Artikeln innehåller annonslänkar för Cervera, Bagaren & Kocken, Elon
Bästa Köttkvarn 2024 - Mitt I Köket
Att ha en köttkvarn är något som har blivit allt vanligare i våra hushåll och det är kanske inte så konstigt med tanke på hur lätt den är att använda och vilket resultat som den faktiskt ger. Många tror att man bara kan använda köttkvarnen till att mala hamburgare eller korv men den har faktiskt många fler användningsområden och man kan göra mycket mer än vad många tror. Men det finns flertalet olika modeller ute på marknaden och vid en första anblick kanske det inte är så lätt att veta vilken köttkvarn man ska köpa.
Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta den bästa köttkvarnen. Vi kommer inleda med att berätta vad en köttkvarn är för något, vilken mat man kan göra, vad som skiljer olika modeller åt och vad som kan vara bra att tänka vid en eventuell investering. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa köttkvarnen 2024 där vi pratar om modeller från välkända märken som Bosch, Ankarsrum, Emerio och Westmark.
Vår topp 5 Bästa Köttkvarnen
Vad är en köttkvarn
Vi måste såklart inleda med att berätta vad en köttkvarn är för något. En köttkvarn är en köksmaskin som består av en låsring, en kniv och en hålskiva. Modellerna brukar komma med olika storlekar på hålskivan vilket är bra ifall man vill ha färsen grovmalen eller finmalen. Är man inte nöjd med storleken på hålskivorna som medföljer så går det ofta bra att köpa separata skivor i efterhand.
Vi tycker att den här köksmaskinen har många fördelar och nedan har vi listat vad vi tycker är de största fördelarna med en köttkvarn.
- Man får mycket färskare färs med fräschare konsistens i jämförelse med om man skulle handla i butiken vilket vi tycker bidrar till en bättre smak
- Man bestämmer själv vilken färs som ska malas och man kan blanda olika köttstycken för att få till den perfekta färsen. Man kan dessutom blanda och skräddarsy med egna kryddor.
- Billigare - Jämför gärna priset på färdigmald färs i butik i jämförelse med om man skulle mala egen. Maler man mycket så har man faktiskt efter ett tag sparat in på själva maskinen.
Vad kan man laga med köttkvarnar - Tips matlagning
Många tror att det bara går att mala köttfärs med köttkvarnen men det finns så otroligt mycket mer och man kan mala både kyckling och fisk. Ett annat exempel med dagens maskiner är att de ofta levereras med medföljande munstycke för att göra egen korv, man kan dessutom mala grönsaker, pressa juice eller spritsa bakverk.
Det finns otroligt mycket recept och tips där ute på mat man kan göra med en köttkvarn. Är man osäker på vad man kan göra eller vilket köttstycke man bör använda så är internet en mycket bra källa för att berika sin kunskap. Vi rekommenderar också om kunskapen i matbutikerna eller slakterierna där de ofta är experter på området och kan rekommendera vilka köttstycken som passar till sin hamburgare eller korv.
Som med mycket annat när det kommer till matlagning så måste man också få testa sig fram, det blir inte alltid perfekt första gången man testar en ny maträtt eller köksmaskin och man lär sig ofta av sina misstag, speciellt när det kommer till smaker.
Köttfärs
När det kommer till att mala köttfärs så tänker nog många på hamburgare, men det går givetvis bra att göra annat som korv, köttbullar eller varför inte en riktigt god bolognese till lasangen?
Hamburgare
Vi rekommenderar att göra färsen enkel med bara högrev, om man vill öka fetthalten kan man blanda ner lite talg men de bör vara en 95 / 5 % blandning högrev / talg. När man blir mer varm i kläderna kan man även experimentera med bringa, ryggbiff och entrecoté. Fråga i matbutiken eller slakteriet efter tips och rekommendationer.
En enkel hamburgare :
- 1 kg Högrev
- Salt & Svartpeppar
Korv
Om man ska göra korv i kvarnen så behövs det en korvtillsats. Här kan man verkligen vara kreativ med köttstycken och kryddor. Om man är helt ny tycker vi att man ska börja med högrev eller bringa som har mycket smak men det går att göra korv på allt från lamm, vilt och såklart fläsk. Kryddor som kan passa :
- Paprikapulver
- Muskot
- Ingefära
- Senap
Köttbullar
Här tycker vi att man ska blanda 50/50 nötkött med fläskkött.
Tips på nötkött kan vara högrev, nötytterlåt eller rostbiff medans fläskköttet kan vara bogfläsk eller fläskkarré. När man gör blandfärs så tänk på att fläsk och nöt behöver olika nivåer för upphettning
- 500 g Nötkött
- 500 g Fläskkött
- 1 ägg
- 2 dl ströbröd
- 1 gul lök
- 2 dl grädde
- Salt, Peppar & Muskotnöt
Kycklingfärs
Om man är nyfiken på att göra hemmagjorda kycklingburgare så går det också givetvis bra i en köttkvarn, vi tipsar om att mala kycklinglår då de innehåller mycket fett och ger enligt oss den bästa kycklingfärsen.
