Tips på 5 airfryer kött recept

Bli Mästare På Airfryer Kött Recept

Letar du efter airfryer kött recept? Spana in denna artikel! Det kommer inte som någon nyhet för de flesta att airfyern som först lanserades 2010 av Philips blev en gigantisk hit över hela västvärlden. Den visades för första gången upp i Berlin på den internationella matutställningen. Om du själv äger eller någonsin provat en airfryer så råder det ingen tvekan om att det är en revolutionerande köksmaskin som inte bara gör matlagningen otroligt mycket smidigare men ökar även den kulinariska smaken enormt. Du kan laga hälsosam mat med mindre olja och dessutom behöver du inte alls spendera lika lång tid med själva matlagningen.

Tack vare att airfryern cirkulerar runt varm luft extremt snabbt så skapas en fantastisk textur och smaken blir väldigt likt friterad mat utan att innehålla enorma mängder med fet ohälsosam olja. Tyvärr fungerar inte airfyern alltid perfekt för alla måltider men vi vill hjälpa er på vägen när ni väl bestämmer er för att köpa eller redan köpt en airfyer. Om ni inte redan gjort det så rekommenderar vi att spana in vår artikel om airfyer bäst i test.

Följ med här medans vi rankar olika airfryer kött recept.

Philips air fryer

Airfryer Kött Recept

Att tillaga den perfekta steken i panna eller på grillen kan ofta vara rätt knepigt. Det kan rätt enkelt bli så att man steker köttet för länge och det blir tort. Det är därför viktigt att man har en bra metod för stekning av kött, vi rekommenderar att man använder sig utav en köttermometer för bästa resultat.

När det kommer till att tillaga kött och stek i en airfryer så måste vi tyvärr meddela att detta inte är det enklaste. Är du en person som gillar din stek welldone däremot så är kött i airfryer ett alldeles utmärkt val.

Problemet när du tillagar stek i en airfryer är att du inte får den där krispiga ytan du får när du stekar köttet i en panna. Detta kallas för Millards reaktion och är en reaktion som sker när protein och kolhydrater utsätts för riktigt hög temperatur. Detta är tyvärr inte något som en airfryer kan uppnå.

Om du vill laga kött för perfekt textur och smak så rekommenderar vi istället att ni använder er utav en bra stekpanna. Tyvärr finns det inte något riktigt bra airfryer kött recept som vi har kunnat hitta.

Kött Airfryer

Kycklingvingar i Airfryer

Om du är köttätare så bör du inte vara ny till den fantastiska proteinkällan som är kycklingvingar. Det är inte bara ett hälsosamt men också ett väldigt prisvärt val. Hur du tillagar dina kycklingvingar avgör såklart hur nyttig mat det faktiskt är. Att fritera kycklingvingar leder ofta till en enorm ökning i kalorier.

Som tur är så blir kycklingvingar i en airfryer alldeles perfekta i konsistensen med ett krispigt skin och riktigt möra inuti, utan att du måste använda dig utav flera liter olja. Det bästa av allt? Det kräver inte alls lika lång tid för tillagning som det hade krävts i en fritös eller i ugnen. Du kan förbereda och ha din mat på bordet inom 30 minuter.

För optimalt resultat vill du först tillaga kycklingvingarna i 180 grader tills de börjar bli klara innuti, sedan öka till 200 grader för att skapa den där krispiga ytan. Om du kör på 200 grader direkt så kommer du få en väldigt torr kyckling så undvik detta. Oftast är detta rekommendationen man får i manualen man får med till airfryern, undvika alltså detta, du behöver laga kycklingvingarna i 2 olika grader för optimalt resultat.

Köttbullar

Köttbullen är en stor favorit och stor kändis när det kommer till det svenska köket. Det spelar ingen roll om du vill äta dom som snacks eller tillsammans pasta eller liknande, denna fantastiska proteinkälla är nog inget någon svensk undkommit under sin uppväxt. Köttbullen är en av de absolut bästa kötträtterna du kan tillaga i en airfryer. Du kan få en riktigt härlig konsistens med krispigt skal och riktigt mört och saftigt inuti. Som bonus är det även nyttigare än att tillaga dem i stekpannan.

Vill man ha det extra nyttigt går det såklart att byta ut köttet mot kyckling eller kanske kalkonfärs då dessa innehåller lägre fetthalt och är därför mer kalorisnålt.

För att tillaga köttbullar so smälter i munnen, se till att du täcker både korgen och köttbullarna med non-stick spray t.ex Pam. Det är viktigt att du sprider ut köttbullarna så att de ligger i ett lager för att varmluften ska kunna nå runt överallt och tillaga maten jämt. Köttbullarna bör köras i airfryer på 200 grader mellan 7 och 9 minuter. Vi rekommenderar att man ungefär halvvägs vänder köttbullarna alt skakar om korgen.

köttbullar airfryer

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa precis som köttbullar är ett recept som blir fantastiskt i en airfryer. Även detta är en svensk klassiker som inte kan ha undgått många om du vuxit upp i Sverige. Skillnaden på tillagningen man gör i ugnen är att det tar mer dubbelt så lång tid. Nu kan du gå från hela 90 minuters tillagningstid till endast 25-minuter och dessutom få en nyttigare slutprodukt som inte är lika oljig men med exakt samma fantastiska smakupplevelse.

Tillaga din köttfärslimpa precis som på vanligtvis med köttfärs, ägg, brödbitar, mjölk och kryddor. Även här kan vi rekommendera att byta ut köttfärsen mot kyckling- eller kalkonfärs om du vill ha ett mer kalorisnålt alternativt.

För tillagningen så kör i cirka 190 grader i 16 till 18 minuter. Sedan rekommenderar vi att du penslar med en glaze de sista 2-3 minuterna för att få den ultimata smaken. Köttfärslimpa är hos oss på mittiköket en stor favorit.

Kycklingbröst

Kycklingbröst är kanske en av de mest populära rätterna när vi hör oss om för matlagning i airfryer. När den tillagas på rätt sätt så är märks det verkligen att kombinationen är som gjorda för varandra. Du kan få ett resultat som är mycket mer saftigt än du kan få vid tillagning i t.ex. ugn eller stekpanna. Anledningen till detta är att den varma luften gör det väldigt svårt för kycklingfiléerna att utsöndra vätska.

Vi kan rekommendera att antingen marinera med mycket kryddor eller varför inte lyxa till det med ströbröd. Vi brukar använda oss utav panko istället för vanligt ströbröd då detta har båda mer smak och intressantare konsistens. För absolut bästa upplevelsen skulle vi vilja tipsa om att anväda dig utav en mixer och mixa cornflakes. Smaken blir otroligt bra och även konsistensen

Referenser

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster : 21

2 reaktioner på ”Tips på 5 airfryer kött recept”

  1. Tack för tipsen.
    Jag är rätt ny på det här med airfryer så det är kul att se vad man kan laga lite mer från grunden än halvfabrikat bara 🙂

  2. Avatar för Conny Wennman
    Conny Wennman

    Jag har precis lagat en underbar hjortstek i min aifryer eftersom det är en kraftfull varmluft ugn så satte jag med temp från 125 grader till 95 grader 1 timme 52 grader sedan varmhållning. Så saftigt så gott 😎

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *