sockerkaka

Innan man börjar med något svårare bakverk finns det vissa recept man bör bemästra, ett sådant recept är den klassiska sockerkakan, som finns i en mängd olika recept. Men grunden är oftast densamma, Socker ägg och mjöl samt någon form aff fett för att göra kakan mindre torr. För att få kakan mer porös och resa sig använder man sig oftast av bakpulver. Då recept verkar relativt enkelt så är det svårt att få till den perfekta sockerkakan. Följande problem dyker upp hela tiden: Vände jag ner mjölet korrek och blandade jag för mycket nu? Risk för att små klumpar kommer bildas i smeten. Hur kan kakan fortfarande vara mjuk i mitten medan den känns färdig i kanterna eller håller min ugn verkligen en jämn temperatur?

deg
Det tar lite tid innan man lär känna sin ugn, vad den är bra på eller mindre bra på, var den är varmast och var den bakar bäst eller kan jag verkligen lita på termometern och var sitter termometern.

Många av dessa frågor går att lösa som t ex ojämn baknig löser man enkelt genom att linda vikt staniolpapper med blött papper runt formen, vattnet i pappret gör så att formeninte värms upp lika snabbt, på så sätt bakar kakan i samma takt som mitten i formen.
Om man helt och hållet vill slippa baka med hela formar kan man istället använda en sockerkaksform som har hål i mitten, på så sätt blir bakningen jämn, dock gäller det sen att få ut kakan innan den blir för hårt bakad.

deg
Det finns en mängd olika tekniker för att få till en bra sockerkaka, dock har jag fastnat för en av mina favoriter, det är att börja med att vispa äggen och sockret över ett vattenbad tills blandingen nått en temperatur på mellan 44 - 49 grader men se till att den inte blir för varm, sen fortsätta vispa så att blandningen expanderar 3 gånger sin ursprungliga storlek och det blir fina band när man lyfter upp vispen, då är dags för resten av ingredienserna, se också till med att sikta mjölet innan det vänds ner i smeten.

Fransk Sockerkaka

  • 6 ägg
  • 150 gram socker
  • 150 gram kakmjöl eller siktat vetemjöl med bakpulver
  • 30 gram smält smör, lite ner kylt