Kycklingburgare
- 500 g egenmald kycklinglårfile
- Persilja
- Salt & Peppar
- Vitlökspulver & Lökpulver
Fisk & Vegetariskt
Det går även att mala fisk i kvarnen för att till exempel göra fiskbullar eller fiskqueneller. Ett tips från vår sida är att använda feta fiskar som lax, makrill och sill. Även vegetariska alternativ som quorn, oumph och soja går att tillverka sin egna färs på som fungerar utmärkt som biffar och bullar men som även kan bli mycket bra i tacos.
Vad ska man tänka på när man ska köpa bästa köttkvarnen
Grundkonstruktionen i själva kvarnen är ganska lik från modell till modell. Men det finns några saker som skiljer de åt. De främsta är ifall köttkvarnen är manuell eller elektrisk. Men de kan också komma i olika storlekar och prisklasser där mer exklusiva maskiner brukar komma med en högre effekt vilket bidrar till att malningsprocessen går fortare. Den största skillnaden mellan en dyr och en billig köttkvarn är alltså effekten, storleken men också hur många olika hålskivor som medföljer vid köpet.
Om priset är en avgörande faktor så rekommenderar vi att placera sig i prisklass beroende på ambition. Är man helt ny med köttkvarnar så kanske man inte behöver gå för den allra dyraste utan att veta hur mycket man kommer använda den. Vi vill också tipsa om att kika en extra gång på storleken på kvarnen så man vet hur mycket plats den kommer att ta i köket.
Köttkvarn Manuell eller Elektrisk köttkvarn
Köttkvarnen uppfanns på sent 1800-tal och till en början var alla köttkvarnar manuella, det vill säga att man malde själv med hjälp av ett handtag, men det kunde vara ganska energi- och tidskrävande. På mitten av 1950-talet så började det att tillverkas elektriska köttkvarnar som mer och mer har tagit över marknaden men det finns även idag manuella köttkvarnar till salu.
Det finns såklart för- och nackdelar med båda men överlag så menar vi på att en elektrisk köttkvarn är betydligt bättre då det sparar både tid och ansträngning vilket är önskvärt om man har mycket färs att mala. Fördelen med en manuell köttkvarn är istället att den är helt tyst och kan drivas utan el.
Nedan listar vi våra fördelarna och nackdelarna med manuell- respektive elektrisk köttkvarn.
Manuell Köttkvarn
- Tar Mindre plats
- Kräver inte elektricitet
- Tyst
- Tar längre tid & mer ansträngande att mala på egen hand
- Svårt att göra egen korv
Elektrisk Köttkvarn
- Snabbare och effektivare
- Backfunktion
- Tar mer plats i köket
- Ljudnivån
Funktioner
Köttkvarnar är i regel ganska enkla konstruktioner och de brukar inte komma med så mycket tilläggsfunktioner. Det som kan var bra att känna till är att vissa finare maskiner brukar komma med en backfunktion vilket kan vara önskvärt ifall det blir stopp i maskinen vilket kan inträffa om man är slarvig med att ta bort senor och hinnor innan man maler.
Tips anvädning
Vi vill tipsa om några bra saker att tänka på innan användning av en köttkvarn :
- Ställ köttet i frysen någon timma innan användning för att det ska bli lättare för köttkvarnen att mala ner bitarna
- Stycka köttet i mindre bitar så blir det lättare och snabbare för maskinen att mala ner. Vi rekommenderar storlek som en grytbit
- Ta bort senor och hinnor så de inte riskerar att fastna i maskinen
- Skruva inte åt låsringen för hårt
- Mal fler än en gång
- Gör alltid rent köttkvarnen efter användning
Lämna aldrig framme med barn
En köttkvarn är en kraftfull maskin och som förälder ska man definitivt ha respekt ifall det finns barn i hushållet. När man själv använder maskinen så tänk på att va försiktig och dra gärna ut elsladden om man behöver ändra något i maskinen men också att använda den medföljande mataren när man trycker ner köttet och inte använda händerna eller fingrarna.
1. Bosch ProPower Köttkvarn MFW68660
- Typ : Eldriven
- 800 W
- Backfunktion
- Integrerad förvaring av hålskivor
- Prisklass : Premium
Betyg 4.9 / 5
- Bra effekt på 800W
- Medföljer många tillsatser
- Välgjord konstruktion
- I den övre prisklassen
2. Ankarsrum Köttkvarn
- Typ : Eldriven
- Svensktillverkad
- Aluminium Konstruktion
- Prisklass : Premium
Betyg 4.8 / 5
Kommentar : Vill du hitta en riktigt bra köttkvarn med mycket tillbehör? Då rekommenderar vi Ankarsrum Assistent Orginal Köttkvarn Komplett. Till den här maskinen får man mycket tillbehör som till exempel 4 olika hålskivor, 3 olika korvhorn, rivjärn, pastaskivor och en kaksprits. Det möjliggör dels att man verkligen kan skräddarsy olika storlekar på sin malning samtidigt som man även kan göra annat än att mala just kött som till exempel pasta, kakor eller varför inte använda rivjärnet.
Den här köttkvarnen är tillverkad i Sverige och kommer i en stabil aluminiumkonstruktion vilket bidrar till en längre hållbarhet. Vi rekommenderar den här modellen till den ambitiösa kocken som vill ha många valmöjligheter och tillbehör när det kommer till köttkvarn. Det som drar ner betyget något är att alla tillbehören gör såklart att priset går upp något. Men är man ambitiös och gillar den här typen av köksmaskin så tycker vi att den här modellen är ett bra val.
- Välgjord Konstruktion
- Lätt Att Använda
- Många tillbehör
- I den övre prisklassen
3. Emerio Köttkvarn 1200 W
- Typ : Eldriven
- 1200 W
- 3 Hålskivor och 1 Korvhorn
- Prisklass : Budget
Betyg 4.6 / 5
- Billig & Prisvärd
- Många hålskivor trots prisklassen
- Kraftfull maskin på 1200 W
- Något högljudd
4. Westmark Köttkvarn Rostfritt
- Typ : Manuell
- 3 Hålskivor och 1 Korvhorn
- Skiva för att spritsa bakning
- Prisklass : Premium
Betyg 4.5 / 5
Kommentar : På en fin 4e plats finner vi en manuell köttkvarn från den tyska tillverkaren Westmark som har tillverkat köksprodukter i över 50 år. Det här är en välgjord köttkvarn i rostfritt stål som tack vare sin gummi sugpropp undertill, står stabilt på ytan där man tänker mala. Tack vare att det här är en manuell köttkvarn så behövs ingen el och den låter ingenting.
Till den här modellen medföljer 3 malningsskivor i 4, 5 och 8 mm vilket ger en bra variation beroende på om man vill ha finmalen eller grovmalen färs. Dessutom medföljer en tratt för att göra korvar men med det sagt så tycker vi att det är något svårare att göra korv med en manuell köttkvarn till skillnad från en elektrisk. Något som vi gillar med den här modellen är att det medföljer en skiva för att spritsa kakdeg i 4 olika mönster.
Måtten är bara 15,7 x 12 x 29 cm vilket är en ganska liten maskin som kommer ta lite plats i köket. Vi rekommenderar Westmark köttkvarn till användare som vill känna känslan av att mala manuellt utan behov av elektricitet samt att den är helt tystgående. Vi tycker att det här är en välgjord och kraftfull konstruktion som kommer med flera hålskivor och som tar lite plats i köket.
- Välgjord
- Flera Hålskivor, Korvtratt & Skiva för att sprita kakdeg
- Tar liten plats i köket
- Enkel Konstruktion
- I den övre prisklassen
- Ganska ansträngande med manuell malning om man vill göra mycket färs
5. Westmark Köttkvarn Gjutjärn
- Typ : Manuell
- 1 Hålskiva på 4,5 mm
- Skiva för att spritsa bakning
- Prisklass : Budget / Medel
Betyg 4.3 / 5
- Billig & Prisvärd
- Behövs ingen el
- Lätt att använda
- Kommer bara med en skiva
- Ganska ansträngande med manuell malning om man vill göra mycket färs
Gillade du den här artikeln om att hitta bästa köttkvarnen? Läs gärna fler av våra artiklar om köksmaskiner
Vanliga frågor om köttkvarnar
Det finns många fördelar med att mala sin egna färs.
- Färsen blir mycket färskare med en bättre och fräschare konsistens jämfört med om man skulle handla i butiken
- Det är billigare att mala på egen hand jämfört med att köpa färdigmalen i butiken
Båda har sina för- respektive nackdelar. En manuell köttkvarn tar mindre plats, kräver ingen el och är helt tystgående med nackdelen att det är mer fysiskt ansträngande att mala.
En elektrisk köttkvarn är snabbare, effektivare och kommer också oftast med fler funktioner som till exempel en backfunktion. Däremot så tar elektriska modeller ofta upp mer plats i köket, samtidigt som de kräver el vilket bland annat betyder att de kommer producera ljud samtidigt som man behöver ha tillgång till el.
Priset varierar såklart mellan olika modeller men man får nog räkna med upp emot en tusenlapp även för de billigaste modellerna.
Vår topplista köttkvarn bäst i test 2024
Gillade du den här artikeln?
Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster : 21