Rödvinsvinägrett

Vinäger skapas genom flera fermenteringsprocesser. Vinäger betyder till och med surt vin på franska (vin aigre), Första fermenteringen omvandlas sockret till alkohol som finns i fruktjuicen. Nästa process är där vinägern skapas då fermenteringen gör om alkholen till ättiksyra, bakterierna gör om alkholdrycken till vinägern. Denna processen sker naturligt och bakteriesorten förekommer naturligt i områden där vindruvor odlas. Det sägs dessutom att den första vinägern skapades efter man låtit vin ligga ute i solen förlänge. Idag använder man oftast en vinägerstarer när man gör vinäger , en sorts bakteriekultur som hjälper till att skynda på processen. kvalitén på vinägern beror på följande: kvalitén på råvarorna och Mängden ättiksyra,Det är nämligen bara då ättiksyran är mellan 4 och 7 % som man får kalla det vinäger.


Rödvinsvinäger

Är en av dom mest vanliga och har en rätt så skarp smak med lite sötma och som passar till bittra grönsaker, så som rosensallat, maskrosblad, men är också huvudingrediens i fransk vinägrett. Under tillverkningsprocessen bildas också ett tjock klibbig skikt på ytan på fatet som man kallar för vinägermoder.


Vitvinsvinäger

Är kanske en av den mest använda inom dressingar, vinägretter, emulsioner, infusioner den har en renare och sötare smak än Rödvinsvinäger.

Champagnevinäger

Är gjord på champagnedruvor, och har en mer fyllig subtil smak som inte överröstar andra smakar, men kan fortfarande vara vass.

Cidervinäger

Den kanske mest vanliga här i Sverige är äppelcidervinäger, har en lägre surhet och passar utmärkt till pickling som t ex picklade senapsfrön. Man låter fruktjuice oftast från söta äpplen att jäsa och sen låter man cidern gå igenom samma fermenteringsprocess som de vanliga vinägrarna.

Balsamvinäger

Är rödvinsvinäger som har blivit smaksatt med olika örter och tillsatt socker.

Risvinsvinäger

Är vinäger som mest används i asiatiska matlagning. Den kinesiska vinägern har en skarp syrlig smak, medan den japanska är mer len och fyllig smak. Passar utmärkt med sesamolja.


Rödvinsvinägrett


  • 1 del Rödvinsvinäger (olivolja,rapsolja)
  • 2½ delar olja
  • Salt och peppar.

Börja med att hällaner Rödvinsvinäger i en skål,salta och peppra , sen försiktigt och långsamt häll ner oljan samtidigt som du vispar tills vätskan har blivit emulgerad