Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Kitchentime & Bagaren o Kocken
Bästa Knivslip 2024 - Mitt I köket
Att ha en riktigt bra kökskniv är bland de viktigaste verktygen när det kommer till matlagning oavsett om man är professionell kock eller hobbymatlagare. Men med tiden så blir alla knivar slöa där även de finaste modellerna riskerar att efter en tid få en sämre skärpa. Därför kan man på egen hand vässa till sina köksknivar med hjälp av en praktisk och enkel knivslip. Knivslipar hjälper till att göra knivarna vassa igen och de är ofta mycket lätta att använda.
Men det finns idag flera olika modeller av knivslipar, men också andra metoder för att slipa sina köksknivar och ifall det här är ett nytt koncept är det kanske inte helt lätt att veta vad man bör köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikel med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra knivslip oavsett ambition eller prisklass.
Vi kommer inleda med att berätta hur en knivslip fungerar och vilka fördelar de har. Sedan kommer vi ge tips på vad som kan vara bra att tänka på, så att man köper rätt bland alla olika slipar. Vi kommer dessutom förklara vad skillnaderna är mellan knivslipar och andra metoder för att vässa köksknivar som slipsten och skärpstål. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa knivslipen 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Chefs Choice, Global, Anders Petter och Fiskars.
Vår topp 5 lista bästa knivslipen
Vad är en knivslip
En knivslip har som uppgift att skärpa köksknivar. De är mycket lätta att använda tack vare att man bara behöver dra knivbladet över ett hjul. Vissa modeller kan ha flera olika hjul i sig och det har med finhetsgrader att göra då det finns hjul som vässar grövre eller finare.
En vass kökskniv är en stark bidragande faktor till att lyckas i köket. Med en bra vass kökskniv så får man en bättre precision och även känsla när man skär till sina råvaror. Till skillnad från en riktigt slö kniv som gör det svårt att skära vilket dels tar längre tid samtidigt som resultatet istället blir sämre med en känsla att man har sönder sina fina råvaror.
När man ska använda en knivslip så drar man bara kniven igenom slipen ett par gånger för att få den vässad vilket är både enkelt och praktiskt. Vi rekommenderar att man har knivslipen på ett stabilt underlag och att man är försiktig vid användning då det ändå är vassa knivar som man jobbar med.
Fördelar med knivslipar
- Enkel att använda
- Tar lite plats i köket
- Bra & effektivt resultat till en liten billig peng
Grundläggande om knivar & rengöring
Vi måste såklart börja med några grundläggande koncept gällande knivar och knivrengöring vilket kommer göra det lättare att förstå vissa delar i artikeln.
Egg
Många kanske inte har hört ordet “egg” men det betyder den vassa eller skärande kanten på kniven och det är ett vanligt förekommande ord när det kommer till köksknivar och knivvård.
Asiatiska & Europeiska knivar
Det finns både europeiska och japanska knivsorter där både materialet och eggens vinkel skiljer de åt. En europeisk kniv är ofta något mjukare med ett tjockare blad där eggen är slipade i ungefär 20 – 25 graders vinkel. Asiatiska knivar har istället ett något hårdare material och kan därför slipas i en något skarpare vinkel på ca 10 – 15 grader.
Vinkeln i knivslipen är konstant vilket får betydelse om man till exempel vill slipa en japansk kniv i en europeisk knivslip så kommer det inte ha någon större effekt och det kan till och med vara negativt för kniven.
Skillnad på att bryna och slipa kniven
Ett vanligt begrepp som man förmodligen kommer att komma i kontakt med när det handlar om knivvård är bryna eller slipa sin kökskniv. Att slipa kniven som i namnet innebär att man slipar och vässar den för att göra den mindre slö. Att bryna en kniv betyder istället att man tar bort partiklar som lossnar efter en tids användning, man kan sammanfatta en bryning som en rengöring där man återställer den skärpa som kniven resan besitter och man avlägsnar ingen metall.
