karamelliserad äpplekaka tart tatin

Helt klart en av de godaste äppeldesserter som jag gjort och ätit och rekommenderar den, kanske skulle man kunna spara in på sockret men jag gick all in här passar utmärkt med vaniljglass.

flamberad äpplen

Recept

  • 6 st äpplen, jag anvädnder här saga
  • 300g socker
  • 75 gram smör
  • 80gram smördeg
  • 60ml calvados

Gör så här

Börja med att skala och dela äpplena i halvor. stek äpplena (den skurna sidan ner ) i smör och låt dom få lite färg på medelhög värme, använd en stekpanna i rostfritt stål för att få bästa resultat. Om nu inte alla äpplen får plats, kan du alltid lägga i resten när dom första äpplena blivit mindre, vi vill får bort vattnet från äpplena helt enkelt. När äpplena fått lite färg kan du nu vända dom. Häll sen ner sockret i stekpannan och låt det blanda sig med äpplena och saften, låt nu sockret karamelliseras, brukar ta ungefär 30 min ett lock eller aluminiumfolie är att rekommendera

Tanken är att det ska bli gyllenbrunt. under tiden kan du ta ut 2 - 3 smördegsplattor och låt dom tina samt sätta ugnen på 170 C. kavla gärna ut smördegen med lite mjöl under degen.

När den rätta färgen (gyllenbrun) på sockret har tillkommit är det dags för flamberingen, häll då calvadosen i stekpannan och tänd på. låt det brinna runt 1 min. Se till att den har brunnit klart och ta bort pannan från plattan och låt den svalna lite, nästa steg är att täcka äpplena med smördeg och sen sätt in pannan i ugnen och låt den gräddas i 30 min. Ta sen ut pannan och låt den svalna lite. Ta en stor tallrik och lägg den som ett lock över pannan, med en hand på pannans handtag och en hand som håller tallriken och vänd pannan upp och ner så att innehållet hamnar på tallriken.

tarte tintan