Surdegsstarter

Är det något som man måste göra någon gång i livet så är det att baka surdegsbröd. Känslan att någon gång få baka sitt egna bröd på sin egna “jäst” är verkligen spännande och belönande. Man vet aldrig hur det kommer sluta när man väl bestämt sig för att sätter ner degklumpen i ugnen som tidigare fått stå i kylen i 24 timmar. Frågor som man bara väntar att få svar på. Fick degen jäsa tillräckligt länge, använde jag tillräckligt med salt eller för mycket. Vek jag degen tillräckligt. Gjorde jag rätt när jag snittade degen innan den for in i ugnen. Ja som du ser så kan frågorna vara väldigt många, allt för att skapa den perfeka surdegsbrödet.

Så vad är det som gör så att en surdeg kan fungerar?

I korta ord så kan man säga att detta är precis som vilken fermenteing som helst, där nämligen mjölksyrabakterier som gör så att surdegen jäser och får den karaktäristiska smak och koldioxiden blir därefter restprodukten. När man gör sin surdegsstarter så ser man till att favoriserar de goda bakterier kulturerna som finns i mjölet och luften. På så sätt kan man säga att varje surdegsstarter är unik då bakteriekulturen bara existerar just där, vilket gör surdegsbak ännu roligare. Om du är nybörjare rekommenderar jag att börja med rågmjöl eller lantmjöl då det är enklare att få igång en sådan surdegsstarter

Gör så här:

Ta en förslutbar glasburk , se till att den är ren och fri från diskmedelsrester, sätt ugnen på 150 grader och låten steriliserar i ugnen och låt den svalna.

  • Dag 1. Ta lika delar vatten och mjöl och blanda ner mjölet och vattnet.
  • Dag 2 Gör samma sak som första dagen.
  • Dag 3 Tar du hälften av det som finns i burken och häller ut och ersätter det med nytt mjöl och färskt vatten.
Sen repeterar du Dag 3 tills du ser att det finns ordentligt med bubblor eller att massan ökar sin storlek efter du har matat den. Många förespråkar också att glasburken ska vara öppen, detta för antagligen förhindra tryck från koldioxid bildningen i burken men om man nu ser detta som en fermenteringsprocess så är luft dess värsta fiende. Med Min personlig erfarenhet tycker jag att jag fått en bättre surdegsstarter med stängt lock, dock får man vara försiktig med tryck bildningen och lufta regelbundet efter matning.

Om man nu vill vara säker på att surdegsstarten är tillräckligt bra kan man hälla upp en skål med vatten och hälla i en klick starter, om den flyter så är den tillräckligt bra för att baka med den. så klart är detta bara ett enkelt sätt, andra parametrar kan också avgöra varför starter sjunker.

Förvaring

När man nu inte har tid att mata sin surdeg kan man alltid ställa in den i kylen och mata den en gång i veckan, då klarar den sig ganska bra, ska man däremot baka med den får man nog vänta ett dygn innan den kommit igång,
Det går också bra frysa ner den då håller den sig väldigt länge.

deg