Smördeg och smördegskakor

Dagens bakäventyr var idag att öva mig på att göra egen smördeg.Jag har gjort det ett par gånger och måste säga att jag inte riktigt bemästrar det än, men tycker att det börjar bli bättre och bättre.Oerhört tidskrävande men väldigt belönande när man väl är färdig. Jag har hittat ett par fallgropar när det kommer till smördeg, här kommer lite tips
 1. Degen måste ha fått ordentlig vila innan man börjar jobba med den, det betyder att man minst ska låta den vila mer än 30 min, helst 8 till 24 h i kylen
 2. Att hålla degen och smöret kallt är väldigt viktigt, därför bör man använda en kall marmorkavel eller som jag gör, lägger en träkavel i frysen innan användning,
 3. Degen måste sluta ordentligt tätt så att inte smöret åker ut när man kavlar. annars blir det väldigt svårt att fortsätta då smöret gör allt extremt kladdigt
 4. Max två vikningar per gång och sen in i kylen igen, funkar inte det gör bara en vikning för att vara säker. vänta 30 min.
 5. kavla ut degen tillräckligt innan vikningen på så sätt blir det lättare att kavla nästa gång.
 6. Kavla inte för hårt då du riskerar att flytta för mycket smör åt ena hållet, utan det är viktigt att det ska vara jämnt.
 7. Smöret och degen bör ha samma temperatur.
Letar ni efter recept på mördegskakor istället för smördeg titta hit istället! Läs här

Recept Smördeg:


Deg:
 • 125g kakmjöl eller (siktat vetemjöl med en tesked bakpulver)
 • 125g vetemjöl special
 • en tesked salt
 • 35g uppvispat smör eller rums tempererar.
 • 125ml - 150 vatten
Smöret
 • 250 gram smör.
smördeg

Gör så här blanda kakmjöl med vetemjöl, blanda i saltet och smöret, häll i vatten och börja blanda försiktigt så att bra deg tar form, plasta in degen med folie och sen lägg den i kylen För smöret skär du ut 250g från smörpaketet och sen slår du det med kavlen med folieplast som skydd så att det blir mjukt och platt, ska ha samma konsisten som degen formar en rektangel av det, plasta in och sen in i kylen. Sen är det bara att kavla ut degen och börja vika. Efter 5 -6 vikningar så brukar jag kavla ut degen så att den blir runt en halv cm tjock, Antingen brukar jag göra palmblad eller smördegs kapslar. Denna gången gjorde jag kapslar.Bara för att se hur bra smördegen blev. Recept En smör deg. vispat ägg med lite vatten.

Sätt ugnen på 177 C. Använd en 5 - 6 cm ringar och tryck ut små cirklar från degen lägg ut dom på en plåt, använd en mindre ring och tryck ut ett mindre hål hos hälften av cirklarna. pensla på ägg på cirklarna och sen sätt circlarna med håll över de som inte har håll. Sätt sen ett bakplåtspapper över kapslarna för att öka stabilitet så att inte ringarna välter när dom expanderas i värmen.Grädda i 25 min.

smördegskapslar

Hur kan man öva sig på smördeg då?

Det jag brukar göra är att blanda ut smöret med kakao och mjöl. Detta ger två positiva egenskaper till smöret.
 1. Smöret blir färget och på så sätt håller man koll på var smöret befinner sig i degen, på så sätt vet jag var jag kan flytta smöret till eller var jag kan kavla lite extra så jag inte riskerar att smöret går igenom lagret.
 2. Smöret blir fastare när man blandar in kakao och mjölet på så sätt smälter det inte lika lätt och klibbar ihop sig. Ger en större marginal när det blir fel. går det håll på yttersta lagret kan jag enkelt pensla in lite extra mjöl i hålet.
Då detta gör allt lite enklare tillkommer en del nackdelar
 1. lagrena blir helt enkelt inte lika spröda när man blandar in kakao och mjölet i smöret.
 2. Kakao ger en för bittersmak till degen, nästan oätligt.
smördeg med kakao smördeg med kakao färdiga