10 tips för att laga mat i airfryer

Laga mat i airfryer - 10 snabba tips

Att laga mat i airfryer är något som blivit alltmer populärt på den senaste tiden. Det är ett otroligt smidigt sätt att laga mat som dessutom minskar antalet kalorier du får i dig från olja du t.ex. steker din mat i. För att nå nya nivåer av att laga mat i airfryer så har vi skrivit 10 tips som kan vara bra att tänka på. 

Laga Mat i Airfryer

#1 Förvärm din airfryer… I de flesta fallen.

Det är väldigt vanligt när det kommer till den mesta matlagningen att du bör förvärma den utrustningen du ska laga maten i. I princip alla airfryers bör förvärmas för att garantera bästa resultat och för att maten ska hinna bli tillräckligt varm. Vi förvärmer alltid vår airfryer innan vi sätter igång med lagandet men självklart har det hänt att man slarvat och satt i maten direkt utan förvärme. Som tur är har maten ändå blivit bra men vi har behövt lägga till någon extraminut på slutet. Skulle det vara så att din airfryer inte har en förvärme funktion så räcker det oftast bara med att du ställer in den temperaturen du vill ha på airfryern och låter den köra för 3-4 minuter innan du lägger in din mat.

#2 Använd olja eller fett om du ska laga mat i airfryer

Vi använder i princip alltid olja när vi lagar mat i airfryern för att skapa den där extra krispiga ytan som ger perfekt tuggmotstånd. Det finns dock vissa typer av mat som du faktiskt inte behöver olja som t.ex. köttfärs och andra feta bitar av kött. Vi använder oss oftast utav vegetabilisk olja på vår mat, det ger bäst smak enligt oss.

#3 Smörj korgen

Även om det skulle vara så att du inte vill använda extra olja på maten så tycker vi att man alltid ska smörja in korgen. Varför man bör göra detta är för att undvika att maten du lagar ska fastna i botten eller på sidorna. Vi brukar oftast spraya bottengallret och det har hjälpt.

#4 Använd aldrig aerosolspray i din airfryer

Vissa typer av sprayolja fungerar inte så bra i airfryers. Att spraya med t.ex. PAM kan leda till att det blir skador på sidorna och färgen. Aerosol innehåller vissa kemikalier som inte fungerar så bra ihop med beläggningen på korgen i din airfryer. Det är bättre att investera i högre kvalitativ olja.

Pam Sprayflaska

#5 Överfyll inte korgen

Om du vill att maten du lagar i din airfryer ska bli krispig och god så är det viktigt att du inte överfyller korgen. Att ha för mycket mat i korgen motverkar själva funktionaliteten i airfryern och luften kan inte längre röra sig runt på ett optimalt sätt. Detta leder till att din mat kan bli ojämnt varm och därav utestår den fantastiska krispigheten. För att undvika att detta händer så laga din mat i flera omgångar ifall den inte får plats. Alternativt så köper du en större airfryer. Spana in vårt airfryer test.

#6 Skaka och rör om maten under lagningen

När du lagar lite mindre ingredienser i airfryern så är det bra om du skakar och rör om allting efter några minuter. Detta gör man för att få en mer jämn yta och en krispigare konsistens. Vi brukar försöka skaka och röra om allting 2 gånger under uppvärmningen. Detta ger oss bäst resultat.

#7 Mer olja under tillagning

Något som vi börjat göra den senaste tiden är att vi sprayar på mer olja på maten vi lagar i airfryern i samband med att vi rör om ungefär halvvägs. Detta gör att krispigheten når nya nivåer och maten blir helt fantastisk. Detta gäller inte om du lagar kött som är väldigt fett. Då blir det istället lite för oljigt. Det som fungerar bäst är mat som är täckt med mjöl, t.ex. chicken nuggets, pannerad fisk mm.

#8 Vatten eller bröd i botten på airfryern

Ni har säkert märkt att ifall ni lagar oljig mat att det
ibland kan börja komma ut en hel del rök från airfryern. Vi hittade detta tips
online och det hjälper verkligen. Du kan enkelt lägga lite vatten i botten på
maskinen och vips så slipper du detta problem. Vi brukar rekommendera ungefär 2
matskedar.

 Vi har även läst att det finns personer som lägger en skiva bröd i botten istället. Brödet absorberar då allt fett som droppar från det du lagar.

#9 Justera temperaturen när du lagar maten

Vi har märkt att det är väldigt många personer som alltid kör på full effekt när de ska laga mat i airfryer. Det kan fungera på vissa maträtter men många av dem kan istället bli väldigt torra i så hög temperatur. Vårt tips och det vi följer är att använda riktlinjerna för matlagningen i ugnen. Vi brukar försöka ligga ungefär 15-20 grader lägre i airfryern än vad maten ska tillagas i en ugn. Vi brukar också laga maten ungefär 20% kortare än vi hade gjort i ugnen. Självklart rekommenderar vi er att titta till maten då och då så att allting är okej. Detta leder oss till det nästa och sista tipset i den här artikeln.

#10 Använd termometer

Inget recept är perfekt när det kommer till tillagning. Det finns många olika faktorer som kan variera från gång till gång. Därför kan det vara väldigt bra att använda sig utav en termometer. Då får du svart på vitt hur lagad maten faktiskt är. Här finns det en väldigt bra guide på mathem där du kan se de olika temperaturerna för respektive kött.

Detta var våra 10 snabba tips på hur du blir bättre när du ska laga mat i airfryer. Har du några airfryer tips? Kommentera gärna nedan!

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal Röster : 15

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *