Mördeg och Småkakor

Det är få degar som är så traditionellt i sverige som den svenska mördegen. Mördegskakorna passar perfekt till fikan och det är nästan omöjligt att bara ta en, utan man måste direkt ta en ny, nästan som dom vore beroendeframkallande. Ta en tugga för att sen låta kaffet göra sitt.
Småkakorna eller mördegskakor kommer i mängder av varitioner från Finska pinnar, Citronstäner, Wienerstänger, sockerkringlor m fl.

Även om degen är relativt enkel finns det knep som gör den ännu bättre.T ex Något som oftast glöms bort när man gör mördeg är att den alltid blir bättre om den får vila i kylan. Recepten säger alltid 30 min, jag skulle dock vilja säga att låta den vila till dagen efter ger ett bättre resultat. Degen går dessutom lättare att kavla ut när det fått en ordentlig vila på ett par timmar.

Andra knep är nästan generellt för all sorters bakverk nämligen följande:
  • Alltid Strukna Mått eller gram för att vara mer precis.
  • Sikta i mjölet och häll inte i allt på en gång.
  • Prov grädda ett par kakor innan, på så sätt vet du vilket resultat du är ute efter
  • Använd ett galler när gräddningen är klar på så sätt svalnar kakorna snabbare vilket gör att gräddningen stannar upp.
  • Låt degen få vila!
Mördegen:
  • Smör/margarin 200g
  • 1 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
Mördegen utgår alltid någon form av fett, om det är smör eller margarin spelar inte så stor skillnad, dock kommer smöret ge en liten annan smakprofil, smöret blandas sen med sockret. När sockret och smöret blivit ihop blandat är det dags att skikta ner mjölet i smör socker blandingen. Här kan man också skita ner lite vaniljsocker. När allt blivit en deg, plasta in och låt den vila ett par timmar i kylan. innan det är dags att kavla ut och lägga till fylning. Som alltid grädda i 175 - 177 grader i 10 min.