Mått

Mått är kanske ett av det viktigaste delarna i ett recept, det styr helt och hållet vad som ska lagas, för mycket av det ena ger en viss egenskap av bakverket eller för mycket av det andra ändrar helt och hållet den smak som var tänkt från början.

Läsa fel har jag gjort många gånger utan att vara medveten om det. Det är väldigt lätt att bara läsa receptet snabbt, speciellt när det står på engelska och tro att man förstår det som skrivs. Ett av dom tydligaste exempel där det blivit fel har varit när jag tagit fel på engelska förkortningen tsp och tbsp, teaspoon och tablespoon.

Utan att ens tänka på det har jag bytt ut tesked med matsked och fått en otroligt torr och oätlig kaka, speciellt när ingrediensen har varit kakao till en chockladkaka. Engelska recept är också en egen utmaning i sig, som jag tidigare nämnt, dels använder de kanske ingredienser som inte finns i det svenska köket, som buttermilk (kärnmjölk) eller så att så är både måtten och temperaturen i cups eller fahrenheit, som tur ser vi allt fler recept i gram, som gör det enklare, så länge man har en digtalvåg. Här följer en lista på dom mest vanligaste converteringarn:

  • 1 US cup 1.0 = 236 ml
  • ½ cup 0,5 = 118 ml
  • ⅓ cup 0.33 = 59 ml
  • ¼ cup 0,25 = 29,5 ml
När det kommer till smör talas det om en helt ny mått enhet, nämligen stick of butter som representerar så här
  • 1 stick ½ cup 113.4g
I usa köper man smör uppdelat i quarter pound alltså en fjärdedel av ett pound, vilket personligt tycker jag låter trevligt istället för att behöva dela upp smöret förhand.

Mått Konverterarn Beta