Slipsten & Skärpstål
Förutom knivslipar så finns det andra verktyg för slipning och knivvård.
Slipsten – Kan också benämnas som våtsten är ett bra val för att vässa till sin stålkniv. Den här tekniken ger ett mycket bra resultat men det tar lite tid att lära sig. Slipstenarna graderas efter olika hur fina de är och kan jämföras med ett vanligt sandpapper. Om man är riktigt duktig och ambitiös där priset inte har någon större betydelse så kan vi rekommendera den här metoden för det ger faktiskt bland de bästa resultaten.
Men i jämförelse så är knivslipar både lättare och mer praktiska att använda samtidigt som de oftast är billigare. Om du istället vill kika på slipstenar så klicka här
Skärpstål – Ett skärpstål är mycket lätta att använda och är faktiskt en relativt billig produkt. Det primära syftet med ett skärpstål är att få kniven rät med rätt vinkel mer än att faktiskt slipa den. Om man istället vill få till skärpa på kökskniven så är knivslipen att föredra.
Skärpstålet besitter annars ungefär samma enkla och praktiska användning som knivslipen samtidigt som de ligger i ungefär samma prisklass. Vill du kika på skärpstål så klicka här
För att sammanfatta så ifall man har dyra och fina knivar som man är mycket rädd om så tycker vi att det är bättre att använda slipsten eller skärpstål över en knivslip. En knivslip har fördelen att den är praktisk, billig och enkel vilket passar mer till “vanliga” köksknivar som inte är i den övre prisklassen.
Vad ska man tänka på vid eventuellt köp
Det finns som nämnt olika modeller som kommer med olika egenskaper. De kan också skilja sig när de kommer till prisklass där det finns både exklusiva som billiga knivslipar. Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att ha koll på så att man köper en knivslip som kan passa.
- Korn
- Manuell eller Elektrisk
- Är kniven kompatibel med knivslipen? Asiatisk eller Europeisk modell
Korn
Som tidigare nämnt så kan vissa knivslipar komma mer grövre eller finare slipar även benämnt som korn. En sten som är mer grovkorning kommer bidra till att mer metall försvinner medans finare korn mer bidrar till att polera bladet och göra det extra vasst.
Grov (under 600 korn) – Passar till skadade knivar där det kan röra sig om hack eller jack
Medium (600 – 2200 korn) – Passar för icke skadade slöa knivar som behöver slipas
Finare (över 2200 korn) – Polerar och gör kniven vass
Manuell eller Elektrisk knivslip
Det finns både elektriska och manuella knivslipar med fördelar och nackdelar för de båda.
En elektrisk knivslip har fördelen att resultatet blir mycket bra, det går snabbt och man får en bra skärpa i kniven. Nackdelen är istället att priset går upp något samtidigt som de tenderar att slipar ganska hårt vilket man bör ha i åtanke om man vill slipa sina mest exklusiva knivar.
Med en manuell knivslip har man istället bra kontroll över hela processen och det är faktiskt en ganska billig produkt. Vi rekommenderar faktiskt manuell över elektrisk knivslip dels för att de är mycket prisvärda men också praktiska samtidigt som de faktiskt är lite kul och skapar en härlig känsla att slipa kniven på egen hand. En elektrisk knivslip passar däremot bättre om man har många knivar man vill slipa då processen är något snabbare.
Går kniven att använda i knivslip
Något som kan vara bra att känna till, speciellt om man har riktigt fina knivar är ifall de är kompatibla med knivslipen eller inte. Ofta har knivslipar fasta vinklar som är anpassade efter asiatiska eller europeiska knivar. Ifall man försöker vässa en asiatisk kniv på en europeisk knivslip så kommer kniven inte få ut sin fulla potential.
1. Chef´s Choice 2 steg - Bästa knivslip
- Elektrisk
- 2 Steg
- Asiatisk vinkel
- Prisklass : Premium
Betyg 4.9 / 5
- Välgjord & Pålitlig
- Snabb process
- Bra resultat
- I den övre prisklassen
2. Chef´s Choice 3 steg
- Manuell
- 3 Separata Hjul
- Asiatisk & Europeisk vinkel
- Prisklass : Medel
Betyg 4.6 / 5
Kommentar : Vill du hitta en riktigt bra manuell knivslip som passar för både asiatiska och europeiska knivar? Då vill vi tipsa om denna knivslip från Chefs Choice. Det här är en 2 stegs modell där den första skåran är anpassad för asiatiska knivar, den andra skåran har en europeisk vinkel medans den tredje och sista skåran används för polering men går också bra till tandade knivar. Det här innebär att denna knivslip passar för många typer av knivar oavsett om man har en blandning mellan asiatiska och europeiska knivar, vilket alltid är praktiskt och bekvämt.
Den är lätt att använda och det är bara att dra knivarna ett par gånger i respektive fack för att få ett bra resultat. Vi rekommenderar den här knivslipen till användare som vill ha en välgjord modell som fungerar för både asiatiska, europeiska men även tandade knivar.
- Separata skåror för asiatisk och europeiska knivar
- Lätt att använda
- Snygg & Kompakt konstruktion
- Färgen på texten förstör intrycket något om man är petig
3. Global G-91/SB Våtslip 2 hjul
- Manuell
- 2 Separata Hjul
- Passar främst asiatiska knivar
- Prisklass : Budget / Medel
Betyg 4.6 / 5
- Billig & Prisvärd
- Lätt att använda
- Liten & Kompakt - tar lite plats i köket
- Passar ej för finare köksknivar
4. Anders Petter Backaryd
- Manuell
- 2 separata skåror
- Passar Europeiska knivar
- Prisklass : Budget / Medel
Betyg 4.5 / 5
Kommentar : På fjärde plats hittar vi Anders Petter Backaryd som är Cerveras egna märke. Den har 2 separata skåror där den ena är keramisk som ska användas för att bibehålla knivens skärpa. Den andra skåran är i diamantbryne som slipar kniven något mer på djupet vilket är bra ifall kökskniven har blivit slö. Slipvinkeln på diamantbrynet är 36 grader och keramiska är 40 grader vilket gör att den här modellen passar bättre till europeiska knivar vilket ofta är det vanligaste i våra hushåll.
Det här är en liten knivslip som bara är 19.7 x 5.2 x 6.5 vilket gör att den kommer ta lite plats i köket. Något som vi gillar med den här modellen är att den har ett mycket snyggt och stilrent utseende. Vi tycker också att priset är fördelaktigt och passar för användare som vill hitta en billig och enkel knivslip.
- Liten & Kompakt - tar lite plats i köket
- Lätt att använda
- Billig & Prisvärd
- Passar ej för finare köksknivar
5. Fiskars Functional Form Roll-Sharp Knivslip
- Manuell
- Skåra i keramisk slipsten
- Prisklass : Budget
Betyg 4.5 / 5
- Billig & Prisvärd
- Lätt att använda
- Tar lite plats i köket
- Känns plastig
- Bara en skåra
Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa knivslipen? Läs gärna fler av våra artiklar om matlagning
Vanliga frågor om knivslipar
Att använda en knivslip är enkelt. Det är bara att dra kniven igenom slipen ett par gånger för att få den vässad. Vi rekommenderar att man försäkrar sig om att knivslipen står på ett stabilt underlag och att man ska vara försiktig under själva slipningen då det är vassa föremål som man arbetar med.
En elektrisk knivslip ger ofta ett mycket snabbt och bra resultat på bekostnad av ett högre pris.
En manuell knivslip är oftast en ganska billig produkt samtidigt som man har full kontroll över hela processen.
Därför tycker vi att en elektrisk knivslip lönar sig om man har många knivar.
Då köksknivar med tiden riskerar att bli slöa, vilket inte är speciellt önskvärt så bidrar knivslipen till att köksknivarna känns som nya igen.
Vår Topplista knivslip Bäst I Test 2024
Gillade du den här artikeln?
Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster : 22