Koka spagetti på rätt sätt

Att koka spagetti

 en de absolut vanligaste kolhydraterna i svensk kost. Vi kan se att hela 3 av 4 svenskar äter pasta minst en gång i veckan enligt denna undersökning. I Sverige har vi ätit pasta i flera hundra år. Pastan kom till Sverige redan på 1600-talet via det franska hovet och har sedan dess endast vuxit i popularitet. Det finns bevis på recept som sträcker sig hela vägen bak till 1755. Men nog om historia, dags att värma upp kastrullen och koka spagetti. I denna artikel kommer du kunna läsa om olika tips hur du kan koka spagetti på rätt sätt.

koka spagetti 2

Hur mycket spagetti i gram per person?

Att uppskatta hur mycket spagetti man behöver per person varierar såklart väldigt mycket beroende på person till person. Oftast så brukar man säga att en normalportion är någonstans runt 80 gram. Om du däremot frågar på restaurang så brukar portionen ligga över 100 gram per portion. Ett vanligt paket spagetti på 500 gram brukar alltså räcka till cirka 4-5 personer.

Hur mycket kalorier innehåller spagetti?

Nu när vi ändå är inne på mätning av vikt så är det lika bra att vi tar oss en titt på näringsvärdet hos spagetti. Det är viktigt att när vi ska räkna ut detta skiljer mellan kokt och okokt spagetti då näringsvärdet blir väldigt olika. 100 gram okokt spagetti innehåller cirka 370 kalorier medan 100 gram kokt spagetti innehåller cirka 150 kalorier. Vi brukar alltid utgå från näringsvärde i dess olaga form då det är enklare att hålla koll. Nedan har du näringsvärde för okokt spagetti. (Dessa värden kan variera beroende på märke).

Spagetti 100 g
Kalorier: 158 kcal
Fett: 0.9 g
Kolhydrater: 31 g
Protein: 6 g

 

Hur mycket spagetti per person

Hur länge ska man koka spagetti?

Det brukar oftast vara rekommenderat att koka spagetti mellan 7-9 minuter beroende på märke. Vi förespråkar alltid att man kokar pasta lite kortare än rekommenderat för att få en riktigt bra al dente konsistens. Därför kokar vi aldrig över 7 minuter. Vi brukar oftast välja någonstans mellan 6-7 minuter. Självklart kan du koka längre om du hellre uppskattar en lite mjukare konsistens.

Ska man tillsätta salt när man kokar spagetti?

Vi tycker att man alltid ska salta vattnet man kokar spagettin i för att få en riktigt bra och härlig smak. Det brukar variera från person till person om man tillsätter saltet direkt när man kokar upp vattnet eller väntar till vattnet väl kokar. Egentligen spelar det ingen roll men vatten med salt i tar lite längre tid innan det börjar koka jämfört med vatten utan tillsatt salt. Vi på mittiköket brukar alltid tillsätta salt när pastan väl har börjat koka.

Hur mycket salt man ska ha i pastavattnet brukar vara cirka 1/10g av pastamängden du kokar. Kokar du t.ex. 100g pasta så tillsätt 10g salt.

Hur mycket vatten bör jag ha när jag kokar pasta?

När du ska koka spagetti eller annan pasta så rekommenderar vi att du har rikligt med vatten och en stor kastrull så att pastan får plats och enkelt täcks av allt vatten. När pastan börjar värmas upp så kommer den expandera och du vill se till att du har nog med plats.

Ska man tillsätta olivolja i pasta?

Det har sedan länge cirkulerat en myt att om man använder sig utav olja i vattnet när man kokar pasta så kommer inte pastan klibba fast. Detta är falskt. Pastan klibbar precis lika mycket vare sig du har eller inte har olja i pastan när du kokar. En stor nackdel som sker när du tillsätter olja är att pastan blir hal och såsen du har till kommer inte fästa på pastan. Dessutom så lägger du till onödiga kalorier om du vill vara varsam med vikten och vad du äter.

Slutord

Vi hoppas att ni har fått lite mer information om spagetti och hur man går tillväga för att koka spagetti på rätt sätt. Pasta överlag är en fantastisk kolhydrat man kan göra väldigt många roliga rätter med. Vi kan verkligen rekommendera att göra din egen pasta och ta del utav vår artikel som handlar om pastamaskin bäst i test.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4 / 5. Antal Röster : 19

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *