kökstermometer och Temperaturer

Är det något som kan göra dig bättre i köket så är det att lära sig att ha koll på temperaturen på köttet, oljan i pannan eller varför inte veta vilken innertemperaturenen i en kaka eller ett bröd ska ha för att veta när maten är klar. Istället för att gissa sig fram genom att trycka på biffen och jämföra med sin handen, ger kokstermometer precis läsning och du som kock kan koncentrera dig på något annat.

Det är två viktiga egenskaper som termometern bör kunna göra, visa korrekt temperatur och visa a temperaturen tillräckligt snabbt. Andra egenskaper som att vara vattentät eller trådlös är så klart andra bra egenskaper, men kommer inte påverkar din matlagning.

Isbadtest

Men hur vet man om en temperaturen korrekt, man gör ett så kallat isbad test. det går till genom att man fyller ett glas med vatten och is, ser till att blanda ordentligt så att vattnet blir noll gradigt. sen tar man temperaturen på vattnet med termometern. om termometern visar 0, är detta således korrekt. Detta bör man göra lite då och då så att man vet om ens termometer inte blivit skadad eller visar fel när man lagar mat.

Temperatur tabell

  • Gris 72 grader
  • Fågel 72 grader
  • Fisk 48 till 54 grader (max 60)
kökstermometer