6 – 13 minuter. Precis som många andra modeller så kommer även denna i rostfritt stål.
 
Caso Icemaster Pro kan producera 2 olika storlekar på isbitar. Den har en indikator för vattennivån i tanken men också ett praktiskt fönster där man kan se och få kontroll över hela förloppet. Måtten är 24,2 x 35,8 x 32,8 cm och med en vikt på 9,3 kg. Vi tycker helt enkelt att det här är en isbitsmaskin som har det mesta när det kommer till kvalité, kapacitet och funktioner.
 
 

2. Wilfa ICE12S Rostfri

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin andra plats hittar vi denna ismaskinen från Wilfa i deras modell ICE12S. Den här isbitsmaskinen besitter liknande egenskaper som vinnaren ovan då även denna kommer i rostfritt stål och en kapacitet att tillverka 12 kg isbitar på 24 timmar eller 70 bitar per timme där det bara tar mellan 6 – 13 minuter att få en portion med isbitar vilket kan vara önskvärt på större tillställningar. ICE12S kommer med indikatorslampor på ovansidan som säger till när man behöver fylla på vatten eller när maskinen är full.

Till skillnad från segraren i vår topplista så saknar den här maskinen en display samt att den bara kan producera 2 olika storlekar på isbitar vilket drar ner betyget något, men med det sagt så kommer därför denna ismaskin istället till ett något billigare pris. Måtten är 25 x 32 x 36cm i en relativt kompakt enhet som tar lite plats samtidigt som den är lättare att flytta runt.

Vi tycker att Wilfa ICE12S passar till användare som vill hitta en välgjord isbitsmaskin som vill ha möjlighet att producera mycket is på kort till samt att kunna välja mellan 2 storlekar men inte behöver mer i en ismaskin än så. Helt enkelt en bra maskin men som sparar på den överflödigaste lyxen och därmed ett något billigare pris.

3. Champion Ismaskin

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta en någon billigare ismaskin? Då tipsar vi om Champion Ismaskin som kommer i en något lägre prisklass. Precis som de flesta andra ismaskiner så är även denna tillverkat i rostfritt stål. Den här modellen kan producera 10 kg is på 24 timmar vilket ger en stor mängd is men inte lika mycket som de finaste maskinerna som i jämförelse producerar 12 kg på 24 timmar. Här är även vattentanken något mindre på 1.7 liter.

På ovansidan sitter LED indikatorn som visar när man behöver fylla på vatten men ska man vara petig så föredrar vi att ha knapparna mer mot framsidan av locket än på vad vi tycker nästan är längst bak på ovansidan. Den här modellen kan bara producera en storlek på isbitarna men det är ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisklassen. Måtten på enheten är 24,2 x 38 x 32,8 cm vilket ger en relativt kompakt enhet som är lätt att flytta runt.

Vi rekommenderar den här modellen till användare som vill hitta en billig isbitsmaskin som hellre fokuserar på priset än att behöva kunna producera isbitar i olika storlekar eller överflödiga funktioner. Produktionstakten behöver inte heller vara den högsta men tillräckligt hög för att kunna producera mycket isbitar vid större fester.

4. Princess Ice Cube Maker 283069

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Ytterligare en billig isbitsmaskin hittar vi på vår 5e plats i Princess Ice Cube Maker 283069. Den här ismaskinen kommer med flera bra funktioner som de exklusivare maskinerna kommer med. Till exempel kan man justera storleken på isbitarna i 3 olika storlekar vilket man ofta bara får med de dyrare modellerna. Men också att den har en LCD Display med en digital kontrollpanel. Det som drar ner betyget något är tyvärr att färgen på knapparna inte är de snyggaste.
 
En funktion som vi gillar med den här maskinen är att den har en energibesparingstimer där man kan ställa in när man vill att isbitarna ska vara klara.
 
Den här modellen kan producera 9 kuber på 10 minuter vilket ger 54 iskuber på en timma. Behållaren är stor och rymmer hela 0.8 kg där volymen på vattentanken är på hela 2.8 liter vilket är klart störst i vår topplista. Däremot så är maskinen något större än konkurrenterna där måtten på Princess Ice Cube Maker är 37,4 x 34,2 x 40,5 cm vilket inte är så konstigt med tanke på den större vattentanken. Vikten är däremot bara 8.76 kg vilket är i samma nivå som konkurrenterna.
 
Vi tycker att det här är en bra och välgjort ismaskin som trots sitt lägre pris kommer med många funktioner och finesser som de finare modellerna har. Därför tycker vi att den här modellen passar till alla användare som vill hitta en billig och prisvärd ismaskin som kan producera isbitar i flera olika storlekar och inte är så känslig för att maskinen i sig är något större ifall man vill kunna flytta den ofta.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa isbitsmaskinen? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner

Vanliga frågor

Det finns många fördelar med att ha en ismaskin till skillnad från att frysa isbitar på egen hand.

  • Man kan producera stora mängder is på kort tid
  • Mycket bekvämt och praktiskt
  • Mer hygienisk is – den påverkas inte av doft eller smak som den kan göra i frysen
  • Man frigör yta i frysen

Vissa modeller har möjligheten att anpassa storleken på isbitarna. Storlekarna brukar variera mellan skalan 1 – 3. Om man vill vara säker på att den här funktionen finns i just den ismaskinen som du letar efter så rekommenderar vi att man dubbelkollar produktbeskrivningen.

Ismaskiner som säljs för privat bruk, brukar kunna producera ungefär 1 isbit per minut eller någonstans mellan 50 – 70 isbitar i timman. Men det varierar såklart mellan olika modeller och vilken kapacitet de har.

Vår Topplista Ismaskin Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster : 